ZuidAmerika.nl Vijf vreemde gewoontes tijdens de feestdagen

Vijf vreemde gewoontes tijdens de feestdagen

20 december 2016 door Victorine Sandkuyl

De feestdagen draaien om familie, vrienden en plezier, maar elk land geeft daar zo zijn eigen draai aan. In Nederland leggen we de cadeautjes onder de versierde kerstboom, houden we van een potje gourmetten tijdens de kerstdagen en eten we oliebollen met poedersuiker op oudejaarsavond. 

Maar hoe vieren ze de feestdagen eigenlijk ergens anders ter wereld? In Amerika hangen ze een sok aan de open haard om hun cadeautjes in te ontvangen, in Zuid-Afrika eten ze als kerstsnack graag gefrituurde rupsen en in Japan is het inmiddels traditie geworden om KFC te eten tijdens de kerstdagen.

Ook in Zuid-Amerika houden ze er enkele gekke gewoontes op na tijdens de feestdagen. De meest vreemde tradities willen we graag met jullie delen, zodat wanneer je tijdens je rondreis door Zuid-Amerika bent niet raar zal opkijken van een skater in Caracas of een gevecht in Peru

Rollend de stad door

 

In Venezuela kan je op kerstavond maar beter niet te laat naar bed gaan, want ’s ochtends racen kinderen hier op rolschaatsen door de stad om op tijd te zijn voor de ochtendmis. In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, worden de straten zelfs afgezet zodat de rolschaatsers vrij baan hebben. 

Voor degenen die moeite hebben met opstaan is er een trucje om dit rolschaatsfestijn niet te hoeven missen. Voordat ze naar bed gaan binden kinderen een touw aan hun grote teen. De rest van het touw hangen ze uit het raam, zodat de rolschaatsers die voorbij zoeven een vriendelijk rukje aan het touw kunnen geven om hen zo wakker te maken! 

Gekleurd ondergoed

 

In verschillende landen in Zuid-Amerika geloven ze dat de kleur van je onderbroek die je draagt op oudejaarsavond van invloed is op het nieuwe jaar. In Colombia draagt men om middernacht het liefst geel ondergoed, want dat brengt rijkdom en welvaart. 

Ben je op zoek naar een nieuwe liefde in je leven? Dan draag je in landen als Brazilië en Argentinië een rode onderbroek. En de mensen die op zoek zijn naar meer vrede in hun leven kiezen voor wit ondergoed.

Twaalf druiven

 

Zodra de klok twaalf slaat tijdens het oudejaarsfeest eten ze in Colombia, Chili en andere Zuid-Amerikaanse landen twaalf druiven. Elke druif staat symbool voor een maand. Met het opeten van de twaalf druiven maak je telkens een wens voor het komende jaar. Niet vergeten dat alle druiven in de eerste minuut van het nieuwe jaar opgegeten moeten worden, anders komen de wensen niet uit! 

Met elkaar vechten

 

In Peru houden ze er op Tweede Kerstdag een wel heel bijzondere traditie op na; mannen, vrouwen en kinderen gaan dan namelijk met elkaar op de vuist! De gevechtsceremonie Takanakuy is ooit ontstaan in Santo Tomas, maar wordt tegenwoordig vooral gevierd in Cuzco en Lima.

Ja, je leest het goed: gevierd. Want ondanks het gewelddadige karakter van Takanakuy wordt het vooral als een vrolijk festival beschouwd.  Er is muziek, er wordt gedanst en er wordt natuurlijk ook goed gedronken. Ehm... bijzondere traditie, zullen we maar zeggen. 

Op naar het kerkhof

 

Sinds een jaar of vijftien heeft Chili er een nieuwe oudejaarstraditie bij: op bezoek op het kerkhof. Het klinkt wat vreemd, maar zo vieren de Chilenen oud en nieuw in gezelschap van hun overleden dierbaren.  

Het begon met een gezin in Talca dat zo’n vijftien jaar geleden over het hek van het lokale kerkhof sprong om met hun pas overleden vader samen te zijn. Tegenwoordig  zijn er ongeveer 5000 mensen in Chili die meedoen met deze traditie. 

Fotocredits: David Bedard | Gabriela Camaton | torroid | jacinta lluch valero | ozzthegod | Vlad Podvorny | Shriram Rajagopalan | Otavio Piske | Andrés Aguiluz 

Sponsors