Paramaribo
7,1
7,3 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
7,2 Locals
7,5 Restaurants
6,8 Veiligheid
6,5 Stranden

Paramaribo

door Lana Leach

Paramaribo is een koloniale, maar tegelijkertijd ook juist erg tropische stad. Iedereen kent iedereen en het ritme van leven is heerlijk traag. Drink een biertje aan de Waterkant, wandel door de kleurrijke binnnenstad en maak een uitstapje naar Fort Zeelandia.

Paramaribo heet buiten de stadgrenzen vaak kortweg Foto, wat stad betekent. Paramaribo is niet alleen de hoofdstad, maar ook de enige echte stad van Suriname. Al voelt zelfs zij nog altijd meer aan als een dorp. Van de bijna 500.000 Surinamers woont ongeveer de helft in Paramaribo. De bevolking bestaat, naast de inheemse inwoners, uit een mix van Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Afrikanen en Europeanen. Ze zijn in de laatste 300 jaar naar het land gekomen, of als slaven gehaald, om te werken op de Nederlandse plantages.

ZELF NAAR Paramaribo?

Bekijk alle 17 reizen naar Paramaribo of alle opties voor een rondreis Suriname

Bezienswaardigheden in Paramaribo

De verschillende bevolkingsgroepen leven harmonieus naast elkaar. De Keizerstraat in het centrum van Paramaribo is een van de weinige plekken ter wereld waar een moskee en synagoge vredig pal naast elkaar staan.

Wandel door de koloniale binnenstad en je komt overal Europese architectuur tegen. Veel historische, houten panden getuigen nog van de Hollandse zuinigheid. Stenen waren te duur.

Het Ministerie van Financiën is met haar witte, hoge pilaren een duidelijk voorbeeld van de herwaardering van de klassieke oudheid. De historische binnenstad is een bezienswaardigheid op zich en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ondanks de Europese architectuur merk je aan alles dat je in de tropen zit. Niet alleen is het broeierig warm, het kleurrijke straatbeeld gaat ook gepaard met verkeerschaos, luide muziek, geroezemoes en doordringende etensgeuren. Het nationale motto is 'no spang'. Vrij vertaald: 'maak je niet druk'.

Waterkant Paramaribo

Loop verder naar de Waterkant, een straat die parallel ligt aan de Suriname rivier. In het verleden kwamen de handelsschepen hier aan. Tegenwoordig hoor je er de laatste roddels, speel je een spelletje kaarten, eet je bami met kip of deel je een literfles Parbo bier.

De Waterkant is de ontmoetingsplek van de lokale bevolking. Hier krijg je het beste beeld van de stad. Vanaf je plastic stoel geniet je van het weidse uitzicht over de Suriname rivier en de koloniale huizen langs de weg. Op ieder tijdstip van de dag is hier iets te zien en beleven.

Paramaribo is opgedeeld in twaalf districten. De samenstelling uit de verschillende bevolkingsgroepen heeft hen allemaal een eigen karakter gegeven. Zo moet je bijvoorbeeld voor de lekkerste Javaanse saoto soep naar Blauwgrond en vind je in het district Weg naar Zee de landbouwgronden van de bevolkingsgroep Boeroe's.

Fort Zeelandia

Na je wandeling door de verschillende districten van Paramaribo, loop je richting Fort Zeelandia. Dit voormalige verdedigingsbolwerk van de Nederlanders ligt op een paar minuten lopen buiten het stadscentrum en heeft een notoire geschiedenis.

Aan het begin van de zeventiende eeuw bouwde Nederland het fort als handelsvestiging. Door de eeuwen heen kreeg Fort Zeelandia echter ook de functie van kazerne en gevangenis. Een restauratie in 1967 benadrukte en visualiseerde de historische waarde nog eens duidelijk.

Surinaams Museum

In het gebouw werd het Surinaams Museum gevestigd. Tot 1982, toen het nationale leger het fort bezette, met 8 december 1982 als tragisch dieptepunt. Vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden in het fort vermoord.

Tegenwoordig is Fort Zeelandia weer een museum. Op zondag zijn er gratis rondleidingen, die je een goede kijk in de geschiedenis van het fort en Paramaribo geven. Een onmisbare stop tijdens je vakantie in de hoofdstad van Suriname.

Klimaat Suriname

Het kleurrijke stadscentrum met de Europese architectuur, het bruisende Waterfront en het indrukwekkende Surinaams Museum in het 17e eeuwse Fort Zeelandia maken Paramaribo tot een boeiende vakantiebestemming. En het warme klimaat verhoogt de aantrekkingstad van de stad nog eens meer!

Dankzij het tropische klimaat in Suriname ligt de temperatuur het hele jaar door tussen de 24 en 36 graden. Je struint dus altijd in korte broek door de straten van de koloniale stad. Neem wel een regenjas of paraplu mee want in Suriname valt op jaarbasis tweeëneenhalf keer zo veel regen als in Nederland.

Wat is er te doen in Paramaribo?

  • Waterkant: chillen met parbobiertje, zonsondergang en de laatste roddels
  • Geniet van de Surinaamse, Javaanse, Chinese, Hindoestaanse of Hollandse keuken.
  • Verdiep je in de geschiedenis van Fort Zeelandia.
  • Zondagochtend bezoek de vogeltjesmarkt in Paramaribo.
  • Rond Oud en Nieuw is het twee weken feest in Paramaribo. Vuurwerk, lekker eten en dansen.

Reizen Paramaribo

Meer Paramaribo

Reviews Paramaribo

Ontspannen (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Mitchell De Feyter op 11 november 2018

Multicultureel per defenitie alle soorten nationaliteiten geloven en religies op een vierkante meter. Veel eten vooral bij de kleinere restaurants kan je heerlijk eten laat je niet tegen houden door de uitstraling

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Paramaribo

  • betaalbaar
  • cultuur
  • gastvrij
Ultieme tip: Chris rotishop een vd lekkerste. Warung Manis op Blauwgrond ook een aanrader soto gelebami saté klein restaurantje midden in een woonwijk
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief