ZuidAmerika.nl Dit is Pablo, de enige inwoner van spookstad Epecuén

Dit is Pablo, de enige inwoner van spookstad Epecuén

23 januari 2017 door Victorine Sandkuyl

De straten zijn verlaten, de huizen verwoest. Op een oude, verroeste fiets rijdt Pablo Novak tussen de overblijfselen van wat ooit het stadje Epecuén is geweest. 

De 86-jarige Pablo is de enige inwoner van het spookstadje, hij woont hier met zijn hond Chorno en wil er niet meer weg tot zijn dood. Dit is de plek waar hij werd geboren, waar hij voor het eerst verliefd werd en waar hij wilt sterven. 

Populaire badplaats

Ooit was Villa Epecuén een populaire badplaats in Argentinië; vakantiegangers uit naburige steden en Buenos Aires kwamen hier om te badderen in het therapeutische zoute water van het Lago Epecuén. 

Tot het noodlot toesloeg in november 1985. Na een lange periode van zware regenval overstroomde het zoutwatermeer en dompelde Epecuén volledig onder in water. 

De stad verdween onder een laag van tien meter water, iedereen moest Epecuén verlaten. Bijna vijfentwintig jaar later echter kwam de badplaats weer tevoorschijn. Door droge weersomstandigheden verdampte het water en werd de stad weer zichtbaar, totaal verwoest en aangetast door het zoute water. 

Thuis

Pablo wist meteen dat hij terug wilde naar zijn geboorteplaats. Nu woont hij moederziel alleen in zijn geliefde Villa Epecuén. Voor anderen is de spookstad een toeristische attractie tijdens een rondreis door Argentinië, voor Pablo is het thuis. 

Scroll verder naar beneden voor een korte documentaire over Pablo Novak en Villa Epecuén. 

Wil jij Villa Epecuén met eigen ogen bekijken? Boek dan hier een prachtige reis naar Buenos Aires. 

Sponsors