Ciudad Del Este Ciudad del Este

Ciudad Del Este

door Willeke van Doorn

Geen plek in Paraguay is vergelijkbaar met Ciudad del Este. Chaotisch, gevaarlijk, een goedkoop winkelwalhalla én Salto del Monday en de Itaipúdam liggen om de hoek. Een stad zoals geen andere!

Ciudad del Este is met bijna 300.000 inwoners de tweede stad van Paraguay. De Brug van de Vriendschap verbindt de stad rechtstreeks met Brazilië. Ook Argentinië ligt op maar op enkele kilometers afstand. Net als 's werelds mooiste waterval de Iguaçu Falls. De stad zelf is opgericht in 1957 en dus nog vrij jong, maar daarom niet minder interessant.

Supermarkt van Zuid-Amerika

In de afgelopen zestig jaar is Ciudad del Este namelijk uitgegroeid tot een van de grootste commerciële centra in Zuid-Amerika. Inwoners uit de omringende landen komen naar de markten van het belastingvrije Ciudad del Este waar je alles kan kopen wat je maar kan bedenken. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam 'Supermarkt van Zuid-Amerika'.

Toch bezoeken weinig reizigers Ciudad del Este tijdens een rondreis door Paraguay. De stad staat dankzij de criminaliteit en grootschalige illegale handel bekend als onveilig. Vooral electronica wordt in grote getalen de grens over gesmokkeld. Als je op je hoede bent, uitkijkt voor zakkenrollers en 's avonds niet alleen op pad gaat, is Ciudad del Este echter een boeiende bestemming.

Salto del Monday

Door haar ideale ligging op het drielandenpunt bezoek je vanuit Ciudad del Este op één dag zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant van de adembenemende Iguaçu Falls. Maar ook in Paraguay, op tien kilometer afstand van Ciudad del Este, ligt een prachtige waterval: Salto del Monday.

Salto del Monday is lang niet zo groot als de 2,7 kilometer brede Iguaçu Falls, maar kan qua hoogte wel concurreren met de bekendere buur. Met een hoogte van tachtig meter is de waterval net zo hoog als de Iguaçu Falls en ook hier valt het water met een enorme kracht en snelheid naar beneden.

Itaipúdam

Vlakbij de watervallen en Ciudad del Este ligt de Itaipúdam. Deze stuwdam op de grens tussen Paraquay en Brazilië is een van de indrukwekkendste attracties in de grensstreek. Met een breedte van negen kilometer en een hoogte van 200 meter was de dam een gigantisch bouwproject voor de Braziliaanse en Paraguayaanse regering.

Door de American Society of Civil Engineering werd de Itaipúdam uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van de moderne wereld. Voor de bouw is genoeg beton gebruikt om een snelweg aan te leggen tussen Moskou en Lissabon. Van de hoeveelheid staal en ijzer in de dam kun je 380 kopiën van de Eiffeltoren bouwen.

Jarenlang werkten tienduizenden werklieden aan de bouw van de stuwdam in de Río Paraná. Vandaag de dag is de Itaipúdam een grote voorziener van schone energie. De dam verzorgt zeventien procent van de energiebehoefte in Brazilië en 75 procent in Paraguay.

Toch was de bouw van de Itaipúdam ook controversieel. Grote stukken bos, watervallen en dorpen moesten wijken voor de immense stuwdam. Tijdens een tour door het complex bezoek je het observatiedek waarvandaan je een panoramisch uitzicht hebt over de indrukwekkende waterstroom. Een niet te missen stop tijdens je vakantie in Paraguay.

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors