Eten: recept roti madame-jeanette

Eten: recept roti madame-jeanette

door Marjolein den Dekker

Surinaams eten staat voor de meeste Nederlanders synoniem aan roti. Roti komt eigenlijk oorspronkelijk uit India en betekent letterlijk brood in het Hindi. Hiermee wordt plat brood als chapati bedoeld. Hindoestanen die naar Suriname kwamen, namen de roti mee.

Roti is een ongezoete pannenkoek en wordt op smaak gebracht met komijn en pepers. Je eet roti met je handen door de pannenkoek in stukken te scheuren en zo hapjes van de massala kip, kousenband, aardappelen en ei te nemen. Hieronder een recept voor roti en massala kip met kousenband. Nyan switi!

Massala kip met kousenband

400 gram kipfilet
400 gram kousenband
1 eetlepel massala
1 theelepel komijnzaad
peper & zout
2 uien
5 tenen knoflook
4 eieren
4 aardappels
2 tomaten in blokjes
0,5 liter kippenbouillon
2 madame-jeanette pepers

Bak in genoeg zonnebloemolie de kip bruin en laat deze rusten. Maak een saus door 1 ui en 4 tenen knoflook in genoeg olie te fruiten. Voeg de massala, komijn en peper toe. Bak dit een paar minuten en doe daarna de tomaten erbij. Bak ze even en blus af met de helft van de bouillon. Breng aan de kook en voeg de aardappelen en madame-jeanette pepers toe. Afdekken met deksel en ruim een half uur stoven.

Fruit de andere ui met nog een teentje knoflook en vervolgens de kousenband. Voeg beetjes bouillon toe om de kousenband beter te garen. Kook de eieren vijf minuten en laat ze schrikken in ijskoud water. Pel de eieren,bak ze nog in wat olie en leg ze daarna in de massala saus.

Verdeel de kip, kousenband en massalasaus over de borden en zorg dat iedereen een ei heeft. Serveer met roti pannenkoeken. Deze koop je kant en klaar of maak je zelf. Onderstaand recept is van de Surinaamse televisiekok Ramon Beuk.

Roti pannenkoeken

500 gram zelfrijzend bakmeel
3 dl water
15 gram zout
75 gram gele spliterwten
1 eetlepel gemalen komijnzaad
2 tenen knoflook
1 madame-jeanette-peper
snufje bloem

Voeg water en zout toe aan het bakmeel en kneed er soepel deeg van. De spliterwten koken in twintig minuten gaar. In een keukenmachine maak je van het komijnzaad, de knoflook en madame-jeanette peper een fijn poeder en voeg de spliterwten toe. Het deeg verdelen in twaalf balletjes. Duw er een kuiltje in om dit te vullen met het gekruide erwtenmengsel. Knijp het balletje dicht en rol het opnieuw. De gevulde deegballetje rol je uit tot platte pannekoeken. Vergeet niet om je werkblad met bloem te bestuiven. Bak de roti's goudbruin in een koekenpan met een beetje olie.

Like deze pagina

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors