Encarnación Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,2
8,0 Algemene ervaring
6,0 Schoonheid
8,0 Interessant
10,0 Authenticiteit
9,0 Bereikbaarheid

Encarnación

door Yasmin Visser

In Paraguay ontstonden vanaf de zeventiende eeuw verschillende Jezuïeten nederzettingen. De Europese Jezuïeten hielpen de indianen bij het verbouwen van producten en het bouwen van steden. En ze wilden de oorspronkelijke bewoners bekeren tot het christendom.

Een plek waar nu nog veel overblijfselen te vinden zijn van Jezuïeten nederzettingen is Trinidad. Deze stad ligt ten noordoosten van de stad Encarnación op ongeveer tweehonderd kilometer van de hoofdstad Asunción. Het dorp Trinidad vormt één van de hoogtepunten in Paraguay. Op een heuvel dichtbij liggen de best bewaarde ruïnes van een jezuïeten nederzetting van heel Zuid-Amerika.

Jezuïeten in Zuid-Amerika

In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen veel jezuïeten uit Europa naar Zuid-Amerika om het christelijke geloof te verspreiden. Ze bouwden meer dan dertig jezuïeten nederzettingen in landen als Brazilië, Bolivia, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Het doel van de jezuïeten was om de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika te leren over de bijbel en te bekeren tot het christendom. Omdat alle indianen bij elkaar woonden op één plek, in plaats van verspreid over het land, was het makkelijker om ze te bekeren.

In 1750 ontstond de Guaraní oorlog tussen Guaraní indianen van zeven verschillende jezuïeten nederzettingen. Uiteindelijk werden de jezuïeten, met hulp van de Spanjaarden, het land uit gedreven in 1767.

Jezuïeten en Guaraní indianen

De nederzetting in Trinidad werd in 1706 gebouwd en droeg de naam La Santisima Trinidad de Paraná. Het was één van de meest ambitieuze nederzettingen van de jezuïeten.

Het dorp bestond uit een kerk, een centraal plein, een school, een museum en verschillende huizen voor zowel de jezuïeten als voor de lokale bevolking, de Guaraní.

De Gauaraní indianen stopten met hun nomadenbestaan en vestigden zich op één plaats. De jezuïeten hielpen de Guaruaní bij het verbouwen van onder andere suiker en katoen. De kwaliteit van het leven van de Guaraní werd hierdoor aanzienlijk verbeterd.

Ruïnes van Trinidad

Wanneer je aankomt bij de ruïnes valt meteen op hoe groot het complex is. De ruïnes worden omgeven door gras met kleine witte bloemetjes, wat de plek een vredelievende uitstraling geeft.

De kerk is vrij goed bewaard gegeven. De gebeeldhouwde details in het bruine steen zijn nog goed te zien, waardoor het vakmanschap van de jezuïeten naar voren komt.

Jesus de Tavarangue

Op ongeveer twaalf kilometer van de ruïnes van Trinidad liggen de ruïnes van de nederzetting Jesus de Tavarangue. De nederzetting is gebouwd in 1685 maar is nooit helemaal afgemaakt door de jezuïeten. Meer dan drieduizend Guaraní hebben meegewerkt aan de bouw van de kerk.

Het zou de grootste kerk worden van alle jezuïeten nederzettingen. Maar voordat de kerk afgemaakt kon worden werden de jezuïeten verdreven en kwamen de nederzettingen in verval.

De muren van de kerk zijn goed bewaard gebleven, maar er is geen dak. Waar ooit een vloer lag, groeit nu gras. Delen van de zuilen die ooit het dak omhoog hielden zijn nog te zien. Het is onwaarschijnlijk hoe goed de enorme kerk driehonderd jaar lang bewaard is gebleven.

Goed of slecht?

De meningen van deskundigen over de jezuïeten nederzettingen lopen uiteen. Sommigen vinden de dorpen voorbeelden van hoe het zou moeten. Er werd samengewerkt en veel verbouwd. Daarnaast kregen de indianen goede huizen om in te wonen, in tegenstelling tot hun eigen hutjes van modder en gras.

Anderen vinden de nederzettingen minder geslaagd. De indianen zouden tegen hun wil in de nederzettingen zijn geplaatst. Wie gelijk heeft zullen we nooit weten, maar de ruïnes laten in ieder geval een boeiend stukje geschiedenis van Paraguay zien.

Wat is er te doen rond Encarnación?

  • Bezoek de ruïnes van La Santisima Trinidad de Paraná, vlakbij de stad Encarnación. Hier zie je de restanten van een jezuïeten nederzetting uit de 18e eeuw. Lange tijd woonden hier jezuïeten samen met de Guaraní indianen.
  • Bezoek ook de iets verderop gelegen ruïnes van Jesus de Tavarangue. De enorme kerk die er staat, is nooit afgemaakt door de jezuïeten. De muren zijn wel goed bewaard gebleven.
  • De stad Encarnación is een stad gesticht door de jezuïeten. Tegenwoordig wonen er veel Duitse immigranten. Op de Fería Municipal markt eet je lekkere Paraguayaanse hapjes voor een lage prijs.
  • Ben je in februari in Encarnación? Dan val je met je neus in de boter. In deze maand vieren de Paraguayanen carnaval en Encarnación is de carnavalhoofdstad van het land. Er zijn parades die begeleid worden door Braziliaanse muziek.
  • Encarnación ligt vlakbij de grens met Argentinië. Het is een makkelijke manier een bezoekje te brengen aan het buurland. Sommige bewoners van Ecarnación gaan zelfs voor alleen boodschappen naar Argentinië.

Meer Encarnación

Reviews Encarnación

Uitdagend carnaval en kuise Jezuïeten (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Joeri de Vries op 27 mei 2016

Mijn bezoek aan Encarnación werd gekenmerkt door een typisch Zuid Amerikaanse mix van muziek, vrouwelijk schoon en de nodige drank. De stad staat immers bekend als de carnavalshoofdstad van Paraguay en ik denk dat ik die periode geen betere feestbestemming had kunnen kiezen.

Tuurlijk, carnaval in Encarnación is geen carnaval in Rio. Toch heeft de Paraguayaanse variant enkele belangrijke voordelen ten opzichte van zijn veel bekendere, Braziliaanse tegenstrever. Allereerst: de vrouwen. Niet alleen zouden deze in Paraguay veel mooier zijn, maar door het hoge aantal (vrouwelijke) deelnemers zou de ratio bezoekers - dames nadrukkelijk in het voordeel van het publiek zijn. Althans, dit werd mij fanatiek becijferd door een enigszins aangeschoten Paraguayaanse man.

Een bijkomend voordeel zijn de relatief lage kosten voor bezoekers. Een kaartje kost hooguit 15 euro en de drankjes zijn niet al te duur. Ook een busreis richting Encarnación vanuit andere delen van Paraguay hoef je niet te laten vanwege de prijs. Alleen de hotels zijn rond deze periode snel volgeboekt, dus vroegtijdig reserveren is geen overbodige luxe.

Vermoedelijk heeft dit laatste te maken met het geringe toerisme in de rest van het jaar. De stad heeft hierdoor relatief weinig toeristische voorzieningen. Encarnación is immers best een leuk plaatsje, maar geen absolute trekpleister. Toch is die potentie er echter wel degelijk, hoewel dit niet te danken is aan de stad zelf. Op ongeveer een half uur rijden liggen namelijk enkele prachtig bewaarde nederzettingen van de Jezuïeten.

Eén van deze ruïnes is zelfs ´s nachts te bezoeken. De rondleiding die men organiseert onder een prachtige sterrenhemel, is een magisch audiovisueel samenspel die moeilijk valt te beschrijven. Een bezichtiging van de ruïnes maakt een bezoek aan de regio van Encarnación zeker de moeite waard, zelfs als dit niet in de carnavalsperiode valt.

8,2
8 Algemene ervaring
6 Schoonheid
8 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Encarnación

  • Carnavalshoofdstad van Paraguay
  • Nederzettingen van de Jezuïeten
  • Goedkoop

Minpunten Encarnación

  • Weinig toeristische voorzieningen
  • Stad Encarnación niet heel bijzonder
Ultieme tip: Bezoek de nederzetting van de Jezuïeten ook 's nachts. Men organiseert dan een prachtige, audiovisuele rondleiding door de ruïnes.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Paraguay

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors