Rondreis Argentinië en Chili Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,1
8,0 Algemene ervaring
8,5 Natuur
8,5 Plaatsen
9,0 Wandelingen
6,5 Bereisbaar

Rondreis Argentinië en Chili

door Charlotte de Vries & Roos Stuurman

Argentinië en Chili strekken zich met meer dan 4.000 kilometer uit over de voet van Zuid-Amerika. De twee lange repen zijn nauw met elkaar verbonden, niet alleen wat taal en cultuur betreft, maar door twee belangrijke wegen: de Ruta 40 en Carretera Austral.

De Ruta 40 en Carretera Austral lenen zich voor een spectaculaire én gemakkelijke rondreis door Argentinië en Chili. Vanaf de Chileense hoofdstad Santiago reis je dwars door het berg- en gletsjergebied Patagonië en eindig je, zo’n 5.000 kilometer later, in zwoel Buenos Aires. Kom mee op rondreis door Argentinië en Chili en laat je overdonderen door ’s werelds meest kolossale natuur.

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 65 reizen naar Argentinië

Waarom Argentinië en Chili?

Europese flair meets Latijns-Amerikaanse passie in Buenos Aires. Met tango-optredens, koloniale architectuur en levendige straten dompel je je onder in de Argentijnse cultuur. Die daarnaast ook bekend staat om zijn heerlijke gerechten, zoals sappige steaks en wereldberoemde wijnen uit de Mendoza-wijnregio. Aan de andere kant biedt Chili een unieke mix van natuurlijke wonderen, variërend van de mysterieuze Atacama-woestijn in het noorden tot de fjorden en gletsjers van Patagonië in het zuiden. 

Bezienswaardigheden in Argentinië en Chili

Santiago is een stad voor levensgenieters. Haar groene parken, feestelijke wijken als Bellavista en verrukkelijke wijnboerderijen zijn niet voor niets gevuld met bijna de helft van de Chileense bevolking. Geniet van de gezelligheid voordat je het serene Lake District in duikt. Puerto Varas is je uitvalsbasis: een koloniaal dorpje vanwaar je vulkanen beklimt en kajakt over het Llanquihuemeer.

Je vaart naar je volgende bestemming: Bariloche in Argentinië. Even waan je je in Zwitserland. Besneeuwde bergpieken en donkerblauwe meren omsingelen het dorpje vol Alpenhutten. Je bewondert het ruige berglandschap van nog dichterbij tijdens je rit naar Trevelin over de Ruta 40. Maak onderweg een stop in natuurpark Los Alerces en wandel door een antiek bosgebied.

De weg wordt eenzamer naarmate je in zuidelijke richting naar de Chileense plaatsjes Futaleufu en Puyuhuapi rijdt. Bossen, fjorden, donderende rivieren en de bergen van de Andes domineren. Het menselijk leven staat hier in het teken van de natuur. Bezoek vooral het Queulat National Park voor de hangende gletsjer Ventisquero Colgante.

De bossen lijken eindeloos totdat je aankomt in Coyhaique, waar de hemel weer groter wordt boven de uitgestrekte weilanden. Je komt even bij in dit plaatsje en bereidt je voor op de spectaculaire eindrit over de Carretera Austral. Langs het gigantische meer Lago General Carrera, dat omlijnd is door vulkanen en de overblijfselen van een uitbarsting in de jaren negentig, rijd je naar Puerto Guadal. Dit plaatsje aan de zuidoever is perfect voor excursies in het gebied.

Cochrane is je laatste stop voordat je weer de grens oversteekt naar Argentinië. Via de Ruta 40 bereik je twee van de prachtigste bestemmingen in Argentinië. De eerste stop is El Chaltén, een kleurig dorp dat toegang biedt tot het Los Glaciares National Park. Het noordelijke deel van dit park pronkt met de Fitz Roy, scherpe bergpieken van de Andes. In het zuidelijke deel bewonder je de altijd bewegende, instortende Perito Morenogletsjer.

El Calafate is de tweede stop en uitvalsbasis van de fenomenale Torres del Paine. Dit natuurpark ligt op de grens van Argentinië en Chili, tegen de zuidelijke Patagonische ijskap. Het is er koud. Ruig. Eenzaam. En vooral beeldschoon. Trek je warmste kleren aan en volg een van de wandelroutes door Torres del Paine langs kraters, gletsjers, bergen en toendra.

Je wil het nog niet weten, maar het eindpunt van je rondreis door Argentinië en Chili is in zicht. Na de lange rit over de Ruta 40 en Carretera Austral wordt het tijd om het vliegtuig in te stappen. Je vliegt alleen nog niet gelijk naar Amsterdam: Buenos Aires is je tussenstop. Hier geniet je nog even van de Argentijnse gastvrijheid en volg je een tangocursus zodat je al dansend weer naar huis gaat.

Beste reistijd voor Argentinië en Chili

De beste reistijd voor Argentinië en Chili is de zomer, tussen september en maart. In deze periode voorkom je dat je ledenmaten afsterven wanneer je door ijskoud Patagonië reist. Bovendien moet je tijdens verschillende wandeltochten in de natuurparken Torres del Paine en Los Glaciares in een tent verblijven en dat is in de winter onmogelijk.

Voor deze rondreis door Argentinië en Chili raden we je aan om tenminste drie weken uit te trekken. Heb je meer tijd? Overweeg dan om je rondreis in de noordelijke wijnlanden van Argentinië en Chili te beginnen of om te eindigen met een avontuurlijke cruise naar Antarctica vanuit Ushuaia.

Routebeschrijving en vervoer

De reisroute is vrij simpel: je volgt de wegen Carretera Austral en de Ruta 40 door respectievelijk Chili en Argentinië. Je geniet het meest van je rondreis als je zelf rijdt. Dus als je budget het toelaat: huur een auto en ontdek Patagonië op eigen houtje. Zo niet, is het openbaar vervoer ook geen verkeerde optie. Bussen rijden tussen alle bestemmingen op deze route. Alleen Buenos Aires bereik je per vliegtuig.

Ga je liever op pad met een reisorganisatie? Bekijk dan hier het aanbod voor een rondreis door Argentinië en Chili!

Reizen Argentinië

Reviews Rondreis Argentinië en Chili

Rondreis Patagonië (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Ruud Doumen op 18 november 2018

Via SNP een geweldig goed verzorgde reis gemaakt. Prachtig, Perito Moreno, El Chaltén Ushuaia en nog veel meer. El Chaltén is de ultieme outdoorbelefenis. Loop naar de Fitz Roy. Liefst vroeg op pad en zie de zon daar opkomen. Waanzinnig mooi.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
8 Bereisbaar
Ultieme tip: Loop de de W. Een begrip in wandelkringen!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors