Torres del Paine
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Torres del Paine

door Niels Posthumus en Roos Stuurman

Torres del Paine is een uitgestrekt nationaal park op de grens met Argentinië. Je wandelt er langs kraters, hoog oprijzende bergruggen, over gletsjers en door uitgestrekte toendra. Als massieve granieten punten steken de 2.800 meter hoge toppen van Torres del Paine uit boven de grijze steppe in het zuiden van Chili. 'Cleopatra's naalden' noemde schrijfster Florence Dixie de toppen in één van de eerste beschrijvingen van het bergmassief in 1880.

Patagonische ijskap

Torres del Paine ligt op de rand van de zuidelijke Patagonische ijskap, net boven de Magellanes provincie, op de grens met Argentinië. De dichtstbijzijnde plaats is Puerto Natales.

ZELF NAAR Torres del Paine?

Bekijk alle 23 reizen naar Torres del Paine

Het is er koud en ruig. Er leven nauwelijks mensen. Wandelaars zijn er in overvloed, vooral in de relatief warme zomermaanden tussen december en februari.

Je doet er goed aan het Torres del Paine National Park in november of april te bezoeken. Je moet dan wel een dikke slaapzak meenemen, maar je hebt het park wel grotendeels voor jezelf. Helemaal als je niet de standaard W-route loopt, die je in één dag langs alle uitzichtpunten brengt, maar een alternatieve route neemt.

Refugios

Je loopt van refugio naar refugio. Dit zijn de campings waar je overnacht. De wandeltochten zijn niet zo zeer zwaar vanwege het heftig klimwerk, dat valt wel mee, maar door de gure omstandigheden.

Enorme plensbuien vallen zomaar uit de hemel. Op sommige plekken loop je tot aan je knieën in de modder of sneeuw. Niet alle bruggen over de gletsjers zijn even comfortabel. En een warme douche 's ochtends, of een overheerlijk driegangen menu 's avonds, kun je wel vergeten.

Los Cuernos

De uitzichten doen je echter vergeten dat je aan het wandelen bent. Grote blauwe meren met lage begroeiing slokken al je aandacht op. Er achter rijzen de machtige bergen Grand Paine en Los Cuernos op.

IJsmassieven doemen op uit de meren, zoals de Grijze Gletsjer. Als een muur van bevroren water imponeert zij je vanaf enkele tientallen meters hoogte.

Einde van de wereld

Een tocht rond het park kost je zo'n acht tot tien dagen. Je loopt dan langs de helgroene lagunes in de grijze granieten bassins onder de gletsjers. Je wandelt door bossen en over kale vlaktes.

Je beklimt het gletsjerijs. De Patagonische steppe kleurt het begrip 'het einde van de wereld' voor je in. Je voelt aan alles dat je ruim 2.500 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago bent.

De bergen schieten plotseling op uit de kale en relatief vlakke omgeving. Hun toppen zijn zo stijl dat sneeuw en ijs slechts spaarzaam houvast kunnen vinden en witte spikkels vormen op de verder grijze rots. In 1959 werd het gebied bestempeld tot nationaal park.

Tent

Als je het park goed wilt zien, is een tent onontbeerlijk. Alleen aan de rand van het park staat nog een hotel. Eenmaal aan het hiken ben je volledig aangewezen op de eenvoudige refugios. Reserveer in het hoogseizoen ook altijd je slaapplaatsen.

Neem verder vooral warme kleren en goede loopschoenen mee. Maar wees voorzichtig met vuur. In 2005 liet een onvoorzichtige Tsjechische wandelaar nog één vijfde van het hele park in vlammen opgaan toen hij zijn gasbrandertje probeerde aan te doen. Dat wil jij niet op je geweten hebben natuurlijk.

Wat is de beste reistijd voor Torres del Paine?

De ideale reistijd voor Torres del Paine, gelegen in het zuiden van Chili, is tijdens de Zuidelijke Halfrond zomermaanden van november tot maart. Gedurende deze periode zijn de temperaturen milder, variërend van 6 tot 18 graden Celsius, en zijn de dagen langer, waardoor je meer tijd overdag hebt om door het nationale park te hiken.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Chili

Wat is er te doen in Torres del Paine?

 • Ga naar het uitkijkpunt Mirador Dorotea, tien kilometer van de stad. Hier kijk je uit over het indrukwekkende landschap van Torres del Paine en zie je wat je te wachten staat wanneer je een trektocht door het park gaat maken.
 • Doe de W-tocht. Deze tocht duurt vier tot vijf dagen. Je loopt langs helgroene lagunes in de grijze granieten bassins onder de gletsjers. Je wandelt langs bossen en over kale vlaktes.
 • Wil je wat meer uitdaging? Begin dan aan 'het circuit'. Deze wandeling gaat langs alle plekken waar de bekende W-tocht ook naartoe gaat, maar ook naar de meer afgelegen gebieden. Acht tot negen dagen geniet je hier van de natuur.
 • In Torres del Paine is het mogelijk over de Glacier Grey te lopen. Vaak gaat deze wandeling samen met een kayaktour van twee of drie dagen.
 • Bekijk het Torres del Paine nationaal park eens vanaf een andere hoogte. Huur voor een halve dag een paard en doe een tocht naar bijvoorbeeld Laguna Amarga.

Reizen Torres del Paine

Meer Torres del Paine

Reviews Torres del Paine

Onbeschrijfelijk mooi (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Saskia Vangalen op 12 november 2017

Het was voor ons onze eerste grote trekking op onze wereld en huwelijksreis. Na 8 dagen genieten, zwoegen, stilstaan bij de mooie uitzichten was het hoogtepunt onze laatste dag om Torres del Paine te mogen bewonderen op een mooie en heldere dag. Het was de max. Ik raad iedereen aan om de O- trekking van 8 dagen te doen. De achterkant is nog niet zo druk belopen als de W- trekking. Het is een echte aanrader!

Pluspunten Torres del Paine

 • de natuur
 • de ervaring van trekken
 • de wandelpaden

Minpunten Torres del Paine

 • op de W-trekking meer toeristen
Ultieme tip: Ga met de tent en doe de O- trekking. Minder volk en veel mooie indrukken van gletsjers, meren, de natuur in zijn eenvoud.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors