Asunción
7,4
7,0 Algemene ervaring
6,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
8,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Asunción

door Yasmin Visser

Asunción is één van de oudste steden in Zuid-Amerika. De hoofdstad van Paraguay werd in 1937 door de Spanjaarden gesticht. Asunción vormde het koloniale centrum en al gauw kreeg Asunción de bijnaam 'Madre de Cuidades', oftewel moeder der steden.

Asunción ligt aan de Paraguay rivier vlakbij de grens met Argentinië, in het zuidoosten van Paraguay. De stad claimt dat er meer dan één miljoen mensen wonen, maar de bewoners van de vele sloppenwijken worden daarbij niet meegerekend.

ZELF NAAR Paraguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Paraguay

Bekend door crimineel

Paraguay is niet zo bekend als de rest van de landen in Zuid-Amerika. Je komt er weinig toeristen tegen, overal word je omringt door Paraguayanen zelf. De meeste Nederlanders zullen Paraguay vooral kennen door crimineel Frans Meijer, één van de ontvoerders van Freddy Heineken.

In de jaren tachtig vluchtte Meijer naar Asunción, waar hij trouwde met een Paraguayaanse. Lange tijd runde hij een restaurant. Uiteindelijk spoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries hem op en werd Meijer gearresteerd. Tegenwoordig is de crimineel vrij en woont hij weer in Paraguay.

Paardenkoetsjes en BMW's in Asunción

In het centrum van Asunción delen houten paardenkoetsjes en dure BMW's de weg. De luxe auto's staan in schril contrast met de paardjes, wiens ribben je kan tellen.

Je staat op Plaza de los Desaparecidos. Het is gevuld met bomen. Ten westen van het plein staat Palacio de Gobierno. Het symmetrische witte overheidsgebouw werd eind negentiende eeuw gebouwd. Het lijkt sterk op het paleis van Versailles.

Het centrum van Asunción bestaat verder uit grote winkelcentra, chique dansclubs en mooie koloniale gebouwen. In dure restaurants genieten mensen van heerlijke gerechten.

Favelas: krottenwijken

Maar hoe meer je van het centrum verwijderd raakt, hoe meer vervallen de stad eruit ziet. Op straat liggen (nep)tassen van Prada netjes op een kleed uitgestald. Een kleedje verder liggen handgemaakte mutsjes.

Her en der staan standbeelden van oud-dictators, ondergespoten met graffiti. Al snel kom je bij de favelas, de krottenwijken.

Hier wonen de arme mensen in krakkemikkige huisjes, gemaakt van golfplaten en hout. Er hangt een constante benzinegeur van alle uitlaatgassen. Door de hitte en de vochtigheid van de Rivier Río Paraguay leven hier veel muggen. De ziekte dengue heeft al meerdere levens geëist.

Slapen op een estancia

Een uitstapje vanaf Asunción is zo gemaakt. Paraguay is geen groot land en de meeste bestemmingen liggen dus niet ver uit elkaar.

Ten westen van Asunción liggen verschillende estancias, oftewel boerderijen. Hier ervaar je het ware cowboygevoel. Na een goede lunch van de vrouw des huizes staan de paarden gezadeld voor je klaar.

De tocht brengt je over het glooiende Chaco gebied in Paraguay. Met haren in de wind galoppeer je over de weidse graslanden, tot je vermoeid terugkeert naar 'huis'. Daar wacht je een heerlijk maal met dampend vlees.

Wat is er te doen in Asunción?

 • Asunción is een stad met contrasten. Loop door het centrum en zie paardenkoetsjes naast BMW's op straat. Verder van de stad verwijderd liggen de krottenwijken waar de arme mensen wonen.
 • Wanneer je de Iguazú watervallen nog niet hebt gezien, dan moet je daar beslist naartoe als je in Paraguay bent. Dit zijn één van de mooiste en grootste watervallen ter wereld, midden in de broeierige jungle.
 • Trek naar het Chaco gebied ten westen van hoofdstad Asunción en overnacht op één van de estancias, oftewel boerderijen. Hier voel je je als een echte cowboy, terwijl je te paard over de weidse graslanden trekt.
 • Bezoek de Abasto Market aan de rand van de stad. Op deze kleurig markt ontmoet je de echte Paraguayanen en vind je vooral etenswaren. Van groente en fruit to vlees en vis.
 • Eet een sorbetijsje in Asunción. Sommigen zeggen dat ze hier hun beste ijsjes ooit geproefd hebben.

Reizen Paraguay

Meer Asunción

Reviews Asunción

Een authentieke, Zuid-Amerikaanse ervaring (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Joeri de Vries op 19 april 2016

Paraguay is nauwelijks een voor de hand liggende vakantiebestemming. Op de ‘must see’ lijstjes schittert dit ongepolijste juweel vooral in afwezigheid en staat het nadrukkelijk in de schaduw van buurlanden Argentinië en Brazilië. Toch hoeft dit voor een leuke vakantie geen bezwaar te zijn. Want te midden van die toeristische hotspots, is het in de schaduw eigenlijk best goed toeven.

Paraguay en de hoofdstad Asunción zijn voor toeristen vooral te waarderen om de authenticiteit. In weinig hoofdsteden in Zuid-Amerika zul je zo'n typische ervaring hebben als in de 'Moeder der Steden'. Als je voor lief neemt dat het land geen kustgebied en stranden heeft, dan kun je er een fijne vakantie hebben.

Let op, want Asunción staat niet bekend om haar toeristische trekpleisters, bijzondere architectuur of moderne voorzieningen. Toch heeft de hoofdstad de ware globetrotter voldoende te bieden. De stad kent mooie, historische gebouwen zoals het Pantheon, Cabildo, Palacio de Gobierno en Casa de la Independencia. De stad heeft tevens een fraaie dierentuin, omringd door botanische tuinen en kleine landhuizen. Ook in de avond biedt Asunción voldoende om te doen. Een bezoek aan de trendy buurt Paseo Carmelitas of het iets ruigere Britannia Pub, zijn ervaringen op zich.

Bij een reis naar Asunción is het overigens aan te raden de (landelijke) omgeving te verkennen. Op korte afstand van de stad liggen leuke dorpjes als Areguá, San Bernardino en Atyrá. Wie iets meer tijd heeft kan een bezoek brengen aan het prachtige nationale park Mbatovi, op een paar uur rijden van de hoofdstad.

7,4
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Asunción

 • Authentieke ervaring
 • Mooie omgeving
 • Vriendelijke locals

Minpunten Asunción

 • Niet voor iedereen geschikt
 • Hier en daar vervallen gebouwen
 • Weinig beroemde trekpleisters
Ultieme tip: De stad heeft een fraaie dierentuin, omringd door botanische tuinen en kleine landhuizen. De entree kost omgerekend minder dan een euro.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors