ZuidAmerika.nl Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Reviews Bolivia

8,3
8,5 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,0 Steden of plaatsen
8,1 Locals
7,5 Veilig
9,6 Natuur
9,0 Stranden
7,8 Klimaat
  • Aantal reviews: 54
  • Aantal waarderingen: 33

Verrassend (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Kirsten Vijgen op 07 maart 2017

Bolivia stond al heel lang bovenaan mijn to-go lijstje (waarom weet ik al niet eens meer precies) en de verwachtingen waren dus behoorlijk hoog. Bij aankomst in La Paz even moeten wennen aan de drukte, hoogte en chaos van de stad, die ik niet meteen als heel mooi kon beschrijven, maar die wel heel indrukwekkend was. Uitstapjes zijn goed te regelen, bijvoorbeeld naar Tiwanaku of Death Road (de laatste hebben wij overgeslagen vanwege slecht weer), of naar Copacabana/Isla del Sol. De boottocht op het Titicacameer is absoluut de moeite waard en de sfeer in Copacabana is prettig, het voelt echt als vakantie. De nachtbus naar Uyuni was veel comfortabeler dan verwacht en vanuit de bus werden we getrakteerd op een fantastische sterrenhemel. De ter plekke geboekte Uyuni-tour was, ondanks dat we hem heel goedkoop kregen en niemand in onze groep Engels sprak, echt een geweldige ervaring! In Potosí is het een aanrader om de mijn te bezoeken; het kruipen en klimmen door veel te smalle gangetjes in de hitte was niet bepaald leuk, maar de complete ervaring is heel bijzonder. Sucre en Cochabamba waren eveneens leuke steden waar van alles te zien was, en vanuit Santa Cruz hebben we een geweldige tour naar het Amboró park gedaan, waar we een heerlijke lodge met hangmatten in het bos hadden én het lekkerste eten kregen. Ook een leuke dagtrip vanuit Santa Cruz is het Güembé Bioresort, met heerlijke zwembaden, een meer om te kanoën en verschillende exotische dieren en bij de Ventura Mall zitten heel veel leuke (wel westerse) restaurants.

Pluspunten Bolivia

  • Goedkoop
  • Makkelijk om last minute dingen te plannen
  • Geweldige natuur

Minpunten Bolivia

  • Sommige plekken (bijv. natuurparken) zijn heel slecht te bereiken voor toeristen
Ultieme tip: Twee dagen naar het Amboró Park vanuit Santa Cruz; heerlijk om weer even weg te zijn van alles!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Afwisselende landschappen van Bolivia (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Floortje Noordijk op 23 januari 2017

Bolivia is en land wat veel toeristen nog moeten ontdekken. Boek je excursies gewoon ter plekke een niet vooraf via internet. Dat bespaart je veel geld. Echte aanraders zijn rurrenabaque (jungle), titikaka, La Paz en salar de uyuni. De meeste excursies zijn meerdaags. Verblijf en eten is perfect geregeld. Ook is het openbaarvervoer goed in Bolivia. Er rijden veel slaapbussen. Je kan he reis eenvoudig regelen op een station.

Pluspunten Bolivia

  • prachtige gevarieerde landschappen
  • betaalbaar

Minpunten Bolivia

  • vet eten
Ultieme tip: De vliegreis van la Paz naar Rurrenabaque. Een klein vliegtuigje dat tussen de bergtoppen doorvliegen. Dat geeft een adembenemend uitzicht.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in september 2009)

Review geschreven door Koos Driessen op 11 november 2016

Adembenemend mooi Bolivia met vele hoogtepunten zoals de stad La Paz op 3600 meter gelegen; de ongelooflijke spectaculaire mountainbike-tocht over de Yungasweg, de gevaarlijkste weg ter wereld; het gezellige stadje Uyuni aan de zoutvlakte met haar treinkerkhof; een tocht over de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld; Laguna Colorada National Park met haar prachtige rotsformaties, oneindige vergezichten en mooie kleurcontrasten. Een vakantie zeker waard...

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: De spectaculaire mountainbike-tocht waar je begint op 4900 meter en eindigt op 1500 meter tussen de palmbomen in Coroico.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bovennatuurlijke natuur (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sofiane Souissi op 19 oktober 2016

Ideaal te combineren met Peru.
Buiten La Paz heb je in Bolivia een must do. En dat is de Salar de Uyuni. Niet enkel heb je er de o zo grote zoutvlaktes, maar je kan er ook de lagunas bezichtigen met de o zo mooie flamingo's. De vele vulkanen en de geisers, warmwaterbronnen. Een echte aanrader!!!

Pluspunten Bolivia

  • lekker eten
  • leuke mensen

Minpunten Bolivia

  • geen
Ultieme tip: Salar de Uyuni is een must do
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring, schitterend land en vriendelijke mensen (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Willem Sonnema op 10 oktober 2016

Voor m'n werk geweest, we mochten zondags niet werken dus we werden door de klant meegenomen naar de watervallen in de bergen bij Santa Cruz.
Aangekomen in de bergen moesten we een vuurpijl afsteken zodat we twintig minuten later opgehaald werden met een 4-wheel-drive, omdat de wegen zeer slecht waren.Zo gingen we op weg naar het dal waar de watervallen waren.
Beneden aangekomen kon je een wandeltour doen van een uur of drie. Aangezien het heel heet was besloten we de toer van een uur te doen. Het was een schitterende ervaring met een ervaren gids.
Teruggekomen kregen we van deze vriendelijke mensen een lokale maaltijd, wat het bijzonder maakte.
Na een paar uur genieten en de verhalen van deze mensen werden we weer naar boven gebracht.
Dit was een geweldige ervaring omdat toeristen daar niet komen, maakte het wel heel speciaal.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Minpunten Bolivia

  • het is geen min punt
  • maar er is wel armoede onder de lokale bevolking
Ultieme tip: Het Boliviaanse eten is speciaal maar ongelofelijk lekker, vooral als je door mensen wordt meegenomen die de beste restaurants weten te vinden.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig Bolivië (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Johannes Abma op 05 oktober 2016

Bolivia, het meest achtergebleven maar prachtige land van Zuid-Amerika waar je de authentieke cultuur overal aantreft! Van jungle, woestijn, zoutvlaktes tot prachtige idyllische dorpjes, het is er allemaal te vinden.

Pluspunten Bolivia

  • goedkoop

Minpunten Bolivia

  • taal
Ultieme tip: Een kleine beheersing van de Spaanse taal is in dit land zeker niet weg, mensen spreken vaak geen Engels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Unboliviable (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Marlijn Cornelissen op 03 oktober 2016

Ik vond La Paz persoonlijk helemaal niks. Vieze, armoedige, enorme stad. Wat wel gaaf was is de death road, een ongekende adrenaline kick! De pampas bezoeken is ook zeker de moeite waard. En vergeet vooral de jeep tour van Tupiza naar Uyuni niet!

Pluspunten Bolivia

  • prachtige landschappen
  • diversiteit
  • klederdracht

Minpunten Bolivia

  • Armoede
  • onhygienisch
Ultieme tip: De 4-daagse jeeptour van Tupiza naar Uyuni. De mooiste landschappen die je gaat zien. Ieder uur weer zo verschillend.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een land vol verrassingen (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Zebbie Gruijters op 03 oktober 2016

Bolivia is een land vol verrassingen. Een land dat vooralsnog toeristisch niet heel erg in trek is bij mensen. Onterecht! Hierdoor is het wel nog steeds een groot avontuur om door dit prachtige land te reizen. De puurheid en authenticiteit druipt er aan alle kanten vanaf. Behalve zee en strand is elk type landschap hier te vinden. Van geisers tot jungle, woestijn tot besneeuwde bergtoppen en enorme zoutvlaktes tot imposante ravijnen. De natuurliefhebber zal zijn ogen hier uitkijken met vergezichten die nog nooit eerder zo veel en snel varieerden. Bezichtig prachtige steden of kleine bergdorpjes. Bolivia is een land vol schatten, goedkoper dan Azië en makkelijk bereisbaar. Ben je op zoek naar een culturele en natuurrijke reiservaring dan is Bolivia je bestemming!

Pluspunten Bolivia

  • variatie in natuur
  • goedkoop
  • te bereizen in korte tijd
  • authentiek

Minpunten Bolivia

  • Zonder enig woordje Spaans moeilijke communicatie
Ultieme tip: Leer een beetje Spaans, dan gaan er vele lokale deuren en harten voor je open!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia heeft mij aangenaam verrast (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Renée Van Zandvoort op 02 oktober 2016

Bolivia heeft alles qua landschap. Wij zijn via Argentinië de grens over gekomen. Het eerste plaatsje heette Tarija. Dit stadje had een Mediterraanse vibe. Prachtige romantische straten. Vanuit hier zijn we door gereisd naar Tupiza. Absoluut een aanrader om hier paard te rijden. Je waant je in het wilde westen. Na Tupiza hebben we een 4 daagse tour gedaan naar Salar de Uyuni. Dit was een van de mooiste trips die ik heb gedaan. De diversiteit in landschappen, de lama's en alpacas, de gastvrijheid van de bewoners. Maar het hoogtepunt was slapen in een zouthotel. Compleet gemaakt van zout. Daarna zijn we doorgereisd naar La Paz. Zelf was ik niet onder de indruk van deze stad. De mensen waren een stuk minder vriendelijk. Dus na 2 dagen doorgereisd naar Copacabana/Isla del Sol. Het meer lake Titicaca is prachtig. Op Isla del Sol kun je ook oude ruïnes bekijken. Erg bijzonder! Ons hostel bood warm water aan maar wees voorbereid dat dit bijna nooit het geval is. Copacabana zelf zul je veel jongeren treffen. De sfeer is erg gezellig en het eten was ook erg goed. Bolivia heeft veel te bieden en ik denk dat deze bestemming onderschat wordt. De oudere generatie is nog van de oude stempel en draagt de traditionele kledij. Openbaar vervoer is ook prima te doen. Wel is het handig dat je de Spaanse taal beheerst.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

  • heel betaalbaar
  • prachtige natuur

Minpunten Bolivia

  • met alleen engels red je het niet
Ultieme tip: De 4 daagse tour naar de Salar!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Milou Halmans op 02 oktober 2016

De tour langs de zoutvlakte, lagunes, geisers en hotspring is adembenemend mooi. De omgeving is zo afwisselend, maar prachtig mooi. Het kan ongelooflijk koud zijn, maar een straalblauwe lucht en een zonnetje maakt de omgeving heel mooi.

Pluspunten Bolivia

  • afwisselende omgeving

Minpunten Bolivia

  • koud
Ultieme tip: Boek de tour ter plekke in Uyuni.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Tien dagen in Bolivia! (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Ard Oppeneer op 02 oktober 2016

Om onze VISA in Peru te verlengen, moest ik over de grens naar Bolivia. Ik heb er gelijk een rondreis van gemaakt. Vanaf Copacabana naar La Paz om daarna naar Uyuni te gaan voor een drie-daagse tour over o.a. de zoutvlakte. Wanneer je naar Copacabana gaat, is Isla del Sol een mooi eiland om van het Titicacameer te genieten. Vanuit La Paz kan je de Death Road fietsen, wat voor de adrenaline-junkies zeker een aanrader is. De omgeving van Uyuni vond ik heel bijzonder, wat soms zelfs lijkt op een andere planeet!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

  • Bijzonder landschap
  • Gevaarlijkste weg ter wereld
  • Goede verbindingen met dag- en nachtbussen

Minpunten Bolivia

  • Uyuni tour is lang in een jeep zitten
Ultieme tip: In La Paz zit een restaurant van een Nederlandse eigenaar, genaamd Sol y Luna! Patatje oorlog, kapsalon en bitterballen maar voor de liefhebbers is er ook hutspot!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia is geweldig (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Gonda Nienhuis op 02 oktober 2016

Bolivia was voor ons een unieke ervaring. Met openbaar vervoer kun je je gemakkelijk door het land verplaatsen. Overal zijn de mensen vriendelijk. Met name de variatie maakte Bolivia voor ons een fantastisch vakantieland. Het levendige en door zijn hoogte uniek gelegen La Paz met zijn kleurrijke vrouwen en marktjes en de fantastische kabelbanen over de stad. Sucre met zijn suikerwitte koloniale bouwwerken. De bijzondere zondagmarkt van Tarabuco. De harde realiteit in de zilvermijnen van Potosí. De oogverblindende weidse witte zoutvlakte en de unieke natuur rondom Laguna Colorada en Laguna Verde achter Uyuni. Het vriendelijke Copacabana aan het grote Titicacameer. Zo veel te zien. Echt een aanrader.

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

  • Openbaar vervoer goed geregeld
  • niet duur
  • mooie mensen
  • mooie natuur

Minpunten Bolivia

  • Onverwachte stakingen kunnen je reisplannen plots verstoren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zoutvlaktes Bolivia (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Carmen van Verseveld op 02 oktober 2016

Het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Een witte vlakte die afsteekt tegen een helderblauwe hemel. In geen velden of wegen andere mensen of auto's te bekennen. De 'Salar de Uyuni' is naar mijn mening één van de meest bijzondere plekken ter wereld. Je kunt met een jeep over de vlaktes rijden en de gekste, origineelste foto's maken. Doe een zonnebril op want de felle weerkaatsing van de zon doet pijn aan je ogen! Bezoek ook het Cactus eiland. Uit het niets verschijnt aan de zoutvlaktes ineens een rotseiland met een heleboel cactussen. Je kunt naar boven lopen op de heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Ook is het heel bijzonder om in een zouthotel te slapen. De bedden, gebouwen, tafels zijn allemaal van zoutblokken gemaakt. Vanuit mijn bed keek ik uit het raam (zonder glas) naar buiten en zag de zon opkomen, terwijl er lama's en ezels langs het huisje liepen. Een mooi beeld op mijn netvlies. Ik had het geluk dat de elektriciteit het deed toen ik er was, maar dat is niet standaard. Het kan 's nachts behoorlijk koud worden dus wees daar op voorbereid.
Wat ook leuk is, is om een lokaal dorpje te bezoeken aan de rand van de vlaktes waar ze laten zien wat ze allemaal met het zout doen, hoe ze het verpakken en je kunt er souvenirs kopen. Salar de Uyuni is een te gekke plek en absoluut een bezoekje waard!

Ultieme tip: Doe een meerdaagse tour naar Salar de Uyuni. Je ziet dan niet alleen de zoutvlaktes, maar ook geisers, meren met flamingo's en warmwaterbronnen. En neem genoeg water mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Waan je in de hemel op salar de uyuni! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Laura Van de Wetering op 12 september 2016

In mijn reis door Peru, heb ik copacabana, La Paz en salar de Uyuni nog even meegepikt.
Copacana ligt aan het Titicaca meer en is een beetje een hippiedorpje. Met een boot een dagje naar isla del sol geweest, een erg mooi eiland! Erg leuk om een paar daagjes mee te pikken. Van La Paz heb ik vrij weinig gezien. Ik wilde naar Salar de Uyuni! En dit was geheel terecht. Wow, wat een ervaring! Wat een magische plek! Ik weet niet hoe de hemel eruitziet, maar ik denk (en hoop) dat dit aardig in de buurt komt. Heb een 3-daagse jeeptour gedaan waarbij je over de immense zoutvlaktes rijdt. Omdat ik er in het regenseizoen zat, lag er een laag water over de vlaktes. Dit was misschien nog wel mooier dan normaal, i.v.m. de weerspiegeling. Vergeet geen speeltjes mee te nemen, want hier kun je hele gave foto's meemaken! Onze gids hielp ons hierbij. Dag 2 en 3 zagen we heel veel flamingo's, alpaca's en vicuna's. Ook stopten we bij geisers, gekleurde meren en warmwaterbronnen waar je in kon zwemmen. Ik kan de 3-daagse tour iedereen aanraden!

Pluspunten Bolivia

  • goedkoop

Minpunten Bolivia

  • armoede
Ultieme tip: Bekijk goed bij welke organisatie je je tour boekt, ik heb ook verhalen gehoord over dronken of erg gehaaste chauffeurs
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers
Waardering door Michel Depaepe op 15 jan. 2021
8,7

9

Algemene ervaring

10

Beziens­waardigheden

10

Steden of plaatsen

7

Locals

9

Veilig

10

Natuur

nvt

Stranden

6

Klimaat
Waardering door Leo in ´t Groen op 15 jan. 2021
10,0

10

Algemene ervaring

10

Beziens­waardigheden

10

Steden of plaatsen

10

Locals

10

Veilig

10

Natuur

nvt

Stranden

10

Klimaat
Waardering door Roger Dillen op 24 jul. 2020
8,7

8

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Steden of plaatsen

10

Locals

7

Veilig

10

Natuur

nvt

Stranden

8

Klimaat
Waardering door Renata Pieterse op 24 jul. 2020
9,3

9

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Steden of plaatsen

10

Locals

8

Veilig

10

Natuur

nvt

Stranden

10

Klimaat
Waardering door Balt Van Uffelen op 24 jul. 2020
8,0

8

Algemene ervaring

8

Beziens­waardigheden

8

Steden of plaatsen

8

Locals

8

Veilig

8

Natuur

nvt

Stranden

8

Klimaat

Reizen Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors