Top 7 must-do's in Chili

Top 7 must-do's in Chili

door Saskia Bergmeijer

Tijdens je rondreis door Chili merk je dat het een land van contrasten is. De ene dag loop je in je korte broek, zonnebril op je neus en hoed op je hoofd te puffen in de Atacamawoestijn, de andere dag bedwing je de golven van Arica of sta je met drie truien, muts, handschoenen en dikke winterjas te bibberen in het winter wonderland van Patagonië

En door de veelzijdigheid van het land is het bij uitstek dé plek om de vetste activiteiten te ondernemen. Altijd al gedroomd om met een board de zandduinen af te roetsjen? Gaat je hart sneller kloppen van kajakken of wil jij als geen ander de salsa kunnen dansen? Dan is deze top zeven must-do’s écht iets voor jou!

ZELF NAAR Chili?

Bekijk alle 53 reizen naar Chili

7. Salsadansen in Valdivia

Kleurrijke, glinsterende en vaak uitdagende kleding omhullen twee lichamen die sensueel, snel en sierlijk langs elkaar heen bewegen. Passionele blikken kijken elkaar strak aan na een driedubbele draai. Voeten bewegen sneller dan het licht op de Spaanse muziek. Je kijkt naar het danspaar op de dansvloer en merkt dat je voeten en heupen stiekem meebewegen. Was jij ook maar zo goed in salsa dansen!

En nu je toch in Chili bent, is dit hét moment om je heupen eens goed te laten zwieren. Reis af naar Valdivia. Deze ‘parel van het zuiden’ en ‘mooiste stad van Chili’ is dé plek om die snelle salsapasjes goed onder de knie te krijgen. En van wie leer je die beter dan van de inwoners van de bekende studentenstad Valdivia zelf? Juist. Niemand! Trek je hakken of je gladgestreken overhemd aan en dansen maar!

6. Pinguïns spotten in Magallanes

Waar Nederland meer fietsen dan inwoners heeft, heeft de zuidelijkste provincie Magallanes, bij Punta Arenas, meer pinguïns. Meer pinguïns dan inwoners klinkt als een paradijsje op aarde. En dat is het ook. Wel een koud paradijsje, want zelfs in de zomer sneeuwt het. 

In het gebied met de toepasselijke naam Los Pingüinos ligt het eiland Isla Magdalena. Zodra je voet aan (ei)land zet zie je door de zwart-witte vogels haast de grond niet meer. Hier leven en broeden namelijk wel 150.000 pinguïns!

De trip plannen is wel enigszins belangrijk, aangezien de beste periode om het eiland te bezoeken van september tot eind maart is.

5. Surfen in Arica

Van de sneeuw in het zuiden verplaatsen we ons naar de noordelijke kustplaats Arica. Gaat je hartslag omhoog bij het horen van een hoogstaande zon, een kilometers lang zandstrand en perfect ronde, hoge golven? Dan is deze droogste stad op aarde een ultiem walhalla voor jou. 

Pak jij zonder enig probleem golf na golf, dan klinkt deze stad je vast bekend in de oren. Surfers halen hun hart op bij de perfecte breaks van El Gringo en struinen eindeloos langs de Billabongwinkeltjes aan de boulevard. 

Voel je je wél als een vis in het water, maar is surfen niet helemaal jouw ding? Verplaats jezelf met je handdoekje naar de stranden Playa el Laucho of Playa la Lisera. Deze paradijselijke zandstranden liggen ten zuiden van het centrum van Arica en zijn de ideale spots voor zwemmen, zonnen en intens genieten. 

4. Sandboarden in San Pedro de Atacama

En we blijven nog even in het noorden van Chili. Hier ligt namelijk de droogste woestijn ter wereld. Een verlaten gebied van stenen en zand waar bijna nog nooit een druppel regen de grond heeft aangeraakt, is leuker dan je zou denken. De zandduinen die het stadje San Pedro de Atacama omringen vormen namelijk een ware speeltuin.

Met je woestijnkarretje rijd je over de zandvlaktes en stop je bovenaan een metershoge zandheuvel. Je stapt uit en pakt je board uit het wagentje. Je laat je zakken in het zand, bindt je voeten vast aan het board en gaat weer staan. Je gooit je gewicht wat naar voren en ROETSJJJJ. Daar ga je. Het goudbruine zand schiet onder je vandaan en met hoge snelheid glijd je al sandboardend de heuvels af. 

Nog een kleine tip: als je een nachtje in San Pedro de Acatama blijft, vergeet dan niet na zonsondergang naar boven te kijken. Duizenden glinsterende sterren staan hoog aan de hemel. Zo helder als hier heb je ze nog nóóit gezien. San Pedro de Acatama is letterlijk een hemelse bestemming. 

3. Paragliden in Iquique

Voordat we het hoogtepunt voor je rondreis door Chili verklappen, nemen we je mee naar een letterlijk hoogtepunt. En dat kan je vinden bij de badplaats Iquique. Hoge, glinsterende gebouwen vormen de skyline die in groot contrast staan met de serene bergen op de achtergrond. De zee bereikt met hoge surfgolven het strand, waar het leven van Iquique zich afspeelt.

Jij besluit Iquique eens van een andere kant te bekijken. Je hijst je in een tuigje en klikt jezelf vast aan een Chileen die dit kennelijk vijf keer per dag onderneemt. Bovenaan de berg dringt de ‘waarom doe ik dit ook alweer-gedachte’ je hoofd binnen, maar verdwijnt gelukkig ook weer direct. ‘Run, run!’ hoor je de Chileen achter je roepen. Onhandig ren je recht vooruit, met een enorme parachute achter je, totdat je voeten de grond niet meer aanraken. Daar hang je dan. Paraglidend in de lucht heb jij het állermooiste uitzicht van Iquique. 

2. Kajakken bij de Marble Caves

Tussen de besneeuwde bergen van Patagonië ligt een diepblauw meer genaamd Lake General Carrera, vlakbij Puerto Tranquilo. Dit is de plaats waar Moeder Natuur één van haar mooiste wonderen heeft gecreëerd: de Marble Caves. 

Enorme rotspartijen lijken te zweven op het water, die hun vormen danken aan de wind, klotsend water, regen en erosie. Van buiten zijn ze groots en grijzig. Van binnen zijn ze een sprookje. Geheime gangetjes leiden je van de ene grot naar de ander. Smalle rotspilaren kleuren blauw door het felblauwe en ijskoude water en verbinden de onderwater liggende rotspartijen met het immense natuurlijke dak. 

De beste manier om deze nummer twee van de lijst te verkennen is per kano. Ga met een lokale gids op pad naar de grotten, die al kanoënd de interessantste feitjes vertelt over dit magische natuurwonder. Kleed je goed aan, want zo dicht op het water ben je al snel aan het klappertanden. 

Is kanoën iets te sportief voor je? Pak de ferry die je van Puerto Tranquilo naar de grotten brengt, zodat je dit spektakel tijdens je rondreis door Chili niet hoeft te missen. 

1. Paaseiland

En dan nu de absolute nummer één van deze lijst. In de Grote Oceaan, vierduizend kilometer van Chili vandaan, ligt één van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Grote Moai beelden staan op de uitkijk en dragen een eeuwenoud mysterie met zich mee. Het eiland is bekleed met felgroene grasvlakten en witte stranden omlijnen de kust, waar een wilde zee tegen de rotsen klotst. 

Al ligt het niet op het vaste land van Chili, Paaseiland is wél een provincie van het land. En nu je toch al aan de andere kant van de wereld bent, vlieg je net zo makkelijk nog een paar uurtjes meer om voet aan land te zetten op een van de meest mysterieuze plekken op aarde. Niet veel reizigers kunnen zeggen dat ze Paaseiland bezocht hebben, wat de locatie nóg bijzonderder maakt. 

Ontdek het eiland, dat even groot is als het Nederlandse eiland Texel, lopend, per fiets of met een auto. Breng een bezoek aan de hoofdstad Hanga Roa waar je de enige supermarkt van het eiland vindt, woon een kerkdienst bij in de plaatselijke kerk, luier op de parelwitte stranden en verdiep je in de mysterie van de Maoi.

Kan jij niet wachten om deze activiteiten zelf te ondernemen? Bekijk hier alle rondreizen naar Chili!

Fotocredits: David and Paulina | Andrés | Francisco Javier Gutierrez Zuniga 

 

Reizen Chili

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors