Wie zijn de gauchos?

Wie zijn de gauchos?

door Maurice Kosterink

Heel kort door de bocht: een gaucho is de Zuid-Amerikaanse variant van de Noord-Amerikaanse cowboy. Stoere mannen die op hun paarden draven over de Argentijnse vlaktes. Het liefst met een sigaretje in de mond, beschermen zij hun vee van roofdieren. Eigenlijk zijn gauchos dus gewoon veehouders die je Argentijnse biefstukjes goed in de gaten houden. Maar dankzij de rol die ze speelden in de onafhankelijkheidsoorlog, zijn de stoere mannen uitgegroeid tot hét nationale symbool van Argentinië. 

Hoewel gauchos vaak een simpel bestaan opzochten, buiten de samenleving om, raakten ze betrokken bij de onafhankelijkheidsoorlog met Spanje. Als goed geoefende ruiters hielpen zij de Spaanse troepen te verslaan. Zo verzamelden de gauchos vaak informatie voor de onafhankelijkheidsstrijders en maakten ze hinderlagen tegen de Spanjaarden. Door de hulp van de gauchos wonnen de Argentijnen de oorlog in 1818 en werden de gauchos de nationale trots van Argentinië. 

ZELF NAAR Argentinië?

Bekijk alle 61 reizen naar Argentinië

Zou jij wel eens met zo’n stoere man willen paardrijden? Dat kan! Tot op de dag van vandaag berijden sommige gauchos de vlaktes van Zuid-Amerika. Zij bieden reizigers de kans om een glimp van hun leven op te vangen. Je slaapt dan in een ‘estancia’ op hun terrein en leert alles over dat sappige Argentijnse biefstukje dat naar je loeit vanuit de wei.

Reizen Argentinië

Specialisten Argentinië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors