Typisch: Maradona voetbal als religie

Typisch: Maradona voetbal als religie

door Maarten van Dun

Geen land is zo gek van voetbal als Argentinië. Voetbal vormt de identiteit van elke Argentijn. Maradona is de bekendste inwoner van het land en Boca is één van de bekendste clubs ter wereld.

Voetbal is religie in Argentinië, Diego Armando Maradona is de profeet en Buenos Aires de heilige stad. Het klinkt overdreven, maar dat is het niet.

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 58 reizen naar Argentinië

Sommige Argentijnen nemen voetbal zelfs zo serieus dat zij er letterlijk een kerk voor hebben opgericht: de Iglesia Maradona. Gesticht in de stad Rosario, en volgens de laatste gegevens wereldwijd met zo'n 100.000 fanatieke aanhangers.

Vaste voetbalclub

'Veranderen van geslacht is makkelijker dan wisselen van voetbalclub,' is een bekend gezegde in Argentinië. 'En gebruikelijker ook waarschijnlijk,' voegen velen daar nog eens aan toe.

In Argentinië word je geboren in een gezin met een bepaalde voetbalvoorkeur. Die blijf je de rest van je leven trouw. Punt. No matter what.

Het bestaat niet dat je geen favoriete club hebt. 'Ik hou niet van voetbal, maar ik ben voor Boca,' is een vaak gehoorde uitspraak. 'Boca' is de blauwgele voetbalclub Boca Juniors.

Boca Juniors vs. River Plate

De aartsrivaal van deze club uit de arbeiderswijk La Boca is River Plate. De bijnaam van deze club, gehuld in roodwit, is Los Millionairos. River Plate is de club van de rijken.

De clash tussen deze twee voetbalreuzen is volgens het Engelse tijdschrift de Observer één van de vijftig sportwedstrijden die je tijdens je leven gezien moet hebben. Elke ontmoeting is oorlog.

Buiten het stadion helaas vaak wat al te letterlijk. In het stadion is de sfeer veel sportiever, en fanatiek zoals nergens anders. Sommige supporters zien niets van de wedstrijd en staan de hele wedstrijd met hun rug naar het veld om medesupporters op te zwepen.

El Monumental en Bombonera

River tegen Boca is een strijd op leven en dood. Een strijd tussen voetbalteams én een strijd tussen verschillenden economische klassen. Een strijd tussen wijken. Een gevecht van clans.

Zowel stadion El Monumental (River Plate) als Bombonera (Boca Juniors) is met een tour te bezichtigen of tijdens een thuiswedstrijd te bezoeken.

Voetbalclub als inzet politiek debat

Het leuke van Argentinië is dat iedereen weet voor welke club iemand anders is. Het is een onderdeel van je identiteit. De nieuwslezer is voor Velez Sarsfield. Die bekende filmster absoluut voor Independiente. En de burgemeester is zonder twijfel een River Plate fan.

De clubliefde van voormalig Argentijns president Néstor Kirchner werd ooit zelfs ingezet tijdens een debat. Kirchner is een supporter van Racing, de vijfde club van Buenos Aires zonder veel goede resultaten de laatste decennia.

Toen Kirchner er volgens zijn politieke tegenstanders weer eens een potje van maakte, stelde de belangrijkste oppositieleider als verklaring: 'Wat verwacht je ook anders van een Racing fan.'

Diego Armando Maradona

Er is slechts één kracht die alle voetbalsupporters in het land met elkaar bindt: het nationale elftal. In 1978 en 1986 werd Argentinië wereldkampioen. Onderlinge strijd valt weg als de nationale trots het veld betreedt.

Datzelfde geldt als het over Diego Armando Maradona gaat. De beste speler ooit van Argentinië, en misschien wel van de wereld, speelde voor Boca Juniors, maar is net zo geliefd onder River Plate fans.

De liefde voor El Diego gaat ver. Als je een euro zou krijgen voor elke Argentijn met een tatoeage van El D10S - een combinatie van het rugnummer tien van Maradona en het Spaanse woord voor God - zou je schatrijk zijn.

Reizen Argentinië

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors