Jodensavanne Jodensavanne

Jodensavanne

door Willeke van Doorn

Bekijk de ruïnes van Beraha Ve Shalom, de oudste synagoge van de Amerikaanse continenten, tijdens je rondreis door Suriname. Ooit was Jodensavanne een welvarende stad aan de Surinamerivier, nu is het een door brand verwoeste en verlaten plek.

De Jodensavanne was in de zeventiende eeuw de grootste Joodse gemeenschap op het westelijk halfrond. Zeshonderd mensen woonden in de economisch welvarende plaats. Jodensavanne ligt op een heuvel die uitkijkt over de Surinamerivier. Een heftige brand vernielde vrijwel alle huizen in de Joodse stad. Wie nu door het plaatsje loopt, ziet alleen nog de overgebleven ruïnes.

ZELF NAAR Jodensavanne?

Bekijk alle 4 reizen naar Jodensavanne

Geschiedenis Jodensavanne

De eerste Joden kwamen in het begin van de zeventiende eeuw naar Suriname. Het Zuid-Amerikaanse land, dat toen nog in handen was van de Engelsen, verwelkomde de Joden die op de vlucht waren voor de Spaanse inquisitie.

De nieuwkomers kregen de kans om een leven op te bouwen aan de Surinamerivier en verkregen speciale privileges zoals vrijheid van godsdienst, vrijheid van land en het recht op een eigen rechtbank. Ook onder het latere Nederlandse bewind behielden de Joden deze voorrechten.

De Joodse gemeenschap in Suriname stichtte een woonplaats vlakbij de Cassipora kreek waar ze een synagoge bouwde en begraafplaatsen aanlegde. Niet veel later verhuisden de inwoners van de stad naar een plek verderop boven op een heuvel. Het nieuwe Jodensavanne keek vanuit daar uit over de Surinamerivier.

Beraha Ve Shalom

Aan het eind van de zeventiende eeuw woonden er ongeveer zeshonderd mensen in Jodensavanne. Dankzij de landbouw, en dan met name het verbouwen van suiker, ging het de stad economisch voor de wind.

Aan dat succes kwam tegen de negentiende eeuw een einde. Veel van de inwoners van Jodensavanne vertrokken naar de hoofdstad Paramaribo, omdat het minder goed ging met de belangrijke suikerindustrie.

Jodensavanne was dan ook al vrijwel uitgestorven toen een grote brand het dorp in 1832 verwoestte. Wie tijdens een vakantie in Suriname nu door Jodensavanne loopt, ziet alleen nog de ruïnes van de oude stad, waaronder de synagoge van Jodensavanne. De Beraha Ve Shalom, zoals de synagoge heet, was de oudste synagoge op het Westelijk halfrond.

Jarenlang was Jodensavanne verlaten en kreeg het weinig aandacht. In de afgelopen jaren zijn de ruïnes dankzij het werk van de Stichting Jodensavanne deels in ere hersteld. Daarnaast staat de verlaten stad, mede dankzij de historische synagoge Beraha Ve Shalom, sinds 1999 op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO.

Reizen Jodensavanne

Meer Jodensavanne

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors