Reviews Bolivia

Reviews Bolivia

8,3
8,5 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,0 Steden of plaatsen
8,1 Locals
7,5 Veilig
9,6 Natuur
9,0 Stranden
7,8 Klimaat
 • Aantal reviews: 54
 • Aantal waarderingen: 33

Groepsreis Bolivia met Koning Aap (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anton Moeskops op 15 januari 2021

Een mooie en zeer complete rondreis door Bolivia maakte ik in 2014 met Koning Aap. De reis startte in Santa Cruz d la Siërra en dat was prima, omdat je niet meteen begint op grote hoogte (La Pax ligt op 3600 meter, Santa Cruz op 400 meter). Goede opbouw dus waarbij je geleidelijk aan de hoogte went. Aan het begin van de reis bezochten we diverse plaatsen die te maken hebben met het leven van Che Guevara, zoals Vallegrande en La Higuera. Later kwamen de koloniale steden en prachtige landschappen uitgebreid aan bod. Hoogtepunten waren voor mij de driedaagse tocht met landcruisers bij Uyuni, waarbij we o.a. de surrealistische zoutvlakte bezochten en ook prachtige meren als Laguna Colorado en Laguna Verde. Af en toe was het behoorlijk afzien door het barre klimaat. We logeerden meestal in middenklasse hotels, maar in enkele plekken was het vrij basic omdat er gewoon niets ‘beters’ te vinden is. Deel van het avontuur, denk ik dan maar. Opvallend vond ik de steden Sucre, Potosi en La Paz. De monumenten zijn mooi en de markten kleurrijk, vooral in plaatsen waar de bevolking traditioneel gekleed gaat. Andere hoogtepunten? Met een mountainbike de Dodenweg bij La Paz afdalen, wandelen over het eiland Isla del Sol in het Titicacameer, de jungle bij Rurrenabaque (verlenging) en de zondagmarkt in Tarabuco. Maar ook het onderweg zijn en verbaasd worden over de steeds weer veranderende landschappen. De reis met Koning Aap duurde drie weken, en die heb je ook zeker nodig om het land goed te zien. Bolivia is een aanrader voor mensen met een avontuurlijke instelling die niet bang zijn om af en toe te moeten afzien.

8,6
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Surrealistische landschappen
 • Nog niet platgetreden door toeristen
 • Koloniale steden

Minpunten Bolivia

 • Je reis moet een goede opbouw hebben om de kans op hoogteziekte te verkleinen
 • Het klimaat kan bar zijn
 • Toerisme staat nog in de kinderschoenen waardoor sommige accommodaties basic zijn met name op afgelegen plekken
Ultieme tip: Neem de tijd voor het verkennen van de omgeving van Uyuni die écht schitterend is. Als je alleen een dagtocht maakt over de zoutvlakte mis je (te) veel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een land met uiterste! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Renata Pieterse op 24 juli 2020

Genoten van de grote verschillen in dit prachtige land. Vriendelijke mensen en onverwachts ook heel lekker eten. Temperaturen van -15 tot 40+, hoge bergen, mooie meren en natuurlijk het niet te missen Salar de Uyuni.
Wij begonnen onze reis in Samaipata en volgde de route van Che, langs kleine dorpen en mooie landschappen. Het einde was in La Paz, maar niet voordat wij een bezoek brachten aan de spannende mijnen van Potosi.

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Veelzijdigheid en vriendelijke bevolking

Minpunten Bolivia

 • Niet alles kan altijd lopen zoals gepland (voor mij overigens helemaal geen probleem)
Ultieme tip: Beperkt in tijd? Dan alleen voor Bolivia, niet een combi met Chili. Er is zoveel te zien dat 3 weken eigenlijk nog te kort is. En route el Che, was een mooie eerste kennismaking.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onwerkelijk (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door lia kleuskens op 12 december 2019

Een bezoek aan de zoutvlakte in Bolivia in het regenseizoen was een onvergetelijke ervaring. Door een dun laagje water op de vlakte ontstaat er een prachtige weerspiegeling van het wolkenspel. Vooral mooi tijdens zonsondergang. Een droom voor iedere fotografe. Gemakkelijk te bereiken en de mensen in Bolivia zijn lief en behulpzaam.

7,4
7 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
5 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Een bezoek aan de zoutvlakte en het gebied eromheen. Vooral met de organisatie Salty Desert
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een veelzijdig land (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Yvette Breedveld op 02 december 2019

Bolivia heeft werkelijk alles te bieden, van de amazone tot het andes gebergte, van het hoogst gelegen meer ter wereld tot de zoutvlakten. Een heel divers land en zeer aantrekkelijk voor avonturiers. Sommige afstanden zijn erg groot maar het is makkelijk bereisbaar met het openbaar vervoer of het vliegtuig.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • natuur
 • vriendelijk
 • Cultuur
 • geschiedenis

Minpunten Bolivia

 • gevaarlijk
Ultieme tip: Onze 5 daagse amazone trip via Rurrenabaque was geweldig. Het dorp zelf, wat aan de rand van de amazone ligt, is het ook waard om een paar dagen te verblijven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geysers van Sol de Mañana in Bolivia (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Ine van Zoest op 29 november 2019

Een overweldigend landschap, we hadden een excursie die drie dagen duurde over de zoutvlakte van Uyuni, de geysers Sol de Mañana en die ons verder bracht naar schitterende bergen die Dali werden genoemd vanwege de prachtige kleuren.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Betaalbaar
 • aardige mensen
 • behulpzame mensen
 • mooi
 • weinig toeristen

Minpunten Bolivia

 • minder goede wegen
 • slechte wegen
 • veel stakingen
 • problemen om diesel te kopen
Ultieme tip: Het treinenkerkhof in Uyuni, de zoutvlakte en er zijn hier wasserijen. Het Titicacameer met zijn houten veerboten moet je zien en het liefst met het veer oversteken
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia, het land wat boven verwachting presteert. (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Martin de Geus op 21 november 2019

Ik was op doorreis in zuid Amerika en na lang wachten was eindelijk Bolivia aan de beurt. Buiten de hoofdstad La Paz en de beruchte deathroad wist ik er eigenlijk niet zoveel van af. Wat ik wel heel zeker wist en waar ik al meer dan een decennium vurig heen wilde was de regio rondom de Salar de Uyuni. Gelukkig was een bezoek aan deze unieke plaats alles wat ik hoopte en meer. Maar wat ik niet wist dat er fantastische bergen zijn om te beklimmen tot boven 6000 meter. Een bezoek aan het amazone regenwoud is ook mogelijk en erg goedkoop en tegenstelling tot in Brazilië. Er zijn mooie koloniale steden als Sucre en eeuwenoude ruïnes zoals Tiawanacu. En natuurlijk kan je op een mountainbike van de deathroad naar beneden denderen maar als je liever ziet waar de meest productieve zilvermijn van de geschiedenis ligt dan moet je Potosi even bezoeken.
En buiten al deze genoemde plekken zijn er nog vele meer die het bezoeken waard zijn. En in tegenstelling tot het bekendere buurland Peru zijn hier de absolute massa's toeristen nog niet overal te vinden. Dus ben je op zoek naar een interessante en avontuurlijke doch erg economische bestemming zet dan vooral Bolivia op je lijstje.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • divers
 • vriendelijk
Ultieme tip: Het trein kerkhof buiten Uyuni is een veel bezochte en veel gefotografeerde locatie in Bolivia. Wil je echter foto's zonder mensen wandel er dan gewoon zelf even heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijk Bolivië! (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Christel De Kock op 18 november 2019

Een zalig land waarbij je steeds in een verschillend landschap terechtkomt : bergen, zoutvlakte, vulkanen, duinen, meren, de jungle... Met heel vriendelijke, kleurrijke mensen. Zeker een bezoek waard!

Ultieme tip: Titicacameer, zoutvlakte Salar de Uyuni, Santa Cruz, Sucre, Rurrenabaque
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Peru-Bolivia

Review geschreven door Saskia Grooten-Brull op 17 november 2019

Salar de Uyuni. Een uitgestrekte witte vlakte. Ultime ervaring. Prachtige foto’s gemaakt. Tussen de 4000-5000 meter hoogte. Prachtige landschappen naast de zoutvlaktes. Ongekend mooi. Steeds iets moois te zien.

Pluspunten Bolivia

 • veelzijdig. cultuur
 • natuur
 • avontuur

Minpunten Bolivia

 • diefstal
 • beroving
 • afzetterij
Ultieme tip: Maak de 5 daagse rondreis Salar de Uyuni. Je wordt beloond met bijzondere uitgestrekte vlaktes met steeds andere kleuren. Dat komt door de mineralen in de grond. Prachtig!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Uyuni Bolivia (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Lindsay Huisman op 17 november 2019

Wat een prachtig land. De mensen het eten en de natuur zijn adembenemend. De excursie naar de Uyuni zoutvlaktes was het allermooiste stuk natuur dat ik ooit heb gezien. Wat een geweldige dagen. Het ene moment sta je op de zoutvlaktes en een dag later sta je tussen de alpacas in de meest mooie natuur.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • natuur

Minpunten Bolivia

 • koud
Ultieme tip: Combineer je reis met Peru. Drie en een halve week was voor ons prima om de highlights van deze twee landen te ontdekken.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia: de Zoutvlakte,Potosi,Samaipata,Sucre,Tarabuco en San Pedro de Atacama (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Henk Elbrink op 21 juni 2019

Niets is tegengevallen. Erg mooie reis: veel hoogtepunten, veel te zien en prachtige natuur. Zoals geysers, woestijnen, mooie valleien en gebergten. Het is een belevenis om mee te maken! Ik heb gereisd door Bolivia & noord Chili.

Ultieme tip: Artiplano 3 dagen met jeep over de zoutvlakte naar Noord Chili. Geysers bij San Pedro de Atacama Valle de la Muerte, Valle de la Luna.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemende landschappen tijdens Salar de Uyuni tour (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Hanneke Perik op 17 december 2018

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika ben ik ongeveer anderhalve maand in Bolivia geweest. Vanuit Salta (Argentinië) naar Tupiza gegaan met bus. En vervolgende via La Torre tours een 4 daagse tocht van Tupiza naar Uyuni gegaan. Eindigde de laatste dag tijdens zonsopgang in Salar de Uyuni. Maar de tocht er naar toe was geweldig. Zoveel mooie landschappen gezien. Het was heel divers. Het eten werd door onze kokkin vers bereid en was echt heerlijk.

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • locals
 • eten
 • landschappen

Minpunten Bolivia

 • hoogte
Ultieme tip: Ga vanuit Tupiza beginnen aan de Salar de Uyuni tour, iets duurder, maar minder toeristisch en je eindigt op de mooiste plek, in plaats van er beginnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Je moet er geweest zijn, overweldigend! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Ruud Diederiks op 15 december 2018

Een kort stukje uit onze reisblog:
Maandag 30 juli begon ons avontuur naar Salar de Uyuni in de Andes.
Door de hevige sneeuwval van de afgelopen tijd leek het even dat we niet de volledige tour zouden kunnen doen. Het was onze geluksdag en op de dag van vertrek werd het natuurreservaat waar wij ook naartoe wilde gaan weer vrijgegeven, joepie!
Bij de zogenaamde Stincky Lagoon zit het zit er boordevol flamingo’s in het geweldige landschap van de Andes. Onze gids onderbreekt zijn uitleg abrupt en stapt kordaat op iemand af die een drone laat vliegen waarmee de flamingo’s worden opgejaagd.
Hij vervolgt zijn verhaal over de 3 soorten flamingo’s die er in het gebied leven en hoe je ze kunt herkennen aan de kleuren en de geluiden die ze maken.
De Andes is een ruig en afwisselend gebied. Bergen, woestijn, vulkanen, wind, kou en zo meer.
Een volgend hoogtepunt is de Red Lagoon. Een meer dat rood kleurt door de soort alg die erin zit in combinatie met de zon die erop schijnt, dat alles omringt door 4 vulkanen.
De wegen worden slechter en de sneeuw is hier duidelijk in dikke lagen aanwezig. Petje af voor de chauffeur want gemakkelijk rijden was ‘t niet, ondanks het bakbeest van een auto waarin we zitten.

Veel te weinig woorden om onze ervaring in Bolivia te omschrijven maar het is in ieder geval iets.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • adembenemend
 • verrassend
 • mooie mensen

Minpunten Bolivia

 • kou
 • spaanse taal
 • eten
Ultieme tip: Geniet met volle teugen, het is er werkelijk prachtig en een dergelijk landschap heb ik nog nooit gezien..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Susan van Blooijs op 27 november 2018

Bolivia is een bijzonder land met een enorme diversiteit aan natuur en cultuur. Van jungle tot zoutvlakten tot bergen en interessante steden. Het lijkt er net of je een beetje terug gaat in de tijd.
Vrouwen in prachtige gekleurde kleding en je kunt er werkelijk alles op straat kopen. Moeder aarde (pacha mama) is erg belangrijk voor de Bolivianen, en wordt op verschillende manieren geëerd.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • natuur
 • cultuur
 • nog niet helemaal platgelopen door toeristen
 • lekker eten
 • mooie souvenirs

Minpunten Bolivia

 • openbaar vervoer soms onveilig
Ultieme tip: Ga de jungle in bij Rurrenabaque en zwem met roze dolfijnen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geen land zo mooi als Bolivia! (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Anneke Reiss-Determan op 26 november 2018

Waanzinnige kleuren, prachtige mensen en een landschap om van te kwijlen!!! Uren rijden en continue tegen dezelfde vulkaan aankijken, terwijl het landschap steeds verandert... ongelofelijk, hoe mooi! Vooral de zoutvlakte van Uyuni en de Altiplano zijn geweldig. Het Tatio Plateau is ook zeer de moeite waard, vooral zo rond zonsopkomst!

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • kleuren
 • contrasten
 • architectuur
 • mensen
 • landschap
 • Altiplano
 • vulkanen
 • zoutvlakte
 • Uyuni
 • treinenkerkhof

Minpunten Bolivia

 • het is een beetje oppassen in grote steden al moet ik zeggen dat we zelf geen narigheid hebben meegemaakt.
Ultieme tip: Wat mij betreft is heel Bolivia fantastisch. De kleuren en geuren, de mensen en het oneindig wijde landschap van de Altiplano... er is geen mooiere plek op aarde!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Merel de Groot op 18 november 2018

Bolivia is een super mooi land, het land is ook heel verschillend het gaat van de jungle naar een zoutvlakte. Bolivia is totaal niet toeristisch wat het juist fijner maakt. De bevolking is hartstikke aardig, alleen de meeste kunnen geen woord engels. Als ze zien dat je probeert spaans te praten helpen ze je wel vaak. Het is een land dat iedereen eigenlijk moet gezien hebben.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • verschillend soorten landschappen
 • cultuur
 • rust
 • vriendelijkheid

Minpunten Bolivia

 • spreken bijna geen engels
 • in grote steden niet s avonds alleen op straat
 • sommige dingen zijn slecht bereikbaar
Ultieme tip: De meeste mensen gaan alleen naar de zoutvlakte. En niet naar de jungle gaan is zonde. Bij trinidad zit een superleuke touroperator die tours geeft door de jungle, Genaamd Chuchini
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

fantastische bestemming met heel gastvrije mensen. (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Abe Maaijen op 11 november 2018

Tijdens onze fietsreis door Bolivia hebben we kennis gemaakt met heel gastvrije mensen. Soms werd ons slaapplek geboden. Zo sliepen we in een schoollokaal , maar ook in het magazijn van een klein winkeltje.

Pluspunten Bolivia

 • gastvrij
 • behulpzaam
 • niet duur

Minpunten Bolivia

 • Buiten de touritische gebieden moeilijk aan eten te komen
 • 's nachts soms koud -6 in d etent
 • somige wegen vrijwel onfietsbaar
Ultieme tip: bezoek aan de Maragua krater is een echte aanrader.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia, land van contrasten (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 21 september 2018

In Bolivia heb je als reiziger eindeloze mogelijkheden. Binnen relatief korte tijd trek je van de hoog gelegen steden La Paz en Potosí naar de broeierige en laaggelegen jungle bij Rurrenabaque of de koude maar beeldschone zoutvlakten bij Uyuni. Dit alles ligt voor Zuid-Amerikaanse begrippen relatief dicht bij elkaar, waardoor je in een paar weken al veel verschillende landschappen kan zien. Bouw de hoogte wel rustig op en neem genoeg tijd om te wennen, om hoogteziekte te voorkomen.

De contrasten in de natuur van Bolivia zijn groot en de landschappen adembenemend mooi. Uitgestrekte witte zoutvlakten, gekleurde meren met roze flamingo's, vulkanen, maar ook een levendige groene jungle met heel veel wildleven zoals doodshoofdaapjes, kaaimannen, roze dolfijnen en heel veel mooie vogels. En geloof me, die broeierige jungle is een welkome afwisseling na de koude zoutvlakten! Daarnaast is het ook wel eens prettig om je normale conditie terug te hebben. De muggen nam ik op de koop toe.

Naast de natuur zijn ook de steden van Bolivia de moeite waard, bijvoorbeeld de witte stad Sucre. Deze stad is bijzonder rustig in vergelijking met het drukke La Paz, waar de contrasten je overigens ook om de oren vliegen met zijn bedrijvige markten, maar ook de beruchte gevangenis San Pedro midden in de stad.

Genoeg te doen dus. Gelukkig is reizen in Bolivia heel erg goedkoop. Het nadeel daarvan is dat de busritjes niet altijd even comfortabel zijn. Bezuinig dan ook zeker niet op je busticket en kies de wat 'duurdere' busmaatschappijen om van A naar B te komen. Heb je minder tijd en moet je grote afstanden overbruggen? Dan is een binnenlandse vlucht ook een optie.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • Contrasten
 • Compact
 • Goedkoop
 • Goed te bereizen

Minpunten Bolivia

 • Armoede
 • Minder luxe bussen
Ultieme tip: In Bolivia heb je veel te maken met hoogteverschillen. Houd rekening met hoogteziekte en bereid je daar op voor door medicatie mee te nemen of door het rustig op en af te bouwen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In de voetsporen van de Inca's (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Tim Middeljans op 14 december 2017

Takesi Trail: De snelweg van de Inca's.
Eén van de hoogtepunten van Bolivia is de driedaagse Takesi Trail, een tocht over eeuwenoude incapaden. Vanuit La Paz rijd je naar het startpunt van de trek, de verlaten mijn van San Francisco op 4.200 meter. De weg naar het startpunt van de trek is met diepe ravijnen en slechte wegen al vrij spectaculair, kortom je kunt echt merken dat je in het hooggebergte bent. Voordat de tocht begint wordt een deel van de bagage (tenten, voedsel e.d.) op lama's geladen, die ook de hele tocht meelopen. Het eerste gedeelte van deze trek is meteen het zwaarst, omdat je een pas over moet van 4.650 meter. Eenmaal op de top aangekomen heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van het Andesgebergte en heb je een grote kans op het zien van condors. Hierna is het overwegend dalen en bereik je, na ongeveer 6 à 7 uur te hebben gelopen, de overnachtingsplaats op 3.600 meter. Vanwege de hoogte kan het behoorlijk koud worden. Er zijn hier behalve de meegebrachte spullen geen voorzieningen, je bent dus volledig overgeleverd aan de natuur. De tweede dag daal je verder af en zie je het landschap veranderen van hooggebergte naar een tropische omgeving. Dit kun je gelijk merken aan de stijgende temperaturen. Uiteindelijk daal je deze dag af naar een hoogte van 2.600 meter, waar je na de inspanning heerlijk kan bijkomen in een ijskoude bergrivier. De derde dag is nog maar kort. Na twee uur lopen bereik je het eindpunt het dorpje Yanacachi (2.000 meter).

Pluspunten Bolivia

 • Andesgebergte
 • Vergezichten
 • Landschappen
 • Heksenmarkten

Minpunten Bolivia

 • Criminaliteit
Ultieme tip: De Takesi Trail (Trekking)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

BACK TO BASIC (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Lieke van Daele op 03 december 2017

Bolivia,

Een arm, maar ontzettend prachtig land...
Ik heb samen met een vriendin uit Nederland de Uyuni-tour gemaakt in september 2017. Je kunt deze tour starten vanaf verschillende stadjes in Chili en in Bolivia. Wij hadden ervoor gekozen om de tour te starten vanuit San Pedro de Atacama in Chili. De reden hiervoor was dat het goedkoper is om de tour vanaf hier te boeken. Wij hadden gekozen voor een tour van 4 dagen en het waren de meest prachtige dagen van ons verblijf in Zuid-Amerika.

Het leuke aan de tour vond ik dat het echt back to basic was. Je slaapt in armoedige hostels, je betaalt voor de wc, de douche en hoopt heel erg op warm water, want dat is hier een luxe. Je trekt 4 truien, een thermo legging, 2 paar sokken en een sjaal aan als je gaat slapen, omdat het anders veel te koud is en je ziet de mooiste natuur die je ooit gezien hebt!

Je gaat op pad met een jeep waarin maximaal 7 personen kunnen. Met deze jeep cross je rond door Bolivia en je stopt op verschillende uitkijkpunten. Het leuke vond ik dat je zo ontzettend veel verschillende natuur zag in één land. Je bezoekt verschillende laguna's (meren), maar elke laguna heeft weer zijn eigen charme. Zo vond ik Laguna Colorada het mooist. Dit is een meer dat rood/oranje kleurt waarin meer dan 2.000 flamingo's rondfladderen. Op de achtergrond staat een vulkaan en er lopen lama's rond wat het totale plaatje compleet maakt.

De geiser 'Sol de Mañana' vond ik ook heel indrukwekkend. De kleurencombinatie is prachtig en dat met de rook die uit het landschap komt is zo adembenemend mooi. Op de laatste dag hebben we de zoutvlakte bezocht. Ook dit is heel indrukwekkend, omdat je overal om je heen zout ziet (en ja, het is echt zout! Ik heb het geproefd). We hebben hier ook de zonsopgang bekeken, echt een prachtig plaatje!

Echt, ik kan iedereen aanraden om Bolivia te bezoeken en dan met name om de Uyuni-tour te doen! Dit is absoluut mijn mooiste reisje ooit geweest!

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • prachtige natuur
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Persoonlijke Favoriet: Bolivia (bezocht in april 2011)

Review geschreven door Laura Steeghs op 03 december 2017

Bolivia is een land dat een hoop uitersten kent. Van steden met prachtige koloniaanse gebouwen tot aan een overweldigende keuze aan natuurschoonheden. Salar de Uyuni is een van de meest bekende toeristen hotspots van Bolivia en als je het ziet dan weet je ook meteen waarom. De Salar is zeker de moeite waard maar het wordt wel overspoeld door toeristen. Het is dus nog maar de vraag hoezeer men bewust is van de effecten op dit natuurwonder van de grote hoeveelheden mensen die worden losgelaten. Andere hoogtepunten in Bolivia waren voor mij de hoogstgelegen stad ter wereld van Potosi, het mooie Sucre, het ruige landschap rondom het woestijnstadje Tupiza en Oruro waar deze foto gemaakt werd.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Aardige mensen
 • prachtige landschappen
 • goedkoop
 • heerlijk eten

Minpunten Bolivia

 • veel armoede en bijbehorende problemen
 • wegen kunnen slecht zijn zeker in regenseizoen
Ultieme tip: Neem de tijd voor Bolivia!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Salar de Uyuni (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Jantien van Ittersum op 26 november 2017

Prachtig gebied, ga meerdere dagen om niet alleen de salar te bekijken, maar ook de parken met de prachtige lagunes. Verwacht in deze omgeving geen luxe, dat is hier niet te vinden. Laat je verbazen over de oneindigheid van deze omgeving!

Pluspunten Bolivia

 • prachtig
 • goedkoop
 • waanzinning mooie natuur

Minpunten Bolivia

 • koud
Ultieme tip: Het kan in dit gebied extreem koud zijn, zorg voor goede warme kleding. In dit gebied spreken maar weinig mensen Engels, zorg dat je een beetje Spaans kunt spreken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Touren door Uyuni (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Dagmar van Eijk op 23 november 2017

Vanuit San Pedro de Atacama, Chili, begonnen wij aan een 4d/3n/ tour door Uyuni. In een 4x4 wagen met een chauffeur en andere toeristen trek je door de bijzondere landschappen. Uyuni bevindt zich op +3000m hoogte dus de eerste dagen heeft bijna iedereen last van hoogteziekten. Dit mag de pret niet drukken want de uitzichten zijn weergaloos. Je gaat langs verschillende meren, met verschillende kleuren, door de rotsen, langs vulkanen, door het maanlandschap, maar ook groene mossige gebieden, waarbij je het gevoel krijgt dat je in de film de Hobbit bent beland. Een kudde alpaca's en dan weer rusten in de hotsprings. Last but not least; Salt flats. Volgens mij de grootste zoutvlakte van de wereld. Wij waren er in januari, wanneer het regenseizoen is. Je moet geluk hebben, maar als het dan droog is, zie je prachtige weerkaatsing van het licht en het voelt daadwerkelijk alsof je in de hemel bent. Je vertrekt midden in de nacht zodat je de zonsopgang op de zoutvlakte kan zien, wat echt prachtig is! In Uyuni, wat echt een heel klein dorpje is en op het moment dat wij er waren voor de helft was overstroomt en waar het keihard regende, moet je niet te lang verblijven. Zorg dat je van te voren een bus boekt. Wij vertrokken na een paar uur naar La Paz. De hoofdstad van Bolivia. Deze stad, die ligt op een soort van berg is heel bijzonder en zeer interessant. Om die reden is het echt een aanrader om hierheen te gaan. Er valt genoeg te doen, vooral activiteiten net buiten de stad bijvoorbeeld de death road tour. Vanuit La Paz vertrokken wij naar Midden-Amerika. Bolivia is een land zoals ik nooit ergens anders heb gezien, het is uniek en prachtig!

Pluspunten Bolivia

 • Goedkoop
 • bijzonder

Minpunten Bolivia

 • Je moet altijd opletten
Ultieme tip: Geniet, maar eet niet zomaar van bij kraampjes op straat, let op je spullen en stap niet in elke taxi.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Uniek (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Leonie Stassen op 22 november 2017

Bolivia is een prachtig land dat ontzettend veel te bieden heeft. In het Noorden kan je naar de Amazone en het zuiden biedt daarentegen prachtige landschappen, waaronder de zoutvlaktes. Een prachtige plek en uniek in de wereld. Echt een aanrader!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • prachtige natuur
 • veelzijdig
 • interessant

Minpunten Bolivia

 • bussen zijn minder goed
Ultieme tip: Doe de zoutvlaktes tour vanaf Tupiza. Dit is de mooiste route en je arriveert op de beste momenten bij de Lagoons die dan de mooiste kleur hebben ivm zonlicht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful Bolivia (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Gaby Van Den Hurk op 19 november 2017

We zijn alleen naar Uyuni geweest, naar de geweldige zoutvlaktes. Wat een geweldige ervaring. Maar 1 tip: ga niet in de winter. Wij waren daar terwijl gevoelstemperatuur -35 graden was en dat is te gevaarlijk. Maar het is absoluut de moeite waard om te gaan. Wat een geweldige schoonheid!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • geweldige natuur

Minpunten Bolivia

 • te koud in de winter
Ultieme tip: Uyuni zoutvlakte
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

op de fiets door Bolivia en Argentine (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Abe Maaijen op 18 november 2017

Op de fiets zijn wij, mijn vrouw Wil en Ik zelf Abe, van La Paz naar Salta in Argentinë gereisd. een fantastische reis die soms wel heel erg zwaar was. Zoals tijdens het fietsen in het zuiden van Bolivia op 4830 . hoogte.
Ook nadat we bij de skihut zonder sneeuw waren geweest als soort hoogte gewenning. Deze hut ligt op 5400 m. Het reizen op deze manier is voor ons een passie. Maar ik kan me goed voorstellen dat heel veel andere mensen dit niet durven of kunnen. OK. dan kunt u altijd nog genieten van onze foto's

7,9
6 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
5 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Zeer behulpzame bevolking en heerlijk weer in november.

Minpunten Bolivia

 • Zeer slechte wegen
 • in de afgelegen gebieden weinig of geen winkeltjes voor eten en water.
Ultieme tip: Ga niet top de fiets vanuit La Paz uit. je moet daar omhoog door de armste wijken. Hier is er een grote kans op beroving.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zoutvlakte Bolivia (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Rosalieve Van Daal op 13 november 2017

Bolivia, een wijd uitgestrekt land met een groot cultuur verschil.
Totaal niet vergelijkbaar met Nederland. Je ziet veel armoede.
Door de grote vlaktes, bergen en hoogteverschil is het aan te raden de tijd te nemen dit land te bereizen!

6,1
6 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
4 Steden of plaatsen
7 Locals
5 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • vriendelijke bevolking
 • prachtige zoutvlaktes
 • goedkoop

Minpunten Bolivia

 • spreken alleen Spaans
 • Bereizen per bus kost veel tijd door de uitgestrekte gebieden
Ultieme tip: Neem de tijd om Bolivia te leren kennen en reis er rustig doorheen i.v.m. de hoogte.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Salar de Uyuni (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Maaike Sauer-Kobesen op 12 november 2017

Fantastisch indrukwekkend gebied per auto te bereiken uit Uyuni. Bestaat uit een enorme zoutvlakte met daarin eilanden vol met reuzen-cactussen. Verder naar het zuiden zijn er vele vulkanen met enkele active, geisers en bijzonder mooi gekleurde meren. Het leuke is dat in al die meren flamingo's staan. Deze meren vriezen in de nacht een klein beetje dicht, waardoor de flamingo's vast staan tot de zon het meer ontdooit! Het is een fantastisch gebied wat goed is te bezoeken tijdens een rondreis door Peru een zeer de moeite waard is. Bij ons hoort het bezoek aan dit gebied tot het beste van de reis en wat ons betreft veel indrukwekkender dan bijvoorbeeld Machupichu. Wij hebben de driedaagse reis gemaakt en die hadden we ter plaatse geboekt. We hadden een hele fijne, wel enkel Spaanstalige, gids.

Ultieme tip: Boek ter plaatse ipv vooraf via internet, kost vaak maar 25-50% van de internetprijs.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magisch Bolivie!! (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Sanne Casier op 12 november 2017

Beste ervaringen, kort en bondig: 1) Uyuni! Prachtig, magisch, zo uitgestrekt. Voor mij in top 5 in Zuid Amerika. 2) Titicacalake! 3) La Paz + el choro trek dicht bij la paz! 4) Sucre, de witte stad! Voor mij was het park over dinosaurussen ook echt de moeite!

Pluspunten Bolivia

 • Muy barato
 • Peachtige natuur!
 • Zeer typische cultuur en nog niet zo beinvloed door toeristen

Minpunten Bolivia

 • koud!
Ultieme tip: El Choro trek. 3 dagen, maar net alsof je wandelt door de shire in lord of the rings! Love it.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Salar de Uyuni (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sofiane Souissi op 10 november 2017

Bolivia is een zeer mooi en kleurrijk land! De natuur is er ongerept en o zo mooi! Je hebt er de beroemde La Paz.
Salar de Uyuni is een aanrader! Kilometers lange zoutvlaktes, lagunes, flamingo's en prachtige geisers zijn er te zien.

9,7
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • zeer aardige locals
 • ongerepte natuur

Minpunten Bolivia

 • spreken geen of amper Engels
Ultieme tip: Salar de Uyuni is de ultieme reiservaring.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

hemel in llama land (bezocht in maart 2005)

Review geschreven door Zoe Toon op 05 november 2017

Na een 11 uur lange busreis op een hobbelige weg in een oude bus die het net volhield zijn wij vanuit Lapaz aangekomen in Uyuni. Vanuit hier hebben wij een jeep safari gemaakt naar de zoutvlaktes. Meteen werd ik geconfronteerd met een paar nieuwsgierig llamas. Het was echt hemel op aarde! Ongerepte natuur, mooi wilde dieren, llamas, roze flamingo's, de falcon hoog boven je hoofd vliegen zo mooi. Verder hebben wij foto's gemaakt bij felgekleurde rivieren. Bij Lake de Colores lang gekeken naar indrukwekkende rots formaties die leken op oude indianen. Reservaten bezocht en gezwommen in natuurlijke springwater bronnen.
Doen!

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar

Minpunten Bolivia

 • zakkenrollers
Ultieme tip: o2 bar in centrum Lapaz goed en lekker eten, gezellig avondje uit.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia, Salar de Uyuni & Death Road (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Mike Zuidgeest op 28 juni 2017

Vanaf het noorden van Chile, San Pedro de Atacama, hebben wij een 4-daagse tour geboekt richting Salar de Uyuni in Bolivia.
Samen met onze gids reden we in een 4x4 jeep door de meest bizarre en mooie landschappen van Bolivia. Onderweg sliepen wij een nacht in een Salt Hostel. Zoals de naam al doet vermoeden was dit hostel compleet gemaakt van zout.
Na het aanschouwen van een heel bijzondere zonsopgang en het maken van een aantal awkward foto's op de eindeloos grote en indrukwekkende zoutvlakte, zijn we doorgereisd naar Potosi. Hier hebben wij een zilvermijn bezocht, dit was erg indrukwekkend. Niet aan te raden voor mensen die last hebben van claustrofobie overigens.
Vervolgens zijn we doorgereisd naar Sucre en La Paz. In La Paz hebben wij de Death Road gedaan (geboekt bij Luna Tours). Een activiteit voor de daredevils onder ons, want de adrenaline kickt behoorlijk in als je langs de afgrond fietst met hoge snelheden. Wel absoluut aan te raden en de omgeving is prachtig.

7,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • goedkoop
 • salar de uyuni
 • kip

Minpunten Bolivia

 • slecht engels
 • culture shock garantie bij bezoek mercado central
 • vies
Ultieme tip: Dat kan uiteraard maar 1 ding zijn: boek de Salar de Uyuni tour. Heel bijzonder om te zien, en een garantie voor het zien van landschappen die je nog nooit eerder hebt gezien.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Meerdaagse tocht van Bolivia naar Chilli (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Fernando Djojokasiran op 27 juni 2017

Bolivia is een prachtig land. Het heeft een mooie natuur en een bijzondere cultuur. Onze tocht begon in Uyuni, met een 4x4 rijdt je in 4 dagen van Uyuni over de meest bijzondere zoutvlakte van de wereld naar Atacama in Chilli. De landschappen zijn zo indrukwekkend, dat het bijna niet vast te leggen is op foto's en video.

Ultieme tip: De zoutvlakte Salar Uyuni.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Lieuwe Hovestadt op 24 juni 2017

Het kan erg afwisselend zijn. Je hebt het stadsleven, dorpjes, de altiplano en regenwoud. Elk van deze plekken heeft zijn eigen bijzonderheid. Je kan alles bezoeken. Maar het mooiste van alles is toch wel de natuur. Het is primitiever, maar ook ongerepter. Regenwoud waarin je de apen, vogels en alles hoort, de bergen, tot 6000 meter hoog, met prachtig uitzicht!

8,7
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Als je in de buurt bent, ga zeker ten minste 1 dag Amboró in.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rondreis Peru Chili en Bolivia (bezocht in november 2011)

Review geschreven door Marieke Bakker op 31 mei 2017

Bolivia is een prachtig land met een hele mooie natuur. bezoek vooral de Atacamawoestijn in Chili die overloopt in Bolivia en de zoutvlakte van Uyuni. de natuur landschappen zijn overweldigend. Het land zelf is erg arm dus verwacht geen luxe.

7,7
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Boek een rondreis door de Atacamawoestijn en over de zoutvlakte van Uyuni.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Huur een auto en verdwijn in de natuur (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Susan Van den Boogaard op 09 mei 2017

Bolivia is een heftig land, veel criminaliteit, slecht eten (wat bij iedereen zorgt voor voedselvergiftiging) en de lokale bevolking is niet aan het springen om toeristen. Daar tegenover staat de mooiste natuur die ik ooit gezien heb. Zeker tussen de grens van Bolivia en Chili is ontzettend veel te zien. De zoutvlaktes, meren, flamingo's, alpaca's, lama's, bergen en woestijnen. Voor de natuurliefhebber is het een goede plek. Ontwijk de grote steden, koop een motor of een auto en ga zelf de natuur verkennen.

6,7
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
5 Locals
5 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • natuur
 • goedkoop

Minpunten Bolivia

 • criminaliteit
 • onaardige locals
Ultieme tip: Koop een motor of auto.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Land met duizend gezichten (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Fenneke Tjooitink op 08 mei 2017

Rijdend door Bolivia, in een stoere jeep met 4-wiel aandrijving, verandert het landschap elke vijf minuten. Van verlaten zandvlaktes, kleurrijke meren, spectaculaire zoutvlaktes, inspirerende dorpjes en woeste rotspartijen. Bolivia is fantastisch!

7,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Wonderlijk natuurschoon

Minpunten Bolivia

 • Veel zichtbare armoede
Ultieme tip: Overnachten in het Taypikala hotel in de Dali woestijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Laguna Colorada, Bolivia (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Kim Godschalk op 07 mei 2017

Wat is Bolivia een fantastisch mooi land met lieve en vriendelijke mensen! De natuur rondom de regio van Salar de Uyuni is werkelijk betoverend met scherp blauwe hemels. Ook kom je de mooiste dieren tegen, zoals flamingo's, vicuña en alpaca's. Zeker een must visit!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • vriendelijk
 • natuur

Minpunten Bolivia

 • slecht bereikbaar
Ultieme tip: Pak de trein van Oruro naar Uyuni, wat een reis is dat! Ga in La Paz met Mi Teliferico (soort skilift) voor een mooi uitzicht!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bolivia en Peru (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Susan Van de Moosdijk op 07 mei 2017

Bolivia is bijzonder en nog niet te toeristisch. Ik vind het een uniek land, net als Peru! De hoogteverschillen zijn apart om mee te maken, een paar stappen omhoog lopen in la Paz en je bent buiten adem. Daarom pakt de bevolking een taxi naar boven, kwamen we later pas achter. De natuur is puur en de jungle mag je niet missen. Helaas konden wij deze door omstandigheden niet doen, maar als je het kan doen is het zeker een aanrader! De zoutvlakte in Bolivia en Machu Pichu zijn allebei zeer indrukwekkend, maar de Machu Pichu is magisch! Aanrader deze twee landen.

Pluspunten Bolivia

 • puur

Minpunten Bolivia

 • dakloze
Ultieme tip: Zoutvlakte.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia een droom wordt werkelijkheid. (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Frans Honselaar op 01 mei 2017

We zijn vanuit Peru naar Bolivia gereisd, speciaal voor Salar de Uyuni. We hebben een tweedaagse tocht geboekt over de Salar de Uyuni, een 12.000 km2 grote zoutvlakte. Op weg naar de zoutvlakte rijden we eerst naar het 'Train Cementery’, waar tientallen treinen gestrand zijn en aan hun lot zijn overgelaten. We zien oude stoomlocomotieven en wagons waar op geklommen wordt. Het is een toeristische attractie geworden maar een geweldig uitstapje.
De eerste aanblik op de enorme witte zoutvlakte is onbeschrijflijk. Het lijkt wel of het één grote ijspiste is. Allereerst rijden we naar Hotel del Sal, een zouthotel geheel opgetrokken uit zoutblokken, waar we lunchen.
We bezoeken het vulkanische eiland Inca Huasi, waarop zich tien meter hoge reuzencactussen bevinden. We slapen aan de voet van de Tunupa Volcano in een zouthotel. De vloer van onze kamer is bedekt met een laag grof zout, ons bed en de muren zijn gemaakt van blokken zout die uit de zoutvlakte gezaagd zijn. Overdag is het rond de twintig graden en afhankelijk van de wind loop je in je t-shirt, ’s avonds wordt het na een prachtige zonsondergang vijf graden en gaat de thermokleding aan.
De volgende morgen maken we een hike naar de krater van de vulkaan (5450 meter). Er staat een straffe wind, met factor 30 smeren we ons in om niet te verbranden. Het uitzicht is adembenemend.
Na de lunch in ons zouthotel bezoeken we de Salt Piles, de Ice of Salt en de Salt cristals. Op de zoutvlakte maken we tientallen foto’s met speciale effecten. Het zijn twee onvergetelijke dagen geworden.

Ultieme tip: Sla Salar de Uyuni beslist niet over als je in Bolivia bent. Neem de twee of drie daagse trip, zo ervaar je de verschillende aspecten van het zout meer.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

2,5 week backpacken in Bolivia (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Misja Geluk op 20 april 2017

Ik ben met mijn vriend tweeënhalve week in Bolivia geweest. We kwamen uit Chili en gingen na Bolivia door naar Peru. We begonnen met de 4-daagse Uyuni tour en dat is zeker een must. Vervolgens zijn we naar Potosi gegaan waar je de zilvermijnen kunt bezoeken. Heftig om te zien en je moet er niet heen gaan als je slecht ter been bent of claustrofobie hebt. Daarna hebben we een aantal dagen in La Paz gezeten, waar genoeg te doen is. Vanuit La Paz zijn we voor vier dagen op en neer gevlogen naar Rurrenabaque om een amazone tour te doen. Na La Paz en Rurrenabaque gingen we naar Titicaca/Copacabana. Daar zijn we ook nog een paar dagen gebleven en hebben we de trek over Isla del Sol gedaan

7,1
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
5 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Betaalbaar
 • Indrukwekkend land
 • Mooie natuur

Minpunten Bolivia

 • Soms wat onveilig
 • Veel stakingen en daardoor gaat vervoer soms niet
 • Boliviaans is moeilijk te verstaan
 • Hoogte (meerdere steden boven 3500m)
Ultieme tip: Ga naar Rurrenabaque en maak vanuit daar een amazone/boottocht van drie dagen. Het is heel goedkoop en het is net alsof je vanuit de boot door de dierentuin heen vaart
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Verrassend (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Kirsten Vijgen op 07 maart 2017

Bolivia stond al heel lang bovenaan mijn to-go lijstje (waarom weet ik al niet eens meer precies) en de verwachtingen waren dus behoorlijk hoog. Bij aankomst in La Paz even moeten wennen aan de drukte, hoogte en chaos van de stad, die ik niet meteen als heel mooi kon beschrijven, maar die wel heel indrukwekkend was. Uitstapjes zijn goed te regelen, bijvoorbeeld naar Tiwanaku of Death Road (de laatste hebben wij overgeslagen vanwege slecht weer), of naar Copacabana/Isla del Sol. De boottocht op het Titicacameer is absoluut de moeite waard en de sfeer in Copacabana is prettig, het voelt echt als vakantie. De nachtbus naar Uyuni was veel comfortabeler dan verwacht en vanuit de bus werden we getrakteerd op een fantastische sterrenhemel. De ter plekke geboekte Uyuni-tour was, ondanks dat we hem heel goedkoop kregen en niemand in onze groep Engels sprak, echt een geweldige ervaring! In Potosí is het een aanrader om de mijn te bezoeken; het kruipen en klimmen door veel te smalle gangetjes in de hitte was niet bepaald leuk, maar de complete ervaring is heel bijzonder. Sucre en Cochabamba waren eveneens leuke steden waar van alles te zien was, en vanuit Santa Cruz hebben we een geweldige tour naar het Amboró park gedaan, waar we een heerlijke lodge met hangmatten in het bos hadden én het lekkerste eten kregen. Ook een leuke dagtrip vanuit Santa Cruz is het Güembé Bioresort, met heerlijke zwembaden, een meer om te kanoën en verschillende exotische dieren en bij de Ventura Mall zitten heel veel leuke (wel westerse) restaurants.

Pluspunten Bolivia

 • Goedkoop
 • Makkelijk om last minute dingen te plannen
 • Geweldige natuur

Minpunten Bolivia

 • Sommige plekken (bijv. natuurparken) zijn heel slecht te bereiken voor toeristen
Ultieme tip: Twee dagen naar het Amboró Park vanuit Santa Cruz; heerlijk om weer even weg te zijn van alles!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Afwisselende landschappen van Bolivia (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Floortje Noordijk op 23 januari 2017

Bolivia is en land wat veel toeristen nog moeten ontdekken. Boek je excursies gewoon ter plekke een niet vooraf via internet. Dat bespaart je veel geld. Echte aanraders zijn rurrenabaque (jungle), titikaka, La Paz en salar de uyuni. De meeste excursies zijn meerdaags. Verblijf en eten is perfect geregeld. Ook is het openbaarvervoer goed in Bolivia. Er rijden veel slaapbussen. Je kan he reis eenvoudig regelen op een station.

Pluspunten Bolivia

 • prachtige gevarieerde landschappen
 • betaalbaar

Minpunten Bolivia

 • vet eten
Ultieme tip: De vliegreis van la Paz naar Rurrenabaque. Een klein vliegtuigje dat tussen de bergtoppen doorvliegen. Dat geeft een adembenemend uitzicht.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in september 2009)

Review geschreven door Koos Driessen op 11 november 2016

Adembenemend mooi Bolivia met vele hoogtepunten zoals de stad La Paz op 3600 meter gelegen; de ongelooflijke spectaculaire mountainbike-tocht over de Yungasweg, de gevaarlijkste weg ter wereld; het gezellige stadje Uyuni aan de zoutvlakte met haar treinkerkhof; een tocht over de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld; Laguna Colorada National Park met haar prachtige rotsformaties, oneindige vergezichten en mooie kleurcontrasten. Een vakantie zeker waard...

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: De spectaculaire mountainbike-tocht waar je begint op 4900 meter en eindigt op 1500 meter tussen de palmbomen in Coroico.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bovennatuurlijke natuur (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sofiane Souissi op 19 oktober 2016

Ideaal te combineren met Peru.
Buiten La Paz heb je in Bolivia een must do. En dat is de Salar de Uyuni. Niet enkel heb je er de o zo grote zoutvlaktes, maar je kan er ook de lagunas bezichtigen met de o zo mooie flamingo's. De vele vulkanen en de geisers, warmwaterbronnen. Een echte aanrader!!!

Pluspunten Bolivia

 • lekker eten
 • leuke mensen

Minpunten Bolivia

 • geen
Ultieme tip: Salar de Uyuni is een must do
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring, schitterend land en vriendelijke mensen (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Willem Sonnema op 10 oktober 2016

Voor m'n werk geweest, we mochten zondags niet werken dus we werden door de klant meegenomen naar de watervallen in de bergen bij Santa Cruz.
Aangekomen in de bergen moesten we een vuurpijl afsteken zodat we twintig minuten later opgehaald werden met een 4-wheel-drive, omdat de wegen zeer slecht waren.Zo gingen we op weg naar het dal waar de watervallen waren.
Beneden aangekomen kon je een wandeltour doen van een uur of drie. Aangezien het heel heet was besloten we de toer van een uur te doen. Het was een schitterende ervaring met een ervaren gids.
Teruggekomen kregen we van deze vriendelijke mensen een lokale maaltijd, wat het bijzonder maakte.
Na een paar uur genieten en de verhalen van deze mensen werden we weer naar boven gebracht.
Dit was een geweldige ervaring omdat toeristen daar niet komen, maakte het wel heel speciaal.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Minpunten Bolivia

 • het is geen min punt
 • maar er is wel armoede onder de lokale bevolking
Ultieme tip: Het Boliviaanse eten is speciaal maar ongelofelijk lekker, vooral als je door mensen wordt meegenomen die de beste restaurants weten te vinden.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig Bolivië (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Johannes Abma op 05 oktober 2016

Bolivia, het meest achtergebleven maar prachtige land van Zuid-Amerika waar je de authentieke cultuur overal aantreft! Van jungle, woestijn, zoutvlaktes tot prachtige idyllische dorpjes, het is er allemaal te vinden.

Pluspunten Bolivia

 • goedkoop

Minpunten Bolivia

 • taal
Ultieme tip: Een kleine beheersing van de Spaanse taal is in dit land zeker niet weg, mensen spreken vaak geen Engels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Unboliviable (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Marlijn Cornelissen op 03 oktober 2016

Ik vond La Paz persoonlijk helemaal niks. Vieze, armoedige, enorme stad. Wat wel gaaf was is de death road, een ongekende adrenaline kick! De pampas bezoeken is ook zeker de moeite waard. En vergeet vooral de jeep tour van Tupiza naar Uyuni niet!

Pluspunten Bolivia

 • prachtige landschappen
 • diversiteit
 • klederdracht

Minpunten Bolivia

 • Armoede
 • onhygienisch
Ultieme tip: De 4-daagse jeeptour van Tupiza naar Uyuni. De mooiste landschappen die je gaat zien. Ieder uur weer zo verschillend.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een land vol verrassingen (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Zebbie Gruijters op 03 oktober 2016

Bolivia is een land vol verrassingen. Een land dat vooralsnog toeristisch niet heel erg in trek is bij mensen. Onterecht! Hierdoor is het wel nog steeds een groot avontuur om door dit prachtige land te reizen. De puurheid en authenticiteit druipt er aan alle kanten vanaf. Behalve zee en strand is elk type landschap hier te vinden. Van geisers tot jungle, woestijn tot besneeuwde bergtoppen en enorme zoutvlaktes tot imposante ravijnen. De natuurliefhebber zal zijn ogen hier uitkijken met vergezichten die nog nooit eerder zo veel en snel varieerden. Bezichtig prachtige steden of kleine bergdorpjes. Bolivia is een land vol schatten, goedkoper dan Azië en makkelijk bereisbaar. Ben je op zoek naar een culturele en natuurrijke reiservaring dan is Bolivia je bestemming!

Pluspunten Bolivia

 • variatie in natuur
 • goedkoop
 • te bereizen in korte tijd
 • authentiek

Minpunten Bolivia

 • Zonder enig woordje Spaans moeilijke communicatie
Ultieme tip: Leer een beetje Spaans, dan gaan er vele lokale deuren en harten voor je open!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia heeft mij aangenaam verrast (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Renée Van Zandvoort op 02 oktober 2016

Bolivia heeft alles qua landschap. Wij zijn via Argentinië de grens over gekomen. Het eerste plaatsje heette Tarija. Dit stadje had een Mediterraanse vibe. Prachtige romantische straten. Vanuit hier zijn we door gereisd naar Tupiza. Absoluut een aanrader om hier paard te rijden. Je waant je in het wilde westen. Na Tupiza hebben we een 4 daagse tour gedaan naar Salar de Uyuni. Dit was een van de mooiste trips die ik heb gedaan. De diversiteit in landschappen, de lama's en alpacas, de gastvrijheid van de bewoners. Maar het hoogtepunt was slapen in een zouthotel. Compleet gemaakt van zout. Daarna zijn we doorgereisd naar La Paz. Zelf was ik niet onder de indruk van deze stad. De mensen waren een stuk minder vriendelijk. Dus na 2 dagen doorgereisd naar Copacabana/Isla del Sol. Het meer lake Titicaca is prachtig. Op Isla del Sol kun je ook oude ruïnes bekijken. Erg bijzonder! Ons hostel bood warm water aan maar wees voorbereid dat dit bijna nooit het geval is. Copacabana zelf zul je veel jongeren treffen. De sfeer is erg gezellig en het eten was ook erg goed. Bolivia heeft veel te bieden en ik denk dat deze bestemming onderschat wordt. De oudere generatie is nog van de oude stempel en draagt de traditionele kledij. Openbaar vervoer is ook prima te doen. Wel is het handig dat je de Spaanse taal beheerst.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • heel betaalbaar
 • prachtige natuur

Minpunten Bolivia

 • met alleen engels red je het niet
Ultieme tip: De 4 daagse tour naar de Salar!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Milou Halmans op 02 oktober 2016

De tour langs de zoutvlakte, lagunes, geisers en hotspring is adembenemend mooi. De omgeving is zo afwisselend, maar prachtig mooi. Het kan ongelooflijk koud zijn, maar een straalblauwe lucht en een zonnetje maakt de omgeving heel mooi.

Pluspunten Bolivia

 • afwisselende omgeving

Minpunten Bolivia

 • koud
Ultieme tip: Boek de tour ter plekke in Uyuni.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers