Tien tips voor een trip naar Machu Picchu

Tien tips voor een trip naar Machu Picchu

door Victorine Sandkuyl

Vol verlangen staar je naar je reisgids over Peru, voorop staat een foto van Machu Picchu. Je droomt al tijden over een bezoek aan deze heilige Inca stad en nu wordt het eindelijk werkelijkheid. Tijdens je rondreis door Peru gaat het echt gebeuren en reis je af naar het wereldwonder dat Machu Picchu heet.

Machu Picchu is een echte must-do tijdens je vakantie in Peru. Of je er nu als echte avonturier heen loopt via de Inca Trail of vanuit Cusco de trein pakt, de eerste aanblik op deze Inca stad vergeet je nooit meer.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Een bezoek aan Machu Picchu moet je wel goed voorbereiden, want samen met jou reizen hier meer dan een miljoen toeristen per jaar heen. Machu Picchu wordt hét hoogtepunt van je rondreis door Peru, om je alvast op weg te helpen hebben wij tien praktische tips voor je.

Tip 1: Plan vooruit

Spontaan beslissen om de volgende dag naar Machu Picchu af te reizen, het klinkt zo leuk maar het is helaas geen optie. Een trip naar Machu Picchu vergt best wat voorbereiding, zo moet je regelen hoe je er komt, waar je slaapt en ook niet onbelangrijk, je hebt een toegangsbewijs nodig.

Wij raden je daarom aan om je toegangskaartje al ruim van tevoren te kopen. Dat doe je online, in Cusco of in Aguas Calientes. Zodra je je ticket hebt, plan je de rest van je bezoek aan Machu Picchu, zoals vervoer en verblijf, eromheen.

Tip 2: Bepaal hoe je er gaat komen

Simpel gezegd zijn er twee manieren om bij Machu Picchu te komen: met de trein of wandelend. Wie geen zin heeft in een uitdaging of weinig tijd heeft pakt vanaf Poroy of Ollantaytambo de zogeheten Expedition Train van PeruRail naar Aguas Calientes. Vanaf hier reis je verder met een pendelbus naar de ingang van Machu Picchu.

De echte avonturier kiest echter voor de Inca Trail of een andere trek om Machu Picchu te bereiken. Na enkele dagen wandelen en afzien is je grootste beloning om 's ochtends vroeg als eerste bij de heilige Inca stad aan te komen. Wil je de Inca Trail lopen, houd er dan rekening mee dat er maar een maximaal aantal reizigers per dag de trail mag lopen. Ook hiervoor is het dus verstandig om vooruit te plannen.

Tip 3: Wat is de beste reistijd?

Wanneer je dan eindelijk Machu Picchu bezoekt, wil je er natuurlijk niet in de regen staan. De beste periode om te gaan is in het droge seizoen van Peru, dat van april tot en met oktober loopt. Maar let op, in deze periode valt ook het hoogseizoen (juni, juli en augustus) waardoor Machu Picchu weer op zijn drukst is.

Eigenlijk wil je er niet in de regen staan maar ook niet met duizenden toeristen om je heen. Onze tip? Plan je vakantie in Peru in april/mei of in oktober/november, zo vermijd je de ergste regen en drukte voor de beste ervaring!

Tip 4: Vermijd de drukte en ga 's middags

Elke reisgids roept het al tientallen jaren: Sta vroeg op en geniet van het mooiste uitzicht op Machu Picchu. En hoewel dit helemaal waar is, ben je niet de enige die een dergelijk advies heeft gelezen. Gevolg: 's ochtends sta je een uur in de rij om naar binnen te mogen en vervolgens duwen drommen toeristen je aan de kant om die ene perfecte foto te schieten.

Dus, wie het niet erg vindt om het gouden licht van zonsopgang te missen: ga pas in de middag naar Machu Picchu. Veel toeristen willen de trein van 16.00 uur nog halen en daarom heb je 's middags de Inca stad voor jou alleen. Het terrein is tot 17.00 uur 's middags open, genoeg tijd dus om alle ruïnes te bekijken.

Tip 5: Respecteer de lama's

Voor ons is Machu Picchu een van de moderne zeven wereldwonderen, voor lama's is het hun thuis. Het leuke hieraan is dat je ze overal gaat tegenkomen tijdens je bezoek aan Machu Picchu. Ze zorgen er zelfs vaak genoeg voor dat je foto's van je rondreis door Peru nog interessanter worden.

Maar ondanks dat ze er zo lief en schattig uitzien, kunnen lama's best venijnige beesten zijn. Als ze zich bedreigd voelen spugen ze of bijten ze zelfs toeristen, dus behandel deze dieren met enig respect. Geef ze geen eten, klim niet op hun rug om een ritje te maken en probeer al helemaal geen selfie met een lama te maken!

Tip 6: Laat geen afval achter

Het is niet alleen belangrijk dat je de lama's respecteert, ook wordt er van je verwacht respect op te brengen voor Machu Picchu zelf. Om dit wereldwonder zo goed mogelijk in originele staat te behouden zodat de generaties na jou er ook nog van mogen genieten is het belangrijk om de regels na te leven.

Zo is het officieel verboden om eten mee te nemen naar Machu Picchu. Veel bezoekers doen dit stiekem toch omdat het enige restaurant op het terrein erg duur is (denk aan bioscoopprijzen). Kies jij hier ook voor, zorg dan op z'n minst dat je geen afval achterlaat door verpakkingen e.d. mee terug te nemen. Alle papiertjes, plastic doosjes en ander afval komen de Inca stad niet ten goede. Neem ook een herbruikbaar waterflesje mee, dan weet je tenminste zeker dat je het niet zal weggooien.

Tip 7: Beklim Huayna Picchu

Op elke foto van Machu Picchu is de Huayna Picchu het stralende middelpunt. Het is namelijk de hoge berg die precies achter de Inca stad ligt. En het leuke is dat je deze berg ook mag beklimmen tijdens je bezoek aan Machu Picchu.

Hiervoor heb je wel een speciaal toegangskaartje nodig wat geldig is als entree voor Machu Picchu en voor het beklimmen van Huayna Picchu. Let op, er mogen maar 400 mensen per dag naar de top van deze berg, koop je kaartje hiervoor dus ruim van tevoren. Ben jij een van de vierhonderd gelukkigen trek er dan minstens een uur voor uit om de top van de Huayna Picchu te bereiken. Je klimt ongeveer 260 meter vrij steil omhoog en geniet bovenop van nog een ruïne én een ademloos uitzicht over Machu Picchu.

Tip 8: Let op, er zijn geen wc's!

Ben jij zo iemand die om het half uur moet plassen? Houd er dan rekening mee dat zodra je de ingang van Machu Picchu gepasseerd bent, je helemaal geen toiletten meer tegenkomt. Buiten het terrein zijn wel weer toiletten, mocht je heel erg nodig moeten.

Als je het echt niet meer kunt ophouden en besluit naar buiten te gaan, vergeet dan niet je toegangskaartje mee te nemen, anders kom je Machu Picchu niet meer binnen.

Tip 9: Bereid je voor op onvoorspelbaar weer

Of je er nu in het droge seizoen of regenseizoen heen gaat, het weer in Machu Picchu kan in een paar seconden omslaan. Sta je eerst te zweten van de hitte, als je pech hebt kan het een minuut later ineens beginnen met regenen en koelt de temperatuur meteen af.

Bereid je daarom goed voor en neem niet alleen zonnebrand, een pet en een zonnebril mee, maar stop voor de zekerheid ook een regenjas in je rugzak. Draag ook een paar lagen over elkaar, dan trek je gewoon een laagje uit als het te warm wordt. Oh ja, niet vergeten een muggenspray tegen de vele zandvliegen mee te nemen.

Tip 10: Vergeet je camera niet!

En daar sta je dan, met uitzicht op een van de mooiste plekken ter wereld. Je droom is uitgekomen, je bent bij Machu Picchu. De herinnering aan dit moment zal voor altijd in je geheugen gegrift staan, dit vergeet je nooit meer.

Maar toch is het wel heel leuk om mooie foto's te maken van jouw bezoek aan Machu Picchu. Gewoon, omdat deze magische plek heel fotogeniek is. En zo heb je later altijd nog iets om je vakantie in Peru te herbeleven. Niet vergeten dus, die camera!

Vind jij het tijd worden om Machu Picchu van je bucketlist af te strepen? Wij hebben een ruim aanbod aan reizen naar Peru voor je!

Fotocredits: Gerry Zambonini | pclvv | Emilio Labrador | Alex Zanuccoli

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors