ZuidAmerika.nl Pinguïn zwemt ieder jaar 8000 km naar redder

Pinguïn zwemt ieder jaar 8000 km naar redder

16 maart 2016 door Priscilla Nooijen

Een Zuid-Amerikaanse magelheanpinguïn zwemt ieder jaar 8000 kilometer om zijn redder op te zoeken. Zodra de zomer aanbreekt, verlaat hij z’n soortgenoten in Argentinië om tijd door te brengen met zijn vriend in Brazilië

Verzorgd

Vijf jaar geleden trof de gepensioneerde stratenmaker João Pereira de Souza de pinguïn aan op een strand in Rio de Janeiro, Brazilië. De vogel was uitgehongerd en zat onder de olie. João voerde de pinguïn en zorgde voor hem totdat hij gezond genoeg was om eropuit te gaan. Alleen het verwijderen van alle olie kostte de Braziliaan al weken.

Onafscheidelijk

Hoewel João niet verwachtte de pinguïn weer terug te zien, werd hij vier jaar geleden aangenaam verrast. Sindsdien komt de trouwe vogel ieder jaar weer terug naar Brazilië. Acht maanden lang blijft hij dan bij João. Hierna keert hij vermoedelijk weer terug naar zijn soortgenoten om te broeden.

Gestrest 

De pinguïn wordt niet graag door mensen aangeraakt, maar João mag dit wel. De vogel trompettert van vreugde en kwispelt met zijn staart wanneer hij zijn grote vriend ziet. Dit is een zeldzame verschijning bij deze pinguïns, meestal zijn ze wat gestrest rondom mensen. Bioloog João Paulo Krajewsk heeft zoiets nooit eerder gezien en vermoedt dat de pinguïn gelooft dat zijn redder familie is.

Bekijk hieronder de video van de twee maatjes.

Sponsors