San Pedro de Atacama
7,6
7,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

San Pedro de Atacama

door Niels Posthumus

San Pedro de Atacama ligt in de droogste woestijn ter wereld. De omringende zandduinen zijn een speeltuin voor sandboarders en wandelaars. Midden op de dag is San Pedro de Atacama op zijn best, als iedereen siësta houdt en binnen blijft om de brandende zon te ontlopen. Dan komt het slaperige in het woestijnstadje naar boven.

Waarom San Pedro de Atacama?

San Pedro de Atacama heeft unieke en spectaculaire natuurlijke landschappen. Gelegen in de droogste woestijn ter wereld, de Atacamawoestijn, biedt deze charmante stad adembenemende vergezichten, zoals de surrealistische Valle de la Luna (Maanvallei), de kleurrijke lagunes van de Altiplano, geothermische velden en indrukwekkende geisers. Naast het ontdekken van adembenemende landschappen, kun je ook genieten van sterrenkijken bij enkele van 's werelds helderste nachthemels, en kennismaken met de rijke inheemse cultuur en geschiedenis van het gebied. 

ZELF NAAR San Pedro de Atacama?

Bekijk alle 19 reizen naar San Pedro de Atacama

Ochtend vs. middag

Het witte kerkje, gebouwd door de Spaanse kolonisten in 1577, blikkert dan in het felle zonlicht. Het plein ervoor is muisstil. Misschien zit iemand ergens in de schaduw onder een boom te soezen. Alleen uit de cafés klinkt licht geroezemoes. Luiken zijn gesloten. Woestijnromantiek.

Heel anders is San Pedro de Atacama in de vroege ochtend en na een uurtje of vier. Dan komt het reizigersstadje tot leven. Terrassen zitten vol, groepen jongeren gaan met sandboards onder de arm de duinen in. Anderen crossen er in woestijnwagentjes vandoor, op weg naar Valle de la Luna en Valle de La Muerte; Moon Valley en Death Valley.

Kurkdroge Atacama

Deze valleinamen zeggen veel. Het is droog in de Atacama woestijn. Sterker nog: het is de droogste plek ter wereld. Vijftig keer zo droog als bijvoorbeeld de Californische Death Valley.

Op sommige plaatsen in de woestijn heeft het al eeuwen niet geregend. In de Atacama woestijn valt in 750 jaar evenveel neerslag als in Nederlandse in één jaar.

Sterren kijken

Daar staat tegenover dat de twintig miljoen jaar oude Atacama woestijn één van de minder hete woestijnen op aarde is. In de zomer wordt het overdag een graadje of dertig. In de winternachten kan het kwik echter dalen tot min tien.

Dat mensen overdag binnen blijven, heeft meer te maken met de sterkte van de zon. San Pedro de Atacama ligt op een hoogte van 2.400 meter.

Deze hoogte maakt, samen met de kurkdroge lucht, dat de Atacama woestijn een ideale plek is om sterren te kijken. Eén van de belangrijkste observatoria ter wereld is er gevestigd. Dit centrum voor ruimteonderzoek is met een tour te bezoeken.

Lincancabur vulkaan

Reizigers komen vooral naar San Pedro de Atacama om trektochten te maken. Dit kan lopend, te paard of met een terreinwagen.

Je kunt de droogte van Moon Valley opzoeken. Je kunt hiken naar de majestueuze Licancabur vulkaan. Of je loopt van archeologische vindplaats naar archeologische vindplaats.

Zoutvlakte Salar de Atacama

Het spectaculairst zijn echter de nabijgelegen zoutvlakten. De Salar de Atacama in het zuiden, en de Salar de Uyuni in Bolivia, net over de noordelijke grens.

Deze witte vlakten waren ooit meren gevuld met zout water. Gevormd toen in de prehistorie het Andes gebergte uit de oceaan omhoog werd gestuwd. Duizenden jaren droge hitte hebben het water doen verdampen. Het zout is gebleven.

Witte woestijn

De vlaktes zijn enorm. De Salar de Uyuni beslaat een gebied half zo groot als Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar.

Het is een fascinerende ervaring: een wit landschap dat je doet denken aan de wintersport, ware het niet dat het volledig vlak is, je hebt een korte broek aan, het is 35 graden en de zon brandt op je gezicht.

Aan de horizon wordt de lucht gereflecteerd door een piepklein laagje water dat nog altijd op het zoutplateau ligt. Als je dacht dat je alles in je leven had gezien…

Wat is er te doen in San Pedro de Atacama?

 • Ga sterren kijken in San Pedro. Doordat de stad zo hoog ligt en omgeven is door kurkdroge lucht, is de Atacama woestijn een ideale plek om sterren te kijken. Eén van de belangrijkste observatoria ter wereld is er gevestigd.
 • Bezoek de El Tatio Geysers. Deze geisers liggen op een hoogte van 4.300 meter. Het zijn de hoogst liggende geisers in de wereld. Kijk hoe de zon opkomt, de mist langzaam wegtrekt en de geisers zichtbaar worden. Wie het koud heeft kan in de warmwaterbron.
 • Huur een fiest en maak een fietstocht door de woestijn richting Valle de la Luna. Deze 'vallei van de maan' ligt op 15 kilometer van San Pedro. Met zonsopgang zijn er weinig mensen, maar de zonsondergang is ook prachtig om te zien.
 • Ga naar Salar de Uyuni. Lang geleden was dit een zoutmeer. Nu is alleen het zout overgebleven. De tour vanuit San Pedro duurt vier dagen en leidt je langs verschillende meren, bergtoppen, vreemde rotsformaties en uiteindelijk: de salar.
 • Vanaf Pukará de Quitor, drie kilometer van San Pedro, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de oase waarin het ligt. Quitor is een oud fort uit de twaalfde eeuw, waarvan de ruïnes te zien zijn.

Reizen San Pedro de Atacama

Meer San Pedro de Atacama

Reviews San Pedro de Atacama

Chili (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Sharon de Keijzer op 17 november 2019

San Pedro de Atacama in Chili is een prachtige streek. Wat is hier veel te doen en te zien. Ideaal om alles rustig te bekijken met je huurauto. Chili is een mega divers land. Van woestijn tot grote stad tot prachtige stranden!

Ultieme tip: Sterren kijken in de nacht. Nooit was het zo helder!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

San Pedro is een verzameling van onwerkelijke landschappen

Review geschreven door Elvira Steenbeek op 17 december 2018

Voor de natuurliefhebbers echt een must! Je hebt vulkanen, woestijnen, zoutvlakte, een landschap wat op de maan lijkt en geisers! En dat op relatief korte afstand van elkaar. Echt super mooi!
Qua dorp hoef je er niet veel van te verwachten maar wel erg authentiek nog!

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • natuur

Minpunten San Pedro de Atacama

 • hoogteverschil
Ultieme tip: Zorg dat je alle uitstapjes doet die er te doen zijn
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Dorres van Leur op 18 november 2018

Een bizarre omgeving. We gingen met een reisorganisatie al vroeg op pad en naar 3 verschillende plekken waaronder San Pedro de Atacama & The red stones. Onderweg stopte je bij een onwijs mooi uitzicht waar je je lunch kreeg en vervolgens weer in het busje stapte. Het is zo apart dat je zo veel verschillende landschappen kunt zien terwijl je maar een uurtje aan het rijden bent tussen de locaties. Zeer zeker een aanrader!

6,8
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Locals
nvt Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • onbeschrijfelijk
 • mooi
 • verbazingwekkende
Ultieme tip: Geniet van alles om je heen
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Woestijn en vulkanen (bezocht in september 2012)

Review geschreven door Karin de Bruin op 10 december 2017

San Pedro is het woestijn plaatsje van waaruit je de Atacama woestijn kunt gaan ontdekken. Je treft hier bizarre vergezichten en vele vulkanen wat alleen maar voor heel veel mooie fotos kan zorgen. Tijdens de zonsondergang bij de maanvallei ben je zeker niet alleen, maar juist de plekken en de momenten waarop we dat wel waren vond ik het meest indrukwekkend.

Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtig, diverse, maanlandschap; San Pedro De Atacama! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Laura Eirola-Medina van Marle op 22 november 2017

Het lijkt een uitgedroogde vlakte, maar schijn bedriegt. San Pedro de Atacama voelt als een Oase die opkomt te midden van alle droogte. Omgeven door prachtige meren en kloof bergen is er voor ieder wat wils. Spring op een mountainbike (neem genoeg water mee) en ga op avontuur! Boek een stargazing tour en laat je meeslepen in de verhalen rondom ons heelal. Bezoek de zoutvlakte Salar de Atacama, die naast de Salar de Uyuni in Bolivia, een van de grootste ter wereld is waar flamingo's je om de oren vliegen!
Kortom; kom hier niet om te relaxen, maar kom hier voor avontuur! Er is zoveel prachtigs te zien!

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Prachtige natuur
 • , eindeloze sterren
 • Idyllisch dorpje

Minpunten San Pedro de Atacama

 • Extreme temperatuurverschillen dag en nacht
Ultieme tip: Drijf weg, zoals in de dode zee, in Laguna Cejar. Tip: ga niet kopje onder! Het zoutgehalte is zo hoog dat je oren, ogen en neus letter wegbranden.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

San Pedro de Atacama (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Denise Dirksen op 13 november 2017

Chili is niet voor niets verkozen door Lonely Planet tot dé reisbestemming voor 2018. Het land heeft vele gezichten en barst van de mooie natuur, cultuur, dieren en mensen. Reizen over land is vrij intensief, omdat Chili een smal, maar erg lang landoppervlak heeft. Neem daarom ruim de tijd voor dit prachtige land.

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Natuur
 • Cultuur
 • Hiken
 • Woestijn

Minpunten San Pedro de Atacama

 • Duur
Ultieme tip: Het national park Torres del Paine en de Atacama woestijn zijn must visits van dit land!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Tours vanuit San Pedro de Atacama (bezocht in september 2017)

Review geschreven door olivier van herck op 22 september 2017

Als je San Pedro de Atacama voor het eerst binnenkomt, moet je waarschijnlijk even klimatiseren aan het hoog toeristisch gehalte. Dat moesten wij in ieder geval wel, zelfs al bezochten wij het stadje in het laagseizoen. Het volledige kleurenpalet van outdoorjassen wandelt door de smalle straatjes op zoek naar een hostel, souvenir of reisorganisatie, waar dan ook elke deur mee gevuld is.

Ben je opzoek naar tours in de omgeving van San Pedro? Wij hebben vast een heel aantal bureautjes voor je bezocht, en kwamen tot de conclusie dat ze allemaal precies hetzelfde te bieden hebben voor ongeveer dezelfde prijs. Voor het laagseizoen is het beter om ter plekke je plannen te maken voor leuke kortingen, die makkelijk te verkrijgen zijn.

Wij hebben gereisd met Atacama Connection (http://atacamaconnection.cl) en zijn daar heel tevreden over. Ze hadden de beste prijs, zijn zeer flexibel in pakketopbouw en hebben leuke gidsen. Overigens zijn bij hen de prijzen op het bureau hetzelfde als op internet, wat een prettig gevoel geeft. In een driedaags, goed gevuld programma kun je de hele omgeving bezoeken. Wij bezochten de Piedras Rojas, Geiser Tatio, de natuurlijke waterbronnen en de maanvallei Valle de la Luna.
Voor ons waren Piedras Rojas en Valle de la Luna de hoogtepunten. De vuurrode stenen van de Piedras kaatsen weg tegen het ijsblauwe water van het meer, terwijl de met sneeuw getopte vulkanen op de achtergrond toekijken. 360 graden breed is deze plek een spectaculair zicht! Op de reis ernaar toe bezochten we ook een ruwe zoutvlakte waar drie verschillende soorten flamingo's huisvesten. Op het einde van de dag was het voor ons een verassing dat we een glaasje van de hoogst geteelde wijn in Chili mochten proeven. Valle de la Luna, de maan vallei, heeft werkelijk iets weg van een andere wereld. Dit moet je gewoon zien!

Tours vanuit san Pedro de Atacama geven de mogelijkheid om veel te doen in een korte tijd. Een echte aanrader vinden wij!

8,4
6 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • de tour heeft een prima prijs
 • De tour in San Pedro de Atacama is zeer informatief
 • Met de tour in San Pedro de Atacama zie je de hele omgeving in drie dagen

Minpunten San Pedro de Atacama

 • Te touristisch
 • Te veel reisbureautjes
Ultieme tip: Boek een tour, ga achterin de bus zitten, trek het raampje open en geniet van het prachtige vulkaanlandschap terwijl je relaxed naar jou bestemming word gereden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Droogste woestijn (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Carina Nieuwland op 11 mei 2017

In het noorden van Chili ligt de Atacama woestijn. Dit is één van de droogste woestijnen van de wereld. San Pedro de Atacama is een toeristisch dorpje in het midden daarvan. Vanaf hier kun je de beroemde Salar de Uyuni toer maken naar Bolivia (deze trip is vanaf Bolivia goedkoper!), maar ze bieden nog vele andere toeren aan. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde 'Valle de Luna' (de vallei van de maan), je zult je in een heus maanlandschap wanen!

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Alle toers zijn goed geregeld

Minpunten San Pedro de Atacama

 • Erg toeristisch
Ultieme tip: Huur geen fiets! Het is veel te zwaar met al het mulle zand.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lama's en poncho's (bezocht in september 2009)

Review geschreven door Anja Kastelijn op 10 mei 2017

San Pedro is een cowboy dorpje blijf er zeker meerdere dagen het is een goede uitvalsbasis om enkele dag excursies te doen. Valle della luna, de Tatio geisers, Mountainbikem en vergeet niet het kerkhof te bezoeken. Het eten is fantastisch en de zon schijnt er altijd. De sfeer is relaxt en gemoedelijk. Vergeet niet om een trui mee te nemen. Zon weg Trui aan.

Ultieme tip: Toch wel de zonsondergang in de Atacama woestijn. Je beseft dan pas hoe machtig en groots de natuur is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Chile (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Stephanie Goudriaan op 07 mei 2017

Hele leuke stad middenin de woestijn met genoeg te doen. Veel te zien wat betreft natuur met bergen, geisers en lagunes en daarnaast veel dieren zoals flamingo's en dieren gerelateerd aan alpaca's te zien. Daarnaast is een maanlandschap te zien in de Moon Valley, en kun je lekker uitrusten in warme zoute bronnen of het stadje met zijn toeristische winkeltjes bekijken.

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Betaalbaar
 • veel te doen
 • mooie omgeving

Minpunten San Pedro de Atacama

 • toeristische stad
Ultieme tip: Laguna Chaxa, Moon valley, Collo, national flamingo park, geisers, Lagunas Altiplanicos zijn allemaal aanraders!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige landschappen (bezocht in november 2015)

Review geschreven door jeannette pepers op 10 december 2016

San Pedro is een prachtig lemen stadje in een werkelijk schitterende omgeving. Je kunt er tours boeken naar de adembenemende landschappen. Je kunt hier rustig een week doorbrengen. Ook het stadje zelf is heel leuk: vol backpackers hostels, goede restaurantjes en koffietentjes en een leuke sfeer.

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • gezellig

Minpunten San Pedro de Atacama

 • prijzige overnachtingen
Ultieme tip: Vallei van de Dood.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors