Ybycui National Park Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Ybycui National Park

door Yasmin Visser

Het tropische nationale park Ybycuí ligt in het zuiden van Paraguay op drie uur rijden vanaf hoofdstad Asunción. Het park bestaat uit een heuvelachtige landschap met dichte jungle en zit vol beekjes, watervallen en meertjes. Vanaf Asunción brengt de bus je over een hobbelige weg vol kuilen naar het dorpje Ybycui, 30 kilometer van het park.

Vanaf daar neem je een andere bus die je helemaal naar het park brengt. Je slaapt in één van de kamers in het huis van de ranger, de opzichter van het park.

Slangen in Ybycuí

Wanneer je je spullen in de kamer hebt gedropt, besluit je meteen de lange tocht te maken naar de waterval Salta Mbocaruzu. Deze tocht doe je op eigen houtje, een gids is niet nodig.

Het is vochtig en 30 graden. Het zweet staat op je voorhoofd, terwijl je nog moet beginnen aan de wandeling. Het pad door de jungle is smal. Overal waar je kijkt kruipen spinnen rond en je moet opletten niet in een gigantisch spinnenweb te lopen.

Vliegende kevers zoemen door de jungle. Een slang ligt midden op het pad. Het roodzwarte dier ligt muisstil. Net als je wilt kijken of hij nog leeft, schiet hij razendsnel het oerwoud in.

Waterval Mbocaruzu

Je loopt verder, niet uit het veld geslagen door het gevaarlijke reptiel. Vanuit de jungle hoor je het gekletter van een waterval. Tussen de bomen door zie je hoe het schone water op de op elkaar gestapelde stenen valt.

Onder de waterval bevind zich een meertje, waarin je heerlijk afkoelt. Het bladerdak van de vele bomen zorgt voor schaduw. Felblauwe Morpho vlinders fladderen om je heen.

Op de weg terug loop je langs de waterval Salto Guaraní, vlakbij de ingang van het park. Nu zie je waarom het bij de Mbocaruzu waterval zo rustig was: de Paraguayanen zitten allemaal bij de eerste de beste waterval met hun benen in het koele water. Koelboxen zijn mee om het bier en de tereré, een soort ijsthee van matéblaadjes, koud te houden.

IJzergieterij La Rosada

In het park staat ook een oude ijzergieterij, genaamd La Rosada. In deze fabriek werd in de negentiende eeuw genoeg staal geproduceerd om het leger te voorzien van wapens. Onder leiding van Francisco Solano López begint Paraguay in 1965 de oorlog van de Drievoudige Alliantie tegen Argentinië, Brazilië en Uruguay.

Vijf jaar later eindigt de oorlog en is Paraguay grote delen van haar populatie en land kwijt. De oude fabriek is vernield door het Braziliaanse leger. In het museum dat naast de oude ijzergieterij staat, vind je gedetailleerd informatie over de geschiedenis.

Bier in de jungle

De rest van de dag spendeer je tussen de Paraguayanen bij het natuurlijke zwembad. Een van de mannen biedt je een gekoeld biertje uit zijn koelbox aan. Dankbaar neem je het geschenk aan.

Zonde dat zo weinig reizigers naar het Ybycuí National Park komen. Aan de andere kant besef je dat juist dit het park zo mooi en bijzonder maakt.

Wat is er te doen in Ybycuí National Park ?

  • Doe de lange wandeling van vier kilometer naar de waterval Salto Mbocaruzu. Het pad leidt je door de dichte vochtige jungle en aan het einde koel je heerlijk af in het meertje onder de waterval.
  • Bezoek de oude ijzergieterij La Rosada en het museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van Paraguay.
  • Wil je niet zo ver lopen, maar toch genieten van een koel meertje? Loop dan naar de waterval Salto Guaraní. Bij deze waterval is het goed toeven tussen de lokale bevolking.
  • Loop naar het uitkijkpunt of Mirador van Ybycuí. Hier heb je een prachtig uitzicht boven de boomtoppen.
  • In het nationaal park Ybycuí leven veel insecten, spinnen en felblauwe Morpho-vlinders. Laat je niet afschrikken door enge beesten tijdens de trektocht.

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors