Punta del Diablo

Punta del Diablo

door Yasmin Visser

De duivel zou ergens halverwege de Zuid-Amerikaanse kust in Uruguay moeten wonen. Uitgestrekte stranden met uitdagende golven vormen de punt van de duivel: Punta del Diablo. Zandstranden waar meer meeuwen dan mensen zijn te vinden. De groene en blauwe houten cabañas, huisjes, van Punta del Diablo wachten geduldig tot hun bewoners terug komen van zee.

Verse vis

Met 650 inwoners mag Punta del Diablo zich niet meer dan een klein gehucht in Uruguay noemen. Deze punt van de duivel, ligt niet ver van de Braziliaanse grens, 300 kilometer van Montevideo. Het dorpje bestaat voornamelijk uit vissers en kunstenaars. En sinds een aantal jaren ook uit toeristen.

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

Het rustige en authentieke Punta del Diablo is compleet het tegenovergestelde van het verderop gelegen drukke en hippe Punta del Este. In del Diablo geen hoge torenflats of driesterrenrestaurants, maar lage gekleurde cabañas en verse vis, gevangen door de lokale bevolking. Natuur boven glamour.

Surfen met de duivel

Hou je van surfen? Dan is Punta del Diablo een goede plek om te oefenen. 's Morgens verleidt de heldere zee je voor een duik in het koude water. Na een licht ontbijt pak je je board om vervolgens naar het strand te rennen. De duivelse golven laat je de rest doen.

De fervente zonaanbidder kan met de verschillende zandstranden zijn lol op. Doordeweeks zijn de stranden erg leeg. Vooral Playa Grande is rustig. Alleen een verlaten voetbaldoel en een groene zeeschildpad houden je gezelschap. De groene zee-of soepschildpad klimt één of twee keer per jaar het strand op om eitjes te leggen.

Nationaal park

Als de eenzaamheid van de zandvlakte je tot waanzin drijft, loop je via het strand naar Santa Teresa National Park. Het park ligt vijf kilometer van Punta del Diablo. Tijdens zo'n wandeling in de felle zon zijn drinkwater en zonnebrand onmisbaar.

Vanaf het strand zie je tussen de palmbomen en exotische struiken het fort van Santa Teresa liggen. Dit fort staat op één van de heuvels in het park. Het is een kleine klim omhoog om bij het okergele gebouw te komen. De Portugezen begonnen eind achttiende eeuw met de bouw van het fort. De Spanjaarden klaarden de klus toen Spanje Uruguay veroverde van Portugal.

Naar de hel

Terug in Punta del Diablo les je de dorst in het populaire Cueva Luna café. Met salsamuziek op de achtergrond en een lokaal biertje in de hand babbel je in je beste Spaans gezellig met de stamgasten.

Het drankje heeft je goed gedaan. Je loopt weer richting het strand zoals je vanmorgen ook deed. Dit keer niet om te surfen, maar om te kijken naar de zonsondergang. In de verte spelen kinderen met een zelfgemaakte vlieger van takjes en een verweerde plastic zak.

De rode vuurbol zakt steeds verder het water in. De lucht kleurt langzaam oranje en de wolken lijken wel van goud. Vissersbootjes waar de verf van afbladdert, deinen zachtjes op de golven. Het wordt je opeens allemaal duidelijk: als Punta del Diablo de punt van de duivel is, dan is de hel gelijk aan de hemel.

Wat is er te doen in Punta del Diablo?

  • Trotseer de duivelse golven in Punta del Diablo met je surfboard. Grote kans dat je de golven voor jou alleen hebt.
  • In lokale restaurantjes kun je genieten van heerlijke versgevangen vis. Bijvoorbeeld bij El Diablo Tranquilo. Vanaf het terras heb je een goed zicht op de oceaan.
  • Als je de stranden even zat bent, kun je naar het nationaal park Santa Teresa. In dit park ligt ook het okergele fort Santa Teresa dat in de 18e eeuw door de Portugezen is gebouwd.
  • De stranden zijn zeer geschikt om te paard te verkennen. Met de haren in de wind galoppeer je over de verlaten stranden.
  • Elk jaar vieren de Uruguayanen carnaval. Veertig dagen lang vullen straten zich met optochten. Ook in Punta del Diablo wordt carnaval groots gevierd.

Reizen Uruguay

Meer Punta del Diablo

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors