8x gratis dingen om te doen in Cusco

8x gratis dingen om te doen in Cusco

door Elsemieke Land

De kans is groot dat Inca-hoofdstad Cusco op het programma staat tijdens je rondreis door Peru. En dat is niet voor niets. Vanuit hier maak je uitstapjes naar omliggende Inca-ruïnes in de Sacred Valley en natuurlijk je excursie naar de niet meer zo verborgen Inca-stad Machu Picchu

Anders dan hoofdstad Lima is Cusco overzichtelijk, gemoedelijk, en vind je hier nog veel restanten van de vindingrijke Inca’s terug. Het maakt dat veel reizigers graag wat langer blijven hangen in de stad. En zelfs wanneer je net een dure excursie naar Machu Picchu geboekt hebt of reist met een beperkt budget, bewijzen deze acht tips voor gratis activiteiten in Cusco dat een paar extra dagen helemaal niet veel hoeven te kosten! 

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 79 reizen naar Peru

1. Volg een gratis stadstour

Meerdere keren per dag start er op Plaza de Armas of een ander centraal punt in Cusco een Free Walking Tour. Een lokale gids leidt je in een paar uur langs belangrijke bezienswaardigheden en andere interessante plekken in de stad, zoals de twaalfhoekige steen. Daarbij vertelt de gids over de historie, de architectuur en de bouwstijl van de Inca’s en geeft hij handige tips voor de rest van je verblijf in Cusco. Het is de ideale manier om kennis te maken met de stad. 

Vraag bij je hostel of accommodatie naar de Free Walking Tours en ga voor de starttijd naar de afgesproken ontmoetingsplaats. De gidsen zijn te herkennen aan hun shirts met een opdruk in de trant van ‘Free Walking Tour’. Het is gebruikelijk de gids aan het einde een fooi te geven. Je bepaalt uiteraard zelf hoeveel je de tour waard vindt. 

2. Bezoek het chocolademuseum

Aan goede chocolade geen gebrek in Peru. Er is zelfs een heel museum gewijd aan deze lokale trots. Wanneer je het ChocoMuseo op Plaza Regocijo betreedt komt de geur van cacao je al tegemoet. Tijdens een tour leer je over de geschiedenis en het oogst- en productieproces van cacao en chocolade.

Zolang je de verleiding weerstaat is een bezoek aan dit museum gratis. Maar als je toch zwicht, is een workshop waarbij je je eigen chocoladereep maakt, een souvenir uit het cadeauwinkeltje, een proeverij of chocoladefondue inclusief warme chocolademelk in het bijbehorende restaurant heus geen straf. 

3. Meng je in de festiviteiten

Tijdens je rondreis door Peru valt je waarschijnlijk op dat er in dit land altijd wel iets te vieren is. De kans is daarom groot dat je tijdens je verblijf in Cusco met je neus in de boter valt en getuige bent van een ceremonie, processie of festival

Tijdens een gemiddelde feestdag zwieren de vrouwen bijvoorbeeld vol trots hun rokken van links naar rechts en vormen de cusqueños in traditionele klederdracht een optocht door de straten. Het is een mooi gezicht, maar pas op. Bezoek je Cusco rond carnaval, in februari of maart, dan ben je als toeschouwer en toerist niet veilig wanneer rond de Plaza de Armas het water- en schuimgevecht losbarst. Zorg dus dat je voorbereid bent! 

4. Leer de salsa

Je rondreis door Peru is eigenlijk niet compleet zonder een paar passen van de salsa geleerd te hebben. En om de drempel laag te houden, bieden verschillende clubs en scholen gratis salsalessen aan. Bijvoorbeeld Inka Team, op de hoek van de Plaza de Armas. Hier leer je elke avond tussen 9 en 11 uur de basis van de Peruaanse salsa. Ook Mythology en Mama Africa bieden gratis salsalessen aan. 

Blijf na de les even hangen om je nieuwe danspassen gelijk te demonstreren op de dansvloer, een danspartner te vinden, of om te aanschouwen hoe vergevorderde salsadansers de dansvloer overnemen. 

5. Scoor een gratis drankje

Van al die danspasjes heb je ongetwijfeld dorst gekregen. In het uitgaansgebied rondom de Plaza de Armas wachten proppers je op met vouchers voor gratis drankjes in clubs als Mythology, Mama Africa, Inka Team en Groove. Als je na je gratis salsales zelfverzekerd genoeg bent, heb je hier gelijk de mogelijkheid om de heupen los te gooien en om op zoek te gaan naar een danspartner om je dansrepertoir mee uit te breiden. 

Is salsadansen of de discotheek niet aan jou besteed? Doe dan een drankje bij de onder backpackers en Spaanse studenten geliefde bar Indigo, waar je tijdens Happy Hour elk twééde drankje gratis krijgt. Maak van de gelegenheid gebruik en proef het nationale drankje van Peru: Pisco Sour!

6. Bezoek de begraafplaats

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een rondreis door Peru maakt, en waarschijnlijk de minst gezellige plek die je gaat bezoeken in Cusco. Toch is de Cementerio General de Almudena een interessante bezienswaardigheid. Vanaf de San Pedro-markt loop je er in een kwartier naartoe.

Anders dan je waarschijnlijk gewend bent, begrafen de Peruanen hun overleden familieleden niet onder, maar bóven de grond. De lange, hoge muren bieden ruimte voor vijf of meer op elkaar gestapelde graven. Ze zijn allemaal voorzien van een inkeping waar plek is voor bloemen, kaartjes en andere versieringen en aandenken aan de overledene. Sommige hebben zelfs een luikje, waardoor de grafdecoraties goed bewaard blijven. 

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel aandacht er besteed wordt aan deze laatste rustplaatsen van de lokale bevolking. Vergeet desondanks niet om respectvol om te gaan met de graven en houd rekening met andere bezoekers. 

7. Klim naar Cristo Blanco

Geef jezelf een paar dagen de tijd om te wennen aan de hoogte, voordat je je aan de klim naar het witte standbeeld van Cristo Blanco waagt. De acht meter hoge symbolisering van Jezus Christus is vanuit elke hoek van Cusco te zien en wordt ‘s avonds verlicht. Vanaf het standbeeld kijk je net als Christo Blanco uit over de groene heuvels rondom de oranje daken en het historische centrum met daar middenin de Plaza de Armas.

Nu je toch boven bent, loop je vanaf Cristo Blanco in tien minuten naar de ruïnes van Sacsayhuamán. Hoewel de entree voor deze archeologische vindplaats niet gratis is, krijg je hier een indrukwekkend beeld van de ingenieuze bouwstijl van de Inca’s. Metershoge rotsen vallen als gigantische bakstenen in elkaar, zonder dat daar metselwerk aan te pas is gekomen. Ze vormen samen een zigzaggende muur met daartegenover de schuin aflopende rotsformatie Rodadero, die al honderden jaren als natuurlijke glijbaan in gebruik is. Met de Boleto Turístico (tiendaagse toeristenpas) is je entree voor Sacsayhuamán een stuk voordeliger. 

8. Bezoek een markt

Struinen over de markt kost je natuurlijk niks. En uitgerekend in Cusco struikel je haast over de hoeveelheid markten. Naast grote mercados als San Pedro, Centro Commercial en de lokale zaterdagmarkt Baratillo, loop je als je niet oplet makkelijk de in steegjes weggestopte kleinere markten voorbij. Hier pas je  het Hollandse begrip 'kijken, kijken, niet kopen' toe op kramen vol groente, fruit, sapjes, maar soms ook hele varkenshoofden.

Als dat je lukt tenminste. Want daarnaast word je op de gemiddelde markt overladen met een batterij aan truien, tassen en andere accessoires in dezelfde lama-  of fel gekleurde aztec-print. Maar hoe vaker je daar aan voorbij slentert, des te moeilijker het wordt om ze te weerstaan. Afdingen is door het grote aanbod gelukkig geoorloofd. 

Mocht je die Peruaanse prullaria toch zat worden, bezoek dan op zaterdag de kunstmarkt in de wijk San Blas, meng je tussen de locals op de Wanchaq-markt of kijk je ogen uit op de zwarte markt El Molino onderaan Avenida del Sol. Let wel op je waardevolle spullen en wees alert op zakkenrollers die op veel markten in Cusco actief zijn. 

Heb jij al zin in een budget stedentrip naar Cusco? Bekijk hier het beste reisaanbod voor een rondreis door Peru! 

Fotocredits: Peter Tea | Cathrine Lindblom Gunasekara | Steven dosRemedios |  Rainbowasi | Rainbowasi 

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors