Galibi

Galibi

door Lana Leach

De enige 'echte' strandbestemming van Suriname is Galibi, een afgelegen natuurgebied in de monding van de Marowijne rivier. Het is daarbij ook nog eens een perfecte plek om reuzenschildpadden te zien.

Waarom Galibi?

Witte zandstranden, palm- en mangobomen, een ontspannen ritme, de traditionele inheemse bevolking en het broedgebied van de bijzondere reuzenschildpad. De combinatie maakt Galibi tot een van de meest bijzondere bestemmingen in Suriname.

ZELF NAAR Galibi?

Bekijk alle 6 reizen naar Galibi

Hoe bereik ik Galibi?

Ondanks dat Galibi gewoon op het vasteland ligt, kun je het gebied alleen met de boot bereiken. Je vertrekt vanaf het grensdorpje Albina. Het eindpunt van de Oost-Westverbinding, de snelweg die van Nickerie in het oosten via Paramaribo naar Albina in het uiterst westen loopt.

De bootsmannen staan je op te wachten. Wil je met de boot naar de schilpadden van Galibi of richting de Franse stokbroden van Saint Laurent? Eigenlijk moet je beide richtingen een keertje op!

Binnen twee uur vaar je naar de Karaibse indianendorpen Christiaankondre en Langamankondre, vanwaar je Galibi kunt verkennen.

In de dorpjes heeft het leven nog altijd hetzelfde ritme als honderd jaar geleden. Straatjes zijn er niet, de open hutten staan in het witte zand. Er wordt gevist, er wordt cassavebrood gebakken en kostgrondjes worden bewerkt.

Leven volgens het eiland

Logisch dus dat de inheemse bevolking van Galibi geen weg wil naar hun paradijs. Het toerisme moet kleinschalig blijven. De bewoners leven volgens het eilandritme, en anders willen zij het niet.

's Avonds schenken zij kasiri, een licht alcoholisch drankje. Je kunt in het dorp een hutje huren of een hangmatplaats in één van de vele pinahutten. Het water komt uit regentonnen. Douchen doe je met een klein kommetje in de hand.

Eieren van reuzenschildpadden

Het natuurreservaat ligt op een uurtje varen. Op de prachtig witte stranden leggen reuzenschildpadden hun eieren. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 4.000 hectare. Het zijn de belangrijkste legstranden voor zeeschildpadden in de West-Atlantische regio.

Het rapen van eieren was vroeger voor de inheemse bevolking een lucratieve bezigheid. De status natuurreservaat legde de schadelijke gewoonte aan banden. Het aantal nesten van de schildpadden is hierdoor de laatste jaren weer toegenomen. Nu verdienen de indianen geld met toerisme. 's Avonds laat of tegen het ochtendgloren vaar je naar het natuurreservaat. Je wandelt rustig over het strand en kan de schildpadden hun eieren zien leggen. Daarna begraven zij die. Tijdens hun bezoek aan het strand mogen de schildpadden absoluut niet worden gestoord. Anders gaat hij direct terug naar zee en gaan de eieren verloren. Slechts één op de duizend schildpadden wordt zo oud dat hij zichzelf voortplant. Het overgrote deel haalt het zeewater nog niet eens. Alleen de gidsen lopen daarom met zaklampen en ook de boten gebruiken geen licht. Het laatste wat je wilt, is de reuzen afschrikken.

Wat is er te doen in Galibi?

  • Ga naar het Galibi Beach Festival, het grootste multiculturele festival van Suriname.
  • Ten noorden van Albina ligt het kleine Indianen dorpje Erowarte. Meld je bij 'de kapitein' en je mag tegen een kleine betaling je hangmat ophangen op je eigen privéstrand. Ideaal als je laat aankomt!
  • Van februari tot en met juli zie je reuzenschildpadden eieren leggen op het strand. Dit gebeurt vaak 's nachts.
  • Ga een dagje met de boot naar Saint Laurent (Frans Guyana). Neem brie, stokbrood en witte wijn mee en geniet.
  • In het vrouwencentrum verkopen ze prachtige zelfgemaakte sieraden. Hier vind je het beste souvenir.

Wat is de beste reistijd?

De maanden februari en augustus zijn in het bijzonder geschikt voor een bezoek aan Galibi. In deze periode is het droogseizoen, waardoor de kans op neerslag relatief laag is en de weersomstandigheden gunstiger zijn voor het verkennen van de omgeving.

Reizen Galibi

Meer Galibi

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors