Bigi Pan
8,8
9,0 Algemene ervaring
9,0 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
9,0 Wildlife

Bigi Pan

door Lana Leach

Bigi Pan, 'het grote meer' op zijn Surinaams, staat bekend om de vogeltrek. Miljoenen vogels strijken er elk jaar neer om te overwinteren. Je kunt er romantisch overnachten in een huisje op het water.

In een uitgeholde boomstam vaar je langs kreken, mangrovebossen en moerasgebieden. Het zijn de broedplaatsen van meer dan 120 vogels, waaronder water- en trekvogels. Krabben, snoeken, garnalen en tilapia's zwemmen in het modderige water. De kans is vrij groot dat je een kaaiman tegenkomt. Vogelliefhebbers en vissers kunnen hun hart ophalen in natuurreservaat Bigi Pan.

ZELF NAAR Bigi Pan?

Bekijk alle 8 reizen naar Bigi Pan

Waarom Bigi Pan?

Dit uitgestrekte wetlandreservaat in Suriname biedt een unieke kans om diverse vogelsoorten, waaronder exotische flamingo's, in het wild te spotten. Vaar met een boot door weelderige mangroves en wordt ondergedompeld in een rustgevende, ongerepte natuurlijke omgeving.

Brak water

Bigi Pan ligt in het uiterst noordwesten van Suriname bij Nieuw-Nickerie, de tweede stad van het land, op zo'n drie uur rijden van Paramaribo. Het natuurgebied ligt ten noorden van de stad en grenst aan de Atlantische Oceaan.

Bigi Pan is een bijzonder beheersgebied. Het heeft een oppervlak van ongeveer 130.000 hectare, waarvan de helft uit water bestaat. In het grote merengebied vind je brak water, half zout, half zoet.

Vogeltrek

Van het landoppervlak is ongeveer 15.000 hectare ingepolderd voor het verbouwen van rijst. Op een klein deel wordt veeteelt bedreven. In het midden vind je een groot meer, op zijn Surinaams: Bigi Pan. Daar is het gebied ook naar vernoemd.

Bigi Pan staat bekend om zijn grote aantallen vogels, die rond de jaarwisseling vanuit het koude noorden neerstrijken om er te overwinteren. Onder meer de rode ibis, de visarend en de stern zoeken er de warme winterlucht. Het voedselrijke water is hun levensbron.

Jamaer kanaal

In een korjaal vaar je over de Nickerie rivier naar Bigi Pan. Het is hard werken. De boot moet over een houten duin worden getrokken worden. Je inspanningen worden echter beloond. Over het ruim acht kilometer lange Jamaer kanaal vaar je naar het meer.

Bossen overschaduwen het smalle kanaal. Vogels vliegen over. Langs de kant hoor je een zachte plons. Een kaaiman verdwijnt langzaam onder water. Voor hij volledig kopje onder is, heb je gelukkig nog genoeg tijd om hem eens goed te bekijken.

Houten huisje op het meer

In het midden van het grote meer staan twee houten huisjes op palen. Vissersmannen bewonen één. In het andere huisje kunnen toeristen overnachten.

Als je een reisje naar Bigi Pan maakt, zul je hoogstwaarschijnlijk een bezoekje brengen aan dit hutje. Aan de muren kun je je hangmat ophangen. Je gids zal in het eenvoudige keukentje verse vis klaarmaken, die jij vervolgens weer lekker op de veranda op kunt eten.

Surinaams koken

Blijf als het even kan op zijn minst één nachtje slapen in het huisje op het meer. Neem wel warme kleren mee - het kan 's nachts flink afkoelen - en geniet van de eenzaamheid op het meer.

Zwem in het warme water, vang krabben en vis. Leer ze op Surinaamse wijze bereiden. Maar geniet vooral van de geluiden van de vele vogels in de lucht.

Wat is er te doen in Bigi Pan?

 • Ga zelf op zoek naar krabben in Bigi Pan en eet ze 's avonds lekker op.
 • Overnacht op een huisje op palen in het meer. Het lijkt wel alsof je boven Bigi Pan zweeft.
 • Maak een wandeling in het gebied rond Bigi Pan. Je zult de mooiste dieren zien. Als je geluk hebt zelfs miereneters of alligators.
 • Bezoek de stad Nieuw-Nickerie. Dit is de tweede grote stad van suriname.
 • In het rode ibis seizoen kleurt de lucht rood. Je kunt in deze periode ook veel andere vogels spotten.

Reizen Bigi Pan

Meer Bigi Pan

Reviews Bigi Pan

Geweldig gebied (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Joyce Kuijs op 18 december 2019

Een mooi gebied waar je met een huisje op het water slaapt. Bij aankomst is het eerst een stukje varen door een swamp waarna je bij de accommodatie arriveert. Vriendelijke eigenaren, die je meenemen in hun leven en meer leren over de visvangst en het gebied. In de avond gaan ze met je kaaimannen spotten.

Pluspunten Bigi Pan

 • uniek gebied
 • vele vogel soorten
 • betaalbaar

Minpunten Bigi Pan

 • lang reizen
 • interactie met dieren
Ultieme tip: Reis in januari, dan zijn er ook flamingo's
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Heerlijk en avontuurlijk Bigi Pan (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Christine Hutting op 11 mei 2017

Bigi Pan is de meest exotische plek van Suriname. Er zijn honderden vogelsoorten te zien en je kan varen door de mangrovebossen. Zeer aan te raden voor avonturiers en natuurliefhebbers. Verblijf in een van de hutten op het water.

Pluspunten Bigi Pan

 • de vogelsoorten
 • het meer
 • de mangrove

Minpunten Bigi Pan

 • bruin water
 • weinig voorzieningen
Ultieme tip: Varen door de mangrove en rode ibissen spotten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Suriname is een pracht land en Bigipan is een wonderschone plek (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Ruud Baede op 09 mei 2017

We varen een stuk op de Nickerie rivier om vervolgens een kreek te nemen naar Bigi Pan. Hier begint het vogelavontuur direct. We zien witte reigers, grote ijsvogels, witte ibissen, grote en kleine ani's, moeras-en krabbenbuizerds, uilen, doodshoofd- en capucijneraapjes. Stephanie's Lodge ligt midden op het meer. Direct na de lunch, het is inmiddels 17 uur, gaan we weer varen. We gaan naar de andere kant van het meer waar een kolonie flamingo's verblijft. Uiteindelijk vertrekt de eerste vogel en de hele kolonie volgt, een grandioos mooi gezicht. We zien ook witte en veel rode ibissen met hun intense kleur. Het is vlak voor zonsopgang en vele zwermen trekken over en voorbij opweg naar hun slaapplaats en bevolken zo de bomen en de oevers. Onderweg worden er nog wat visnetten binnen gehaald en uitgezet. De gevangen vis krijgen we 's Avonds bij het eten. Verser kan het niet! Na het eten stappen we opnieuw in de boot om slangen te spotten. Kaaimannen zijn niet te verwachten omdat zij zich vanwege de lage waterstand voor langere tijd in de modder hebben ingegraven. We spotten geen slangen of andere spannende dieren, alleen wat vleermuizen, maar de trip op zich is leuk genoeg. Het zal rond 23 uur zijn geweest dat we terugkwamen en iedere gauw naar zijn knusse hut. Rond 6 uur zijn we wakker en zien de dag beginnen op het meer. Wat een rust, wat een schoonheid. Na het ontbijt gaan we weer varen. We trekken de wetlands in en komen in een bijzondere en afwisselende omgeving terecht. Hier wederom veel vogels te zien, veel soorten snippen, pleviertjes, schaarbekvogel, visarenden, een zwerm ooievaars trekt over. Natuurlijk ook hier de rode en witte ibis, maar ook een zwarte ibis, een slangehalsvogel. We komen uiteindelijk bij de zee aan waar we een modderbad kunnen nemen. Leek ons erg leuk, maar toen we er stonden was het wel erg "vies", maar we hebben de mogelijkheid niet voorbij laten gaan. Leuk, een bijzondere ervaring en dan is het alweer tijd om terug te gaan naar Paramaribo

8,8
9 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Bigi Pan

 • Vriendelijke
 • kundig
 • toegewijd

Minpunten Bigi Pan

 • geen
Ultieme tip: Stephanies Lodge de perfecte plek om van Bigipan te genieten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors