Zuid-Amerika.nl Ondertekening vredesakkoord FARC 26 september

Ondertekening vredesakkoord FARC 26 september

6 september 2016 door Getaway Travel

President Juan Manuel Santos kondigde zaterdag aan dat de formele ondertekening van het vredesakkoord met de guerrillabeweging FARC zal plaatsvinden op 26 september in de stad Cartagena. Daarmee komt er een einde aan een van de meest bloedige conflicten van Zuid-Amerika.

Santos liet weten dat dit misschien wel de belangrijkste aankondiging is die hij tot zover heeft gedaan. De keuze van de stad heeft te maken met oud-bewoner San Pedro Claver, een priester uit de zesde eeuw die is uitgeroepen tot groot verdediger van mensenrechten.

Op 24 augustus kwamen de Colombiaanse regering en FARC tot een definitief akkoord. In het vredesakkoord zijn onder meer maatregelen tegen drugshandel, landbouwhervormingen en politieke deelname van voormalig guerrillastrijders opgenomen. Hierover mag de bevolking zich tijdens een referendum op 2 oktober uitspreken.

Historische dag

De communistische FARC werd in 1964 opgericht om te strijden tegen de conservatieve Colombiaanse regering. Het conflict heeft 52 jaar geduurd en kostte 220.000 mensen het leven. Sinds 29 augustus is het eerste staakt-het-vuren van kracht: een historische dag voor Colombia.

Sponsors