Valparaiso en Viña del Mar

Valparaiso en Viña del Mar

door Niels Posthumus

Valparaiso en Viña del Mar zijn kustplaatsen op een uurtje rijden van Santiago de Chili. Valparaiso heeft de historie en het nachtleven, Viña del Mar de villa's en de stranden. De huizen van Valparaiso lijken haast uit de bijna loodrecht oplopende rotsen te steken, langs de kust van de Stille Oceaan en Chili ter hoogte van hoofdstad Santiago.

Valparaiso wordt ook wel de culturele hoofdstad van Chili genoemd en is de laatste jaren bezig om het imago van vervallen havenstad van zich af te schudden.

ZELF NAAR Valparaiso en Viña del Mar?

Bekijk alle 4 reizen naar Valparaiso en Viña del Mar

Immigratie

Haar hoogtijdagen beleefde Valparaiso in de eerste helft van de negentiende eeuw. Schepen die van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan wilden varen, legden in Valparaiso aan na de Straat van Magelhaen te hebben genomen.

Zo kwamen er nogal wat nationaliteiten langs in de drukke havenstad. Uiteraard bleven sommige kapiteins en matrozen hangen. Vooral zeemannen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Italië vonden het er goed toeven.

De gevarieerde immigratie kleurde de stad. Het schiep een afwisselende architectuur in het labyrint van klinkerstraatjes in het centrum aan de oude haven.

Klein San Francisco

Een stevige aardbeving in 1906 en de opening van het Panama-Kanaal acht jaar later betekenden twee zware klappen voor de welvarende havenstad. 'Klein San Francisco', zoals Valparaíso in de volksmond ook wel heette, ging zienderogen achteruit.

Het prachtige stadscentrum bleef bewaard. En ook de talloze kabelbaantjes die je omhoog leiden langs de steile kusthellingen bleven in dienst. Maar de rijkdom vloeide weg. De handel droogde op. Op de oudste aandelenbeurs van Zuid-Amerika werd het angstaanjagend stil.

Renaissance

Enkele decennia geleden ontlook echter een ware renaissance in de havenstad. Het begon al in 1987 toen dictator Augusto Pinochet verordonneerde dat het parlement uit Santiago moest verhuizen naar het nabijgelegen Valparaiso.

De verhuizing zou echter pas werkelijk plaatsvinden na zijn afzetting, onder de nieuwe regering van Patricio Aylwin.

Oudste Spaanstalige krant

Er kwam in de jaren negentig weer meer oog voor de historische schatten van de stad. Niet alleen het oude beursgebouw werd weer gezien, maar ook de oudste bibliotheek van Chili en de oudste nog bestaande Spaanstalige krant ter wereld trok de aandacht.

In 2002 besloot Unesco bovendien het historische centrum van Valparaiso op zijn Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Stranden van Viña del Mar

Hoe mooi en leuk Valparaiso ook is, lekker aan het strand liggen kun je er niet. En dat is toch een stevig nadeel voor een kustplaats.

Gelukkig ligt Viña del Mar bijna letterlijk op steenworp afstand. In Viña del Mar vind je de Chilenen op het strand. Het is de belangrijkste en dichtstbijzijnde badplaats voor de inwoners van hoofdstad Santiago.

Viña del Mar is met bijna 300.000 inwoners net iets groter dan Valparaiso. Het is een stad voor de rijke Chilenen, die er hun villa's langs de kust lieten bouwen.

Uitgaan

Viña del Mar is wel wat gezapiger dan Valparaiso. Zeker 's nachts bruist het een stuk minder. Wie wil stappen, pakt een taxi richting Vaparaiso, waar elke zomeravond wordt omgetoverd in een brei van salsa, alcohol, rook en beukende beats.

Het uitgaansleven van Valparaiso is berucht en beroemd in Zuid-Amerika. Vooral rond oud en nieuw zijn er talloze feesten in de stad en op de pier. Wat wil je dan ook in een stad vol studenten en zeemannen.

Wat is er te doen in Valparaiso en Viña del Mar?

  • Vier Nieuwjaar in Valparaiso. Duizenden Chilenen trekken dan naar de stad om naar het mooie vuurwerk te kijken. Uitgaan is die avond nog gekker en wilder dan op andere nachten.
  • Bezoek het huis van Pablo Neruda in Isla Negra, een plaatje 80 kilometer ten zuiden van Valparaiso. Pablo Neruda was een bekende Chileense schrijver. Vlakbij zijn huis ligt hij begraven.
  • Viña del Mar is de belangrijkste en dichtstbijzijnde badplaats voor de inwoners van hoofdstad Santiago. Ga naar het strand en geniet van het mooie weer.
  • Wil je naar een rustiger stadje? Rij dan naar Concón. Dit stadje ligt 15 kilometer van Viña del Mar en je eet er de heerlijkste vis.
  • Via de ascensor El Peral, één van de kabelbaantjes, ga je naar Cerro Alegre. Hier vin d je het Museo de Bellas Artes. De architectuur en omgeving van het gebouw is prachtig.

Reizen Valparaiso en Viña del Mar

Meer Valparaiso en Viña del Mar

Specialisten Chili

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors