San Pedro de Atacama
Like ons op Facebook
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

San Pedro de Atacama

door Niels Posthumus

San Pedro de Atacama ligt in de droogste woestijn ter wereld. De omringende zandduinen zijn een speeltuin voor sandboarders en wandelaars. Midden op de dag is San Pedro de Atacama op zijn best, als iedereen siësta houdt en binnen blijft om de brandende zon te ontlopen. Dan komt het slaperige in het woestijnstadje naar boven.

Ochtend vs. middag

Het witte kerkje, gebouwd door de Spaanse kolonisten in 1577, blikkert dan in het felle zonlicht. Het plein ervoor is muisstil. Misschien zit iemand ergens in de schaduw onder een boom te soezen. Alleen uit de cafés klinkt licht geroezemoes. Luiken zijn gesloten. Woestijnromantiek.

Heel anders is San Pedro de Atacama in de vroege ochtend en na een uurtje of vier. Dan komt het reizigersstadje tot leven. Terrassen zitten vol, groepen jongeren gaan met sandboards onder de arm de duinen in. Anderen crossen er in woestijnwagentjes vandoor, op weg naar Valle de la Luna en Valle de La Muerte; Moon Valley en Death Valley.

Kurkdroge Atacama

Deze valleinamen zeggen veel. Het is droog in de Atacama woestijn. Sterker nog: het is de droogste plek ter wereld. Vijftig keer zo droog als bijvoorbeeld de Californische Death Valley.

Op sommige plaatsen in de woestijn heeft het al eeuwen niet geregend. In de Atacama woestijn valt in 750 jaar evenveel neerslag als in Nederlandse in één jaar.

Sterren kijken

Daar staat tegenover dat de twintig miljoen jaar oude Atacama woestijn één van de minder hete woestijnen op aarde is. In de zomer wordt het overdag een graadje of dertig. In de winternachten kan het kwik echter dalen tot min tien.

Dat mensen overdag binnen blijven, heeft meer te maken met de sterkte van de zon. San Pedro de Atacama ligt op een hoogte van 2.400 meter.

Deze hoogte maakt, samen met de kurkdroge lucht, dat de Atacama woestijn een ideale plek is om sterren te kijken. Eén van de belangrijkste observatoria ter wereld is er gevestigd. Dit centrum voor ruimteonderzoek is met een tour te bezoeken.

Lincancabur vulkaan

Reizigers komen vooral naar San Pedro de Atacama om trektochten te maken. Dit kan lopend, te paard of met een terreinwagen.

Je kunt de droogte van Moon Valley opzoeken. Je kunt hiken naar de majestueuze Licancabur vulkaan. Of je loopt van archeologische vindplaats naar archeologische vindplaats.

Zoutvlakte Salar de Atacama

Het spectaculairst zijn echter de nabijgelegen zoutvlakten. De Salar de Atacama in het zuiden, en de Salar de Uyuni in Bolivia, net over de noordelijke grens.

Deze witte vlakten waren ooit meren gevuld met zout water. Gevormd toen in de prehistorie het Andes gebergte uit de oceaan omhoog werd gestuwd. Duizenden jaren droge hitte hebben het water doen verdampen. Het zout is gebleven.

Witte woestijn

De vlaktes zijn enorm. De Salar de Uyuni beslaat een gebied half zo groot als Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar.

Het is een fascinerende ervaring: een wit landschap dat je doet denken aan de wintersport, ware het niet dat het volledig vlak is, je hebt een korte broek aan, het is 35 graden en de zon brandt op je gezicht.

Aan de horizon wordt de lucht gereflecteerd door een piepklein laagje water dat nog altijd op het zoutplateau ligt. Als je dacht dat je alles in je leven had gezien…

Wat is er te doen in San Pedro de Atacama?

 • Ga sterren kijken in San Pedro. Doordat de stad zo hoog ligt en omgeven is door kurkdroge lucht, is de Atacama woestijn een ideale plek om sterren te kijken. Eén van de belangrijkste observatoria ter wereld is er gevestigd.
 • Bezoek de El Tatio Geysers. Deze geisers liggen op een hoogte van 4.300 meter. Het zijn de hoogst liggende geisers in de wereld. Kijk hoe de zon opkomt, de mist langzaam wegtrekt en de geisers zichtbaar worden. Wie het koud heeft kan in de warmwaterbron.
 • Huur een fiest en maak een fietstocht door de woestijn richting Valle de la Luna. Deze 'vallei van de maan' ligt op 15 kilometer van San Pedro. Met zonsopgang zijn er weinig mensen, maar de zonsondergang is ook prachtig om te zien.
 • Ga naar Salar de Uyuni. Lang geleden was dit een zoutmeer. Nu is alleen het zout overgebleven. De tour vanuit San Pedro duurt vier dagen en leidt je langs verschillende meren, bergtoppen, vreemde rotsformaties en uiteindelijk: de salar.
 • Vanaf Pukará de Quitor, drie kilometer van San Pedro, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de oase waarin het ligt. Quitor is een oud fort uit de twaalfde eeuw, waarvan de ruïnes te zien zijn.
Like deze pagina

Reizen San Pedro de Atacama

Meer San Pedro de Atacama

Reviews San Pedro de Atacama

Droogste woestijn (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Carina Nieuwland op 11 mei 2017

In het noorden van Chili ligt de Atacama woestijn. Dit is één van de droogste woestijnen van de wereld. San Pedro de Atacama is een toeristisch dorpje in het midden daarvan. Vanaf hier kun je de beroemde Salar de Uyuni toer maken naar Bolivia (deze trip is vanaf Bolivia goedkoper!), maar ze bieden nog vele andere toeren aan. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde 'Valle de Luna' (de vallei van de maan), je zult je in een heus maanlandschap wanen!

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Alle toers zijn goed geregeld

Minpunten San Pedro de Atacama

 • Erg toeristisch
Ultieme tip: Huur geen fiets! Het is veel te zwaar met al het mulle zand.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lama's en poncho's (bezocht in september 2009)

Review geschreven door Anja Kastelijn op 10 mei 2017

San Pedro is een cowboy dorpje blijf er zeker meerdere dagen het is een goede uitvalsbasis om enkele dag excursies te doen. Valle della luna, de Tatio geisers, Mountainbikem en vergeet niet het kerkhof te bezoeken. Het eten is fantastisch en de zon schijnt er altijd. De sfeer is relaxt en gemoedelijk. Vergeet niet om een trui mee te nemen. Zon weg Trui aan.

Ultieme tip: Toch wel de zonsondergang in de Atacama woestijn. Je beseft dan pas hoe machtig en groots de natuur is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Chile (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Stephanie Goudriaan op 07 mei 2017

Hele leuke stad middenin de woestijn met genoeg te doen. Veel te zien wat betreft natuur met bergen, geisers en lagunes en daarnaast veel dieren zoals flamingo's en dieren gerelateerd aan alpaca's te zien. Daarnaast is een maanlandschap te zien in de Moon Valley, en kun je lekker uitrusten in warme zoute bronnen of het stadje met zijn toeristische winkeltjes bekijken.

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • Betaalbaar
 • veel te doen
 • mooie omgeving

Minpunten San Pedro de Atacama

 • toeristische stad
Ultieme tip: Laguna Chaxa, Moon valley, Collo, national flamingo park, geisers, Lagunas Altiplanicos zijn allemaal aanraders!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige landschappen (bezocht in november 2015)

Review geschreven door jeannette pepers op 10 december 2016

San Pedro is een prachtig lemen stadje in een werkelijk schitterende omgeving. Je kunt er tours boeken naar de adembenemende landschappen. Je kunt hier rustig een week doorbrengen. Ook het stadje zelf is heel leuk: vol backpackers hostels, goede restaurantjes en koffietentjes en een leuke sfeer.

Pluspunten San Pedro de Atacama

 • gezellig

Minpunten San Pedro de Atacama

 • prijzige overnachtingen
Ultieme tip: Vallei van de Dood.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors