Valdivia

Valdivia

door Niels Posthumus

Valdivia is de mooiste stad van Chili. Burchten brengen je geschiedenis, studenten de sfeer, het omringende Lake District de prachtige landschappen en La Semana Valdiviana de cultuur. Het gebied rondom de stad ten westen van het Chileens-Argentijnse Lake District is in de zomer verder vooral ook een erg populaire toeristische bestemming. Bovendien is het sinds 1954 een echte studentenstad.

Parel van het zuiden

'Parel van het zuiden', 'stad van rivieren' en 'de mooiste stad van Chili'. Aan fijne bijnamen ontbreekt het Valdivia niet. De stad met 140.000 inwoners verdient ook alle lof. Het is waarschijnlijk de prettigste stad van het land met een gezellige sfeer, een schitterende ligging aan drie grote rivieren en een koel mediterraan klimaat, waar het misschien slechts net iets te vaak regent.

ZELF NAAR Valdivia?

Bekijk alle 1 reizen naar Valdivia

In 1552 stichtte Pedro de Valdivia, de grote kolonisator van Chili, de stad in hoogsteigen persoon. Hij had goed gezien dat het gebied rondom Valdivia strategisch van grote waarde was.

Langs de westkust van het gebied verrezen forten, waar schepen op weg naar Peru konden aanleggen. Lima was in deze tijd het Spaanse hoofdkwartier in Zuid-Amerika en kon slechts worden bereikt door onder de punt van Zuid-Amerika door te varen.

Mapuche indianen

Het belang van de streek ontging ook de Mapuche indianen niet. Valdivia voerde met hen een hevige en bloederige strijd, die hem uiteindelijk ook zelf het leven zou kosten.

In 1599 verwoestten de Mapuche de stad Valdivia bovendien volledig. In 1645 bouwden de Spanjaarden, nadat de streek kort in Nederlandse handen was geweest, om de stad een uitgebreid verdedigingsapparaat dat zijn gelijke niet kent in de Spaanse koloniale geschiedenis.

Zwaarste aardbeving ooit

De burchten en muren hielden de Mapuche op afstand. Tegen natuurlijk geweld waren echter ook zij niet opgewassen.

In 1960 trof de zwaarste aardbeving ooit gemeten - 9,5 op de schaal van Richter - de stad. De verwoestingen waren enorm. Veel historische gebouwen begaven het. De aardschok veranderde zelfs de loop van de rivieren.

Duitse immigranten

Vanaf 1850 trok Valdivia veel Duitse immigranten. Vooral de architectonische stijl is nog altijd typisch die van onze oosterburen.

De Duitse lekkernij 'kuchen' is overal te verkrijgen. En bier deed met de Duitsers op grote schaal zijn intrede in Valdivia. De ambachtelijke bierbrouwerij Kunstmann is met een tour te bezoeken.

Burchten van Nielba en Correl

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Feria Fluvial, de kleurrijke vismarkt aan de rivieroever. Je kunt daarna meteen een boottocht maken over de Rio Calle-Calle, Rio Cau-Cau en Rio Valdivia.

Ga naar de burchten van Nielba en Correl om je te verdrinken in de romantische geschiedenis van de wereldreizigers. Of neem de Valdiviano, de stoomtrein tussen Valdivia en Antilhue, om je terug te laten voeren naar een iets recenter, maar daarom niet minder roemrucht verleden.

La Semana Valdiviana

Voor cultuurfanaten en feestbeesten is de Chileense zomer de beste tijd om Valdivia te bezoeken. In januari en februari zijn er langs de rivieroevers veel sport- en kunstwedstrijden.

De week van Valdivia, La Semana Valdiviana, vormt het hoogtepunt. In deze festivalweek is er een grote bootoptocht over de rivieren en stromen kunstenaars van over de hele wereld naar de stad.

Is dat allemaal te cultureel voor je? Dan is er ook gewoon, naar goede Duitse biertraditie, een Oktoberfest in Valdivia, zij het niet in oktober maar lekker in het zomerzonnetje. Proost!

Wat is er te doen in Valdivia?

  • Bezoek de ambachtelijke bierbrouwerij Kunstmann. Leer over de kunsten van het bier brouwen en proef de beste biertjes van Zuid-Amerika.
  • Breng een bezoek aan de Feria Fluvial, de kleurrijke vismarkt aan de rivieroever. Je kunt daarna meteen een boottocht maken over de Rio Calle-Calle, Rio Cau-Cau en Rio Valdivia.
  • Ga naar de burchten van Nielba en Correl om je te verdrinken in de romantische geschiedenis van de wereldreizigers.
  • De week van Valdivia, La Semana Valdiviana, is een week vol hoogtepunten. Tijdens het festival is er een grote bootoptocht over de rivieren en stromen kunstenaars van over de hele wereld naar de stad.
  • Wil je meer weten over de Mapuche indianen? Ga dan naar het Museo Histórico y Arquelógico. Hier zie je verschillende Mapuche voorwerpen. Ook zijn er dingen te zien van de eerste Duitse immigranten.

Reizen Valdivia

Meer Valdivia

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors