ZuidAmerika.nl Nieuw zeereservaat aangekondigd

Nieuw zeereservaat aangekondigd

27 september 2016 door Elsemieke Land

Na een bijeenkomst op de Galápagos hebben de presidenten van Ecuador, Costa Rica en Colombia nieuwe beschermingsmaatregelen voor het oceaanleven voor de kust van Zuid-Amerika aangekondigd. 

De ontstane bezorgdheid over de wereldwijde daling van de biodiversiteit onder water bracht de presidenten bij elkaar. De beschermingsmaatregelen bestaan uit een nieuw zeereservaat dat 216.000 vierkante kilometer oceaan beslaat, waaronder de Cocoseilanden in Costa Rica, Malpelo in Colombia en de Galápagos in Ecuador. Deze drie gebieden vallen onder de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is tevens een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. 

De nieuwe zeereservaten zijn ontworpen om zeeschildpadden, haaien en nog veel meer andere dieren voor de kust van Zuid-Amerika te beschermen. De bescherming is belangrijk, omdat de biodiversiteit in het gebied zorgt voor een goede balans en een gezonde natuur. 

Historisch moment

Wat de afspraken extra bijzonder maakt, is dat het de eerste keer is dat drie presidenten een overeenkomst sluiten om de natuurgebieden in gedeelde wateren te beschermen. Natuurorganisaties spreken van een historisch moment. 

Toekomst

Op dit moment is ongeveer drie procent van de oceanen in de wereld geregistreerd als zeereservaat. De helft hiervan zijn zogenaamde no-take zones, waar niet gevist mag worden. De Verenigde Naties streven naar een percentage van tien procent zeereservaten in 2020.

Sponsors