Top 5 culturele activiteiten in Uruguay

Top 5 culturele activiteiten in Uruguay

door Emma van Kampen

Je wandelt langs kleurrijke huisjes versierd met exotische bloemen die de straten romantisch maken. Proeft van de lekkerste wijnen in de heuvels. Bekijkt excentrieke architectuur. En ontdekt de cultuurschatten van het altijd bruisende Montevideo... 

Welkom in Uruguay! Het land dat bij veel reizigers nog redelijk onbekend is. En waar de Zuid-Amerikaanse cultuur bruist. Maar waar kom je dan in aanraking met die cultuur? Wij hebben de vijf leukste culturele activiteiten in Uruguay voor je op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Uruguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Uruguay

5. Punta del Diablo

Vlakbij de Braziliaanse grens ligt het oude vissersdorpje Punta del Diablo. Met een inwoneraantal van nog geen duizend, kom je terecht in een van de meest serene badplaatsen die je ooit hebt gezien. Op het strand liggen boten schuin in het zand. De geur van verse vis dringt continue je neus binnen. En surfers trotseren de beroemde, ruige golven van het kustplaatsje.

Op zo’n twintig minuten rijden van Punta del Diablo staat een hoog ommuurd militair fort. In Fortaleza de Santa Teresa ga je terug in de tijd en beland je voor een middagje in de late middeleeuwen van Uruguay. Als echte ridder loop je over de uitkijktorens en neem je een kijkje in de voormalige wapenkamers. Of je maakt een wandeling door het nationale park Santa Teresa, waarin het fort ligt.

4. Bodega Bouza

In het zuiden van Uruguay breng je een culinair bezoekje aan wijnmakerij Bodega Bouza. In de groene wijngaard in de heuvels van Montevideo, ga je op fijnproefreis langs Uruguayaanse kwaliteitswijnen. Van chardonnay en pinot noir tot aan de lokale trots tannat, alles komt voorbij tijdens een rondleiding en wijnproeverij.

Terwijl een van de familieleden van deze door drie generaties gerunde wijnmakerij je meeneemt langs het wijnbouwproces, leer je alles over de druiven, het proces en de geschiedenis. Als druif op de taart mag je na je rondleiding de bekroonde wijnen proeven tijdens een Uruguayaanse lunch.

3. Museo Casapueblo

Maar liefst 36 jaar van zijn leven besteedde kunstenaar en architect Carlos Páez Vilaró aan het bouwen van Casapueblo. Dit compleet witte hotel is vandaag de dag dé architecturale trots van Uruguay. Punten, hoeken, torens en verschillende raamvormen, met zijn excentrieke bouwstijl is het een echte blikvanger.

Ieder jaar komen duizenden bezoekers van over de hele wereld naar Punta Ballena om Casapueblo te bewonderen. In het bouwwerk vind je ook een museum dat volledig gewijd is aan Carlos Páez Vilaró. Loop langs schilderijen, aardewerk en sculpturen in de vijf zalen en drie terrassen. En bekijk in de kleine bioscoop een documentaire over het leven en werk van de veelzijdige kunstenaar.

2. Colonia del Sacramento

In Barrio Histórico van Colonia del Sacramento staan  kleurrijke huisjes versierd met exotische bloemen die de straatjes romantisch maken. Verder ademt het oude centrum geschiedenis.

Zo bezoek je de bijna driehonderd jaar oude stadspoort. Of je bekijkt de oudste kerk van Uruguay: Matriz. Deze kerk stamt uit het jaar 1680 en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Net buiten het stadje staat Plaza de Tores Real de San Carlos. Deze stierenarena uit 1910 bewonder je enkel vanaf de buitenkant. De binnenkant is verwaarloosd toen stierenvechten vanaf 1912 verboden werd. Neem ook een kijkje aan de overkant van Plaza de Tores, waar verschillende  souvenirwinkels handgemaakte, lokale spulletjes verkopen.

1. Montevideo

De echte cultuurklapper is hoofdstad Montevideo. Ciudad Vieja is het kloppende hart van de stad. Dit oude centrum staat vol met bijzondere architectonische hoogstandjes, oude gebouwen, musea en marktjes.

Neem een kijkje op Plaza Independencia, het belangrijkste plein van de stad. Hier staat Palacio Salvo, het kasteel met de hoogste toren van heel Latijns-Amerika. Ook Palacio Legislativo is een bekend nationaal monument. Het paleis is de thuisbasis van de rechterlijke macht.

Geschiedenisliefhebbers bezoeken Museo de Andes 1972. Dit museum vertelt het verhaal van de vliegramp in de Andes, waarin het Uruguayaanse rugbyteam zat. Meer een kunstfan? Ga dan naar  Palacio Taranco of Museo Nacional de Artes Visuales.

Loop ten slotte door Avenida 18 de Julio, de centrale straat van Montevideo. Hier staat het gemeentehuis, Gaucho Monument en Palacio Diáz. Eindeloos veel restaurantjes waar je het lekkerste Uruguayaanse vlees eet en winkeltjes met talloze souvenirs, domineren het straatbeeld.

Hebben wij je geïnspireerd en wil je ook op rondreis door Uruguay? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Uruguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors