Santiago de Chile
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Santiago de Chile

door Niels Posthumus

Santiago de Chile is een stad voor echte levensgenieters. 's Winters ski je in de omgeving, 's zomers lig je er in het park, feest je tot diep in de ochtend en bezoek je de wijnboerderijen.

Santiago de Chile is gemaakt voor de zomer. Het mediterrane klimaat, de eindeloze hoeveelheid parken, de terrasjes in uitgangswijk Bellavista, de wijn, het strand op een uurtje rijden. Maar Santiago is ook gemaakt voor de winter. Een moderne stad met een zeer goed openbaar vervoer. En de belangrijkste Chileense skicentra op zestig kilometer afstand.

ZELF NAAR Santiago de Chile?

Bekijk alle 38 reizen naar Santiago de Chile

Volle parken

Dat klinkt ideaal. Toch vinden sommigen Santiago te lawaaierig, te vervuild. Het valt niet helemaal te ontkennen. Santiago is de op vier na grootste stad van Zuid-Amerika. Er is veel verkeer. Dat geeft op sommige plekken wat geluidsoverlast. Vooral in de winter, wanneer de koude lucht in het dal van de stad blijft hangen, is er sprake van smogvorming.

Maar toch, de stad heeft iets. Haar inwoners zijn open. Ze houden van het leven en stralen dat uit. Nergens liggen parken, vaak ontworpen in Franse stijl, zo vol als hier. Nergens wordt zo veel geflirt. Wie in Santiago geen nieuwe vrienden maakt, moet haast wel contactgestoord zijn.

Een stad voor de levensgenieter

Santiago is een stad voor de levensgenieter. Voor revolutionaire architectuur of wereldberoemde musea hoef je hier niet te komen. Maar als je goed wilt eten, op stap wilt of een goede kroeg zoekt, is het the place to be.

Vergeet na het stappen overigens niet naar een afterparty bar in de wijk Bellavista te gaan. In deze bars, vaak in de kelders van woonhuizen, gaat het feest door tot het al lang weer licht is.

Santiago is een relatief homovriendelijke stad. Je vindt in Bellavista dan ook een groot aantal gaybars. Blijf je in de rest van de stad wel realiseren dat je in Zuid-Amerika bent: het continent van het machismo.

Wijnboerderijen

Wil je de stad even uit, dan heb je keuze te over. Ga de wijnlanden van de Maipo vallei in het zuiden in. Of rijd in een uurtje naar de westkust, naar badplaats Viña del Mar.

Of ga je liever de bergen in? Dat is ook prima mogelijk, want het grootste deel van haar charme dankt Santiago aan haar ligging. Hoe mooi is het om de vaak rechte straten door te kijken en op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Andes te ontwaren.

Isabel Allende

Santiago de Chile werd in 1535 gesticht door Pedro de Valdivia. Zes jaar later verwoestten de indianen, waarmee de Spaanse kolonisatoren in gevecht waren, de stad alweer.

De nieuwe, Spaanse bewoners van de vallei in het centrum van Chili waren echter vastbesloten en bouwden de boel weer op.

De Chileense schrijfster Isabel Allende schreef een prachtig boek over de kolonisatie van Chili en de stichting van Santiago: 'Inez vrouw van mijn hart'.

Cultureel en economisch centrum

Santiago bleek grote aantrekkingskracht te hebben. Vandaag de dag wonen er meer dan vijf miljoen Chilenen. Dat is één op elke drie inwoners van het land. De stad is het culturele en financiële centrum van Chili. En het gaat Santiago goed.

Na het gedwongen aftreden van dictator en generaal Augusto Pinochet in 1990 is in Chili een stabiele democratie ontstaan. Chili is één van de modernste en snelst groeiende economieën van Zuid-Amerika.

Het grootste deel van de toenemende rijkdom centreert zich in Santiago. Geen wonder dus het zo'n vrolijke stad is. En dat zonnetje!

Wat is er te doen in Levensgenieters in Santiago de Chile?

 • Ga de wijnlanden van de Maipo vallei in het zuiden in. Bij de meeste wijnhuizen krijg je uitleg over het proces van druif tot wijn. Daarna mag je natuurlijk proeven en flessen kopen.
 • Met een uurtje rijden zit je in de badplaats Viña del Mar. Geniet hier van de stranden en het mooie weer. Een goede plek om even te ontkomen aan de drukte in Santiago.
 • Bezoek de Mercado Central van Santiago. Hier eet je de meest verse King krab die je ooit geproefd hebt. De ober neemt het enorme rode puntige dier mee naar je tafeltje en haalt ter plaatse het zachte vlees eruit.
 • Gebruik het metronetwerk. De stad is groot, dat kun je niet allemaal te voet doen. Bezoek ook Cerro Santa Lucía. Via een monumentale trap klim je op de heuvel. Hier vind je een parkje. Vanaf de bankjes heb je een mooi uitzicht over de stad.
 • In de gebieden rond Santiago vind je veel skiplekken. Op een uurtje rijden liggen de eerste pistes al. Deze skigebieden zijn open van juni tot oktober, tijdens onze zomer dus. De meeste gebieden bevinden zich boven de bomengrens.

Reizen Santiago de Chile

Meer Santiago de Chile

Reviews Santiago de Chile

Couchsurfen! (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Lisa Horstman op 20 november 2017

Ga couchsurfen! De beste manier om de stad, de cultuur en de leukste plekjes te leren kennen. Daar kom je er echt achter hoe lief en aardig de chilenen zijn en hoe goed ze voor hun gast willen zorgen. Het bespaart je ook bakken met geld want goedkoop is deze stad niet. Tip: ga naar het oorlogsmuseum. Daar leer je veel over de oorlog die in de 20e eeuw jaren lang vreselijk veel slachtoffers heeft gemaakt op gruwelijke wijze. Zo leer je het land en de stad nog beter kennen.

Pluspunten Santiago de Chile

 • Locals
 • cultuur

Minpunten Santiago de Chile

 • prijs
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Schitterend Santiago (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Carola Peuk op 12 november 2017

Drie mooie maanden heb ik hier gekampeerd, gewerkt en geleefd! Van backpackend je tent opzetten en bijna doodvriezen naar half naakt je handdoekje uitleggen in het gras. Santiago has it all! Binnen de stad heb je de mooie architectuur met erachter de omheining van de bergen. Trek je de bergen in? Schrik dan niet als de condor met je mee vliegt!

Pluspunten Santiago de Chile

 • geweldige natuur
 • aardige locals
 • hikes overal

Minpunten Santiago de Chile

 • smogg
 • vrij duur
Ultieme tip: El Colmillo del Diablo en bijbehorende hike en kampeer plek! Sterrenhemel in de avond en je tent pal voor de Colmillo! Kampeerders go!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors