Trots op tereré thee

Trots op tereré thee

door Getaway Travel

Er is één ding dat je alleen in Paraguay drinkt, en dat is tereré. De Paraguayanen drinken dit goedje het liefst de hele dag door.

Waar je ook bent in Paraguay, overal lurken mensen aan een metalen pijpje die in een soort hoonvormige beker zit. Ze drinken tereré.

ZELF NAAR Paraguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Paraguay

Je kunt geen reis door dit land maken zonder tereré te hebben geproefd. Paraguayanen staan er mee op en gaan er mee naar bed. Staat het huis van een Paraguayaan in brand en mag hij één ding meenemen? Dan kiest hij voor zijn voorraad tereré.

Matéplant

Tereré is soort ijsthee. De theeblaadjes die gebruik worden, zijn Yerba matéblaadjes die groeien aan de matéplant. Deze plant groeit alleen in Argentinië, Brazilië en Paraguay. Bij de blaadjes wordt vervolgens ijskoud water gedaan.

In Argentinië en Uruguay trekken ze ook thee van Yerba matéblaadjes. Hier drinken ze de thee echter met heet water, zoals normale thee.

Overal en iedereen

Tereré wordt overal in Paraguay en door jong en oud, rijk en arm, dik en dun gedronken. De Paraguayanen nemen altijd hun kenmerkende beker en een thermosfles met water en ijs mee. Naar school, naar werk of tijdens een wandeling door de stad.

Het drinken van tereré is een sociale activiteit. Je drinkt nooit alleen. Het is daarnaast onbeleefd om aangeboden tereré te weigeren.

In de mode

De beker waar tereré uit gedronken wordt, heet ook wel een guampa. Guampa's zijn vaak gemaakt van koeienhorens. Anderen zijn gemaakt van hout of leer.

Veel Paraguayanen gebruiken hun guampa om hun eigen identiteit te laten zien. Ze zetten er logo's op van merken die ze leuk vinden en 'pimpen' als het ware hun eigen guampa.

Het metalen rietje heet ook wel bombilla en werkt door de filter op het einde als een zeef. Op die manier krijg je alleen de verfrissende drank in je mond en niet de pulp van theeblaadjes.

Tereré bereiden

Yerba matéblaadjes zijn er in allerlei soorten en maten. En iedere Paraguayaan heeft een voorkeur voor een bepaald merk, net als bij sigaretten.

Eerst stop je de kleine stukjes Yerba matéblaadjes in de guampa, tot hij halfvol zit. Daarna zet guampa schuin en voeg je een beetje water toe in. Even wachten en dan neem je de eerste slok. Die is niet lekker, dus het is normaal om die uit te spugen.

Daarna is het een kwestie van slurpen, bijvullen met ijswater en delen met iedereen die in je buurt is.

Voor de variatie probeer je ook ijswater met een smaakje. Bijvoorbeeld met mint of citroengras. Of gewoon vruchtensap gebruiken in plaats van water. Vooral in de zomer werkt dit extra verfrissend.

Reizen Paraguay

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors