ZuidAmerika.nl Hollandse patat op Antarctica

Hollandse patat op Antarctica

25 oktober 2016 door Victorine Sandkuyl

Lopend door het witte landschap van Antarctica tussen de ijsschotsen, sneeuw en gletsjers ruik je ineens de geur van verse patat. Je denkt nog even dat het niet waar kan zijn en dat je hersenen misschien door de vrieskou zijn aangetast. Maar dan loop je om een grote ijsschots heen en zie je ineens een patatkraampje staan!

Beeldend kunstenaar Arjen Boerstra wil in de Nederlandse winter van 2018 zijn eigen patatkraam openen op Antarctica. Het is niet de eerste keer dat de kunstenaar uit Den Horn zijn kraampje op een ietwat vreemde plek neerzet. Eerder stond hij al patat te bakken midden op de aardappelvelden tussen de boeren en tractors in en ook op het uiterste puntje van Terschelling was Boerstra al met zijn kraam te vinden. 

Patatkraam als kunst

De patatkraam is een kunstproject en hiermee wil Boerstra tegenstrijdige beelden laten zien. Hij vraagt zich af wat hij zal ervaren op deze vreemde plek en of er toevallig toch iemand langs komt. Of dat daadwerkelijk het geval zal zijn is nog maar de vraag, want hoewel het zomer in Antarctica is als de patatkraam opent, is het er gemiddeld niet warmer dan twintig graden onder de nul. 

Het is wel de bedoeling dat de kunstenaar echt patat gaat bakken in zijn kraam. Hoe Boerstra dat precies gaat doen is nog even de vraag, want aardappels en gas bevriezen bij de lage temperaturen van Antarctica. De aardappels van tevoren snijden en een dieselbrander gebruiken lijkt de beste oplossing.

Ski's onder de kraam

Om Antarctica te bereiken laat Boerstra de patatkraam verschepen naar Zuid-Amerika. Vanaf hier zal hij de kraam achter zijn auto hangen en zelf het laatste deel van de reis afleggen. Ook heeft de kunstenaar alvast ski’s onder de kraam gemonteerd om het gevaarte makkelijker te kunnen verplaatsen als hij eenmaal het besneeuwde landschap van Antarctica heeft bereikt. 

Benieuwd geworden naar de patatkraam van Boerstra? Bekijk hieronder beelden van een van zijn eerdere projecten: 

Sponsors