Cerro Corá National Park

Cerro Corá National Park

door Yasmin Visser

Het Cerro Corá National Park in Paraguay heeft een roemrucht verleden. Waar een eeuw geleden nog oorlog werd gevoerd, ben je nu alleen met de natuur. Cerro Corá is het grootste beschermde natuurgebied in Paraguay. Het park is in 1990 opgericht om ontbossing tegen te gaan. Het gebied bestaat uit droog tropisch bos en savanne.

Oorlog in Paraguay

Cerro Corá ligt in het midden van Paraguay, op 450 kilometer van Asunción en vlakbij de grens met Brazilië. Veel reizigers bezoeken het park vanuit het plaatsje Concepción, tussen de hoofdstad en Cerro Corá in.

ZELF NAAR Paraguay?

Bekijk alle 1 reizen naar Paraguay

Het gebied van Cerro Corá was eind negentiende eeuw de plek waar de oorlog van de Drievoudige Alliantie plaatsvond. De dictator van Paraguay, Francisco Solano Lopéz, verklaarde de oorlog tegen buurlanden Brazilië, Argentinië en Uruguay.

Verwoest land

Uiteindelijk verloor Paraguay de oorlog in 1870. Een groot deel van het land was verwoest of ingenomen door de buurlanden. Daarnaast was tachtig procent van de mannelijke bevolking vermoord.

Op de oevers van de Aquidabán rivier in Cerro Corá werd Lopéz door de Brazilianen vermoord. In het park vind je een monument voor deze gevallen dictator, maar ook veel herdenkingsmonumenten voor de andere slachtoffers van deze heftige oorlog.

Op jezelf in Cerro Corá

Met een jeep rijd je het park in. Het rode stoffige zand wordt door de wielen van de auto de lucht in geslingerd. Het gebied van Cerro Corá is weids en uitgestrekt, overal waar je kijkt zie je grasland afgewisseld met bomen. In de verte zie je de contouren van verschillende kleine heuvels.

De jeep komt aan bij de camping en je wil meteen beginnen met een wandeling door het indrukwekkende landschap. De parkopzichter waarschuwt je voor rondlopende poema's.

Er zijn geen duidelijke paden in het park, wat de tocht nog avontuurlijker maakt. De wandeling brengt je over weidse graslanden en door dichte tropische bossen. Om je heen hoor je constant het gezoem van sprinkhanen en muggen.

Uitkijkpunt Mirador

Verscholen tussen de bomen doemen een aantal grotten op. De muren zijn beschilderd met tekeningen uit de pre-Columbiaanse tijd, de periode voordat Zuid-Amerika door Columbus ontdekt werd. Wie de tekeningen precies gemaakt hebben is niet bekend.

Je loopt verder richting één van de heuvels: Cerro Muralia. De tocht naar boven doet je bovenbenen trillen. Maar het uitzicht vanaf de Mirador, oftewel het uitkijkpunt, is het waard: je hebt zicht over het hele Cerro Corá Park. In de verte zie je de rode heuvels bedekt met groene bomen.

Op de weg naar beneden fladderen kleine gele vlinders vrolijk om je heen. De struiken langs het pad zijn gevuld met roze bloemen.

Afkoelen

Het is warm en vochtig, en tijd om wat verkoeling te zoeken. Je loopt naar de bekende Aquidaban rivier om een frisse duik te nemen. Ook hier zie je geen mens. Je bent echt op jezelf aangewezen. Bomen zorgen voor de nodige schaduw.

Recht voor je zie je een armadillo lopen, oftewel een gordeldier. Deze beestjes hebben een hard schild en leven vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Hier dier trekt zich niets van je aan en loopt traag in de richting van het bos. Je bent weer alleen.

Wat is er te doen in Cerro Corá National Park?

  • Maak een wandeling zonder gids door het weidse gebied van Cerro Corá. De tocht leidt je langs grasvelden en bossen. Je ziet vogelspinnen, gordeldieren en misschien wel een tipir.
  • Het Cerro Corá park ligt dichtbij de grens met Brazilië. Je steekt hier gemakkelijk de grens over, maar vergeet geen stempel te halen voor in je paspoort.
  • Wil je het park van bovenaf zien? Beklim dan de Cerro Muralia van 325 meter hoog. Vanaf deze Mirador, oftewel uitkijkpunt, heb je een goed uizicht over de boomtoppen van Cerro Corá.
  • Binnen het nationaal park van Cerro Corá bevindt zich een bezoekerscentrum. Hier krijg je meer informatie over het park en kun je opgezette dieren bekijken.
  • Bij de rivier Aquidaban is eind 19e eeuw de Paraguayaanse dictator Francisco Solano Lopéz vermoord door de Braziliaanse, tijdens de oorlog van de Drievoudige Alliantie. Tegenwoordig is de rivier een uitstekende plek om af te koelen tijdens een hete dag.

Reizen Paraguay

Meer Cerro Corá National Park

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors