Arica Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Arica

door Niels Posthumus

Arica is het ultieme walhalla voor surfers. El Gringo is een wereldberoemde plek waar de golven perfect breken. Arica is ook een geliefde badplaats. Wat wil je, het is de droogste stad op aarde. In de perfecte badplaats regent het nooit en schijnt altijd de zon. Het is er immer lekker warm, verstikkend heet maar zelden. Het zandstrand is kilometers lang, waarlangs een boulevard voert.

Welkom in Arica, de noordelijkste stad van Chili.

ZELF NAAR Arica?

Bekijk alle 8 reizen naar Arica

Droogste stad ter wereld

Arica heet ook wel de 'stad van de eeuwige lente'. Het is de droogste plek op aarde. Het regent er maar twee à drie keer per eeuw. De gemiddelde neerslag bedraagt nog geen millimeter per jaar, tegen twee millimeter per dag in Nederland.

De twintig kilometer lange stranden van Arica liggen in het hoogseizoen dan ook bomvol.

Oorlog om Arica

Lang geleden was Arica om heel andere redenen een gewilde plek. Vlak na de stichting, door de Spaanse kapitein Martinez de Begazo in 1541, ontwikkelde de stad zich tot de belangrijkste uitvoerhaven van het zilver dat de Spanjaarden wonnen in Potosí, in het huidige Bolivia.

Het verbaast dan ook niet dat Chili, Peru en Bolivia elkaar na hun onafhankelijkheid van Spanje met regelmaat in de haren vlogen over het toen nog Peruaanse stadje.

Bolivia bezette de havenstad twee keer: van 1836 tot 1839 en tijdens de jaren 1841 en 1842. Pas in 1884 greep Chili de macht in de stad, na een bloederige oorlog met Peru die bekend staat als de War of the Pacific.

Etnische zuiveringen

De oorlog vertroebelt tot op de dag de verhoudingen tussen de inwoners van de twee landen. Niet in de laatste plaats doordat latere militaire dictators als de Chileen Augusto Pinochet en Peruaan Juan Velasco de herinnering aan de oorlog probeerden uit te buiten.

In 1893 zou de bevolking van Arica de keuze krijgen of zij tot Peru of tot Chili wilde behoren. Van dit referendum kwam het echter nooit. Wel jaagde Chili met een etnische zuiveringscampagne alle Peruanen uit Arica de grens over naar hun vaderland.

In 1929 annexeerde Chili Arica officieel. De stad groeide in de daarop volgende kleien eeuw uit tot een stad met zo'n 200.000 inwoners.

Tsunami

Arica is dus een stad met een verhaal, met een geschiedenis, met tragiek. Ook door de tsunami die de haven in 1868 volledig verwoestte na een aardbeving voor de kust, met een kracht van 8,5 op de schaal van Richter.

Je ziet het niet meer af aan de stad als je rondloopt na een middagje strand. De stad swingt 's nachts in het hoogseizoen, verder is zij weinig spannend of excentriek.

Surfen in Arica

Voor fanatieke surfers ligt dit anders. Voor hen is Arica wat de Mona Lisa is voor kunstliefhebbers. De beroemde breakpoint El Gringo trekt jaarlijks het hele professionele surfcircus naar de stad. Rip Curl winkels rijgen zich aan Billabong shops langs de boulevard.

Arica is bovendien een geliefd opstappunt voor excursies richting de achtergelegen Atacama woestijn, het onherbergzame gebied waar water schaarser is dan op enig andere plek.

Dat Arica bestaat is volledig te danken aan de Río Lluta, die het gesmolten ijs uit de Andes door dit meest dorstige gebied ter wereld aanvoert, naar de stad waar de rivier in zee uitkomt.

Wat is er te doen in Arica?

  • Voor surfers is Arica een bekende plaats. Ten noorden van de stad liggen de stranden met de beste breaks. El Gringo is een wereldberoemde plek waar de golven perfect zijn.
  • Wil je liever rustig zwemmen? Ga dan naar de stranden ten zuiden van het centrum van Arica. Zoals Playa El Laucho of Playa la Lisera.
  • Beklim El Morro de Arica, een grote rots van 110 meter. Ooit gebruikten de Peruanen deze rots als bescherming, toen ze uit Arica werden verdreven.
  • Op 3 kilometer van Arica ligt de Azapa vallei. Deze oase ligt midden in de woestijn van Chili. Ze verbouwen hier verschillende groentes en Azapa olijven. Deze olijven zijn bekend vanwege hun bruinrode kleur en sterke bittere smaak.
  • Arica ligt dichtbij de grens met Peru. Je kan gemakkelijk met de bus naar Tacna in Peru.

Reizen Arica

Meer Arica

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors