Colonia del Sacramento Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Colonia del Sacramento

door Yasmin Visser

De Faro is hét herkenningspunt van Colonia del Sacramento. De witte vuurtoren is een prachtig uitkijkpunt van het kleine kuststadje in Uruguay. En een goed oriëntatiepunt om niet te verdwalen.

Gekleurde huisjes langs straten van kinderkopjes. Oldtimerauto's dienen als plantenbak. Colonia del Sacramento, een kuststad in Uruguay, voelt als een dorp. Een dorp dat stilstaat in de tijd.

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

Vanaf de hoofdstad Montevideo is het ongeveer drie uur rijden naar Colonia. Deze kleine stad vormt de aankomstplek van veerboten uit Buenos Aires. Elke dag overspoelen dagjesmensen uit Argentinië het kuststadje. In vijftig minuten vaar je de Río de la Plata over, de breedste rivier ter wereld.

De Faro

Vanaf de veerboot valt de Faro, de witte vuurtoren, meteen op. Een wenteltrap die niet lijkt te eindigen brengt je naar de top. Boven gekomen zie je rechts het bruine water van de Río de la Plata en links het centrum van Colonia. Er hangen net te veel wolken om de kust van Argentinië te bespeuren.

Als je over de witte reling naar beneden kijkt, vormt Plaza Mayor het centrum. De terrasjes op het centrale plein zitten nagenoeg vol. Dan valt je oog op de ruïnes van het Convento de San Fransisco. Het is gek om te bedenken dat de vuurtoren waarop je nu staat, is gebouwd uit de overgebleven stenen van dit voormalige klooster.

Aan de andere kant van het plein ligt de oude haven. De Portugezen stichtten Colonia in 1680 en smokkelden via deze haven spullen naar Buenos Aires. Zo probeerden ze de Spanjaarden in Buenos Aires af te troeven. Haar smokkelfunctie is de haven verloren. Maar de gekleurde houten bootjes zijn bewaard gebleven.

Auto als plantenbak

De oldtimers die in groten getale te vinden zijn in Colonia, lijken vanaf de Faro meer op speelgoedautootjes. Sommigen rijden rond over de hobbelige wegen. Anderen zijn vergroeid met de straat. De oude auto's dienen nu als plantenbak.

Verkeer is er weinig. Stoplichten staan meestal uit en iedere straat is in feite een zebrapad. Overal stopt het verkeer voor je en kun je oversteken.

Stierenvechters

Het kleine stipje in de verte is Plaza de Toros. Deze stierenvechterarena is gebouwd in opdracht van een welgestelde Uruguayaanse man. In 1910 was de arena klaar voor gebruik. Twee jaar en acht gevechten later legde de overheid alle stierengevechten aan banden. De vechtersring was dus geen lang leven beschoren.

Na het sluiten van de deuren overwoekerde gras lange tijd de arena. Op de muren stonden met graffiti gespoten verkiezingsleuzen. Tegenwoordig wordt de arena opgeknapt en kun je er een kijkje nemen.

Tegelwerk

Niet ver van het centrale Plaza Mayor staat de oudste kerk van Uruguay, Iglesia Matriz. Deze witte kerk met twee torens werd eind achttiende eeuw bijna verwoest door een brand. De kerk werd gered en herbouwd. Hij is nu nog steeds te bewonderen.

Aan de andere kant van Plaza Mayor begint de Calle de los Suspiros. Een straat bestaande uit kinderkopjes. Het gebloemde tegelwerk uit de koloniale periode is te zien op de muren. Echte bloemen hangen als klimopplanten over de gekleurde huisjes.

Aan het eind van het straatje staan de resten van de dikke stadmuur die Colonia ooit moesten beschermen tegen gevaar. De stadspoort, Porton de Campo is nog intact.

Dit is een goed moment om via de wenteltrap weer naar zeeniveau te komen. Nog 100 meter lopen en je kunt bij de stadspoort de echte wandeling beginnen.

Wat is er te doen in Colonia del Sacramento?

  • De Faro is het opvallendste gebouw van Colonia del Sacramento. Via een wenteltrap kom je boven en heb je een prachtig uitzicht over het stadje.
  • Bezoek het Museo de los Azulejos. In dit 17e eeuwse gebouw kun je het tegelwerk uit het koloniale tijdperk bewonderen.
  • Vanaf Colonia vaar je binnen 50 minuten naar Buenos Aires. Boten gaan regelmatig heen en weer. Voordat je het weet drink je rode wijn op een terrasje en dans je de tango.
  • Vlakbij de oude haven is een kleine markt met verschillende kraampjes om souvenirs te kopen.
  • Lopen door Calle de los Suspiros geeft je het gevoel terug in de tijd te gaan. Loop over de straten van kinderkopjes geniet van de gekleurde huisjes langs de kant.

Reizen Uruguay

Meer Colonia del Sacramento

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors