San Rafael National Park San Rafael National Park

San Rafael National Park

door Willeke van Doorn

Het San Rafael National Park is de droom van elke vogelspotter. Meer dan vierhonderd vogelsoorten, waarvan veel zeldzaam en bedreigd zijn, vliegen over dit natuurgebied in Paraguay. Het park is een van de weinige overgebleven delen van het Atlantisch Woud.

San Rafael National Park beslaat een gebied van 73.000 hectare in het zuidoosten van Paraguay. Het gebied behoort tot het Atlantische Woud, een bosgebied dat dankzij ontbossing, landbouw en bebouwing grotendeels verloren is gegaan in de afgelopen decennia. Tijdens een rondreis door Paraguay heb je de kans om nog een overgebleven stuk van dit bos te zien, dat een enorm grote biodiversiteit kent.

ZELF NAAR Paraguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Paraguay

Atlantisch Woud

Het Atlantisch Woud is dankzij haar enorme biodiversiteit een van de meest bijzondere bossen ter wereld. Maar ook een van de meest bedreigde. Ooit besloeg het Atlantisch Woud, dat zich uitstrekt over Brazilië, Argentinië en Paraguay, een gebied van een miljoen vierkante kilometer. Daar is nu nog maar zeven procent van over.

Ontbossing voor landbouw en bebouwing is daar de belangrijkste reden voor. In Paraguay vormt vooral de sojaproductie een bedreiging voor het San Rafael National Park. Bomen worden gekapt zodat de vruchtbare grond gebruikt kan worden voor de landbouw.

Hoewel het gebied in 1992 aangemerkt werd als nationaal park, bleef de regio grotendeels in handen van private organisaties waardoor het geen bescherming van de overheid genoot. In 2015 doneerde Guyra Paraguay, een organisatie die een groot deel van het park in beheer heeft, een deel van San Rafael National Park aan de Paraguayaanse regering.

Wildlife in San Rafael National Park

Tijdens een wandeling door de groene wildernis in San Rafael National Park zie je een diversiteit aan wildlife die je nergens anders tegenkomt tijdens je vakantie in Paraguay. Onder meer de jaguar en de Braziliaanse tapir leven in het park.

Maar bovenal staat San Rafael National Park bekend om alle vogelsoorten die je er tegenkomt. Tussen de meer dan vierhonderd soorten zitten een aantal vogels die met uitsterven bedreigd worden, waaronder de zwartmaskergoean en de wijnbostamazon, een papagaaiensoort. Ontdek de unieke vogelsoorten tijdens een wandeling door een van de laatste overgebleven delen van het Atlantisch Woud.

Reizen Paraguay

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors