Paramaribo
7,1
7,3 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
7,2 Locals
7,5 Restaurants
6,8 Veiligheid
6,5 Stranden

Paramaribo

door Lana Leach

Paramaribo is een koloniale, maar tegelijkertijd ook juist erg tropische stad. Iedereen kent iedereen en het ritme van leven is heerlijk traag. Drink een biertje aan de Waterkant, wandel door de kleurrijke binnnenstad en maak een uitstapje naar Fort Zeelandia.

Paramaribo heet buiten de stadgrenzen vaak kortweg Foto, wat stad betekent. Paramaribo is niet alleen de hoofdstad, maar ook de enige echte stad van Suriname. Al voelt zelfs zij nog altijd meer aan als een dorp. Van de bijna 500.000 Surinamers woont ongeveer de helft in Paramaribo. De bevolking bestaat, naast de inheemse inwoners, uit een mix van Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Afrikanen en Europeanen. Ze zijn in de laatste 300 jaar naar het land gekomen, of als slaven gehaald, om te werken op de Nederlandse plantages.

ZELF NAAR Paramaribo?

Bekijk alle 16 reizen naar Paramaribo

Bezienswaardigheden in Paramaribo

De verschillende bevolkingsgroepen leven harmonieus naast elkaar. De Keizerstraat in het centrum van Paramaribo is een van de weinige plekken ter wereld waar een moskee en synagoge vredig pal naast elkaar staan.

Wandel door de koloniale binnenstad en je komt overal Europese architectuur tegen. Veel historische, houten panden getuigen nog van de Hollandse zuinigheid. Stenen waren te duur.

Het Ministerie van Financiën is met haar witte, hoge pilaren een duidelijk voorbeeld van de herwaardering van de klassieke oudheid. De historische binnenstad is een bezienswaardigheid op zich en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ondanks de Europese architectuur merk je aan alles dat je in de tropen zit. Niet alleen is het broeierig warm, het kleurrijke straatbeeld gaat ook gepaard met verkeerschaos, luide muziek, geroezemoes en doordringende etensgeuren. Het nationale motto is 'no spang'. Vrij vertaald: 'maak je niet druk'.

Waterkant Paramaribo

Loop verder naar de Waterkant, een straat die parallel ligt aan de Suriname rivier. In het verleden kwamen de handelsschepen hier aan. Tegenwoordig hoor je er de laatste roddels, speel je een spelletje kaarten, eet je bami met kip of deel je een literfles Parbo bier.

De Waterkant is de ontmoetingsplek van de lokale bevolking. Hier krijg je het beste beeld van de stad. Vanaf je plastic stoel geniet je van het weidse uitzicht over de Suriname rivier en de koloniale huizen langs de weg. Op ieder tijdstip van de dag is hier iets te zien en beleven.

Paramaribo is opgedeeld in twaalf districten. De samenstelling uit de verschillende bevolkingsgroepen heeft hen allemaal een eigen karakter gegeven. Zo moet je bijvoorbeeld voor de lekkerste Javaanse saoto soep naar Blauwgrond en vind je in het district Weg naar Zee de landbouwgronden van de bevolkingsgroep Boeroe's.

Fort Zeelandia

Na je wandeling door de verschillende districten van Paramaribo, loop je richting Fort Zeelandia. Dit voormalige verdedigingsbolwerk van de Nederlanders ligt op een paar minuten lopen buiten het stadscentrum en heeft een notoire geschiedenis.

Aan het begin van de zeventiende eeuw bouwde Nederland het fort als handelsvestiging. Door de eeuwen heen kreeg Fort Zeelandia echter ook de functie van kazerne en gevangenis. Een restauratie in 1967 benadrukte en visualiseerde de historische waarde nog eens duidelijk.

Surinaams Museum

In het gebouw werd het Surinaams Museum gevestigd. Tot 1982, toen het nationale leger het fort bezette, met 8 december 1982 als tragisch dieptepunt. Vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden in het fort vermoord.

Tegenwoordig is Fort Zeelandia weer een museum. Op zondag zijn er gratis rondleidingen, die je een goede kijk in de geschiedenis van het fort en Paramaribo geven. Een onmisbare stop tijdens je vakantie in de hoofdstad van Suriname.

Klimaat Suriname

Het kleurrijke stadscentrum met de Europese architectuur, het bruisende Waterfront en het indrukwekkende Surinaams Museum in het 17e eeuwse Fort Zeelandia maken Paramaribo tot een boeiende vakantiebestemming. En het warme klimaat verhoogt de aantrekkingstad van de stad nog eens meer!

Dankzij het tropische klimaat in Suriname ligt de temperatuur het hele jaar door tussen de 24 en 36 graden. Je struint dus altijd in korte broek door de straten van de koloniale stad. Neem wel een regenjas of paraplu mee want in Suriname valt op jaarbasis tweeëneenhalf keer zo veel regen als in Nederland.

Wat is er te doen in Paramaribo?

 • Waterkant: chillen met parbobiertje, zonsondergang en de laatste roddels
 • Geniet van de Surinaamse, Javaanse, Chinese, Hindoestaanse of Hollandse keuken.
 • Verdiep je in de geschiedenis van Fort Zeelandia.
 • Zondagochtend bezoek de vogeltjesmarkt in Paramaribo.
 • Rond Oud en Nieuw is het twee weken feest in Paramaribo. Vuurwerk, lekker eten en dansen.

Reizen Paramaribo

Meer Paramaribo

Reviews Paramaribo

Ontspannen (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Mitchell De Feyter op 11 november 2018

Multicultureel per defenitie alle soorten nationaliteiten geloven en religies op een vierkante meter. Veel eten vooral bij de kleinere restaurants kan je heerlijk eten laat je niet tegen houden door de uitstraling

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • betaalbaar
 • cultuur
 • gastvrij
Ultieme tip: Chris rotishop een vd lekkerste. Warung Manis op Blauwgrond ook een aanrader soto gelebami saté klein restaurantje midden in een woonwijk
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hmm... teleurstellend (bezocht in juli 2008)

Review geschreven door Nathali Grot op 15 april 2018

Ik vond het niet leuk, dit is de tweede keer dat ik daar was en het is mij vies tegengevallen, de verschillende culturen in dat land brengt je in de war, elk ras wilt je wel iets vertellen, ook heeft dat land een achterstand, grote kloven tussen arm en rijk. Deze reis tot nu toe twee keer gedaan en heeft mij handen vol geld gekost en een behoorlijk lang ziekbed. Ik zit er niet aan te denken om dit land voorlopig nog te bezoeken. Was ik maar naar Amerika gegaan, dan was ik er nog op vooruit gegaan. Mijn vakantie naar Paramaribo tot twee keer toe, geef ik geen schoonheids prijsje. Misschien omdat het ook een behoorlijk duur land is. Ik zou zeggen rijke mensen voor jullie is het ideaal om daarnaartoe te gaan, maar niet voor de minderbedeelde die eigenlijk niet vaak op vakantie gaan. Alleen als zij daar jaren voor goed sparen dan is het voor een minderbedeelde haalbaar om op vakantie te gaan. Maar ga dan naar Amerika dan heb je er nog iets aan. Maar niet naar Paramaribo.

1,0
1 Algemene ervaring
1 Beziens­waardigheden
1 Locals
1 Restaurants
1 Veiligheid
1 Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • klimaat

Minpunten Paramaribo

 • teveel rassen
Ultieme tip: Geen idee, voor mij geen favoriete land om heen te gaan. Om de verschillende culturen en al deze rassen willen je iets vertellen.
Aangeraden voor: Avonturiers

Geweldig tropische land Paramaribo (bezocht in november 2016)

Review geschreven door RW Maggan op 12 december 2017

Lekker uitgaan en lekker eten.
Mooi natuur om ervan te genieten vooral in het binnenland, strand, bergen, cola creek om echt te ontspannen echt een geweldig tropisch land.
Leuke steden en dorpen.
Alles is goed geregeld.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • Uitgaan

Minpunten Paramaribo

 • Erg druk
Ultieme tip: Gezellig restaurant is chimin ook de verbindingen tussen de stad zijn go geregeld.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend en afwisselend Suriname (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Jan Guse op 23 mei 2017

Paramaribo is een prima uitvalsbasis om Suriname te verkennen. Het is de enige stad van het land, met veel mooie en minder mooie historie. Vriendelijke mensen. Vreemde gewaarwording om na vlucht van negen uur alle aanduidingen op straat en gebouwen in het Nederlands te lezen. Wij verbleven met gezin in een appartement bij Downdown Oasis, hetgeen zeer aan te bevelen is.

7,6
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • Tastbare geschiedenis
 • Goede uitvalsbasis
 • verrassend en vriendelijk

Minpunten Paramaribo

 • Vervallen en slecht onderhouden
Ultieme tip: Een leuk restaurantje met Surinaamse gevarieerde kaart: Souposo, in de Oosterstraat. Met gezellige binnentuin!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Suriname zo,n prachtig en heerlijk land waar je tot rust komt (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Maria Ria Rijn V Toorn op 09 mei 2017

Wij zijn naar Paramaribo gegaan waar we zelf een chauffeur gezocht hebben die ons rondreed We kwamen daardoor soms ook op plaatsen waar geen toeristen komen Het is relaxt om het op je eigen tempo te ervaren. We hebben gevaren op de rivier er in gezwommen wel met reddingboeien om omdat de stroming daar best sterk is. Ook de suiker plantages maakte veel indruk op ons Wel vonden wij dat het tijd was om de Jodensavanna eens op te knappen het is een plaats met historische waarden maar erg verwaarloosd., dat is jammer. We hebben al met al erg genoten en zouden graag nog eens terug gaan .

Ultieme tip: Heerlijk is het om te gaan eten bij het VAT het lag tegenover ons hotel Torarica muziek, alle soorten mensen die daar bij elkaar komen. Ook restaurant De Waag is een aanrader.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Leuk wandelen door Paramaribo (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Lesley Tapessur op 18 augustus 2016

Paramaribo heeft niet heel veel grote bezienswaardigheden, maar je kunt je er prima een poosje vermaken. 's Ochtends vroeg ga je voor verse groenten en fruit naar de Centrale markt op de Saramaccastraat en in het centrum vind je verschillende winkeltjes waar je leuk kunt shoppen.

Ook de Waterkant is erg gezellig. Deze straat loopt parallel aan de Surinamerivier en is dé plek om een drankje te doen. Je ziet hier historische houten huizen, drukke eetkraampjes en leuke cafés aan het water. We hebben daar op een houten steiger een Djogo gedronken, een literfles bier die je gezellig deelt.

Als je een stukje verder loopt kom je bij Fort Zeelandia, een museum waar je meer leert over de geschiedenis van Suriname. Vandaar kun je langs verschillende bezienswaardigheden wandelen, zoals de houten St. Petrus en Paulus Basiliek, de Palmentuin en het Presidentiële Paleis.

Een van de mooiste dingen aan Paramaribo is toch wel de diversiteit van de stad. Je ziet er een synagoge vlak naast een moskee en verderop staat weer een kerk. Je drinkt inheemse kasiri (een drank gemaakt van cassave), proeft saté bij een Javaanse warung en smult daarna weer van kruidige Hindoestaanse roti's. De stad is één grote melting pot!

Ook het nachtleven is trouwens erg leuk. Wij waren er in september en er waren toen verschillende tentjes en bars waar je leuk een drankje kon doen of een dansje kon wagen. Er was echt van alles wat: salsa, Surinaamse muziek, Nederlandse artiesten. Het hielp ook dat de Caipirinha's niet zo duur zijn als in Nederland!

7,4
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • Het is vrij goedkoop
 • Lekker eten
 • Leuke sfeer

Minpunten Paramaribo

 • Langzame service
Ultieme tip: Ga eten bij Roti Roopram! Het is grappig, want ze hebben er zelfs drive-thru's van. Alsof het fastfood is. Maar of je nou in het restaurant of thuis eet: het is echt heeerlijk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

vakantie (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Jayant Rampersad op 31 mei 2016

Wel:
-Mooie natuur gebieden en dieren bij het rondtrekken in de binnenlanden. Goeie wandel schoenen en muggen gel is een aanrader. Als u georganiseerd gaat dan heeft u eten drinken inbegrepen.
-Mooie aangelegde stranden.
-schildpadden op natuurlijke stranden bezoeken.
-Vissen op de suriname rivier
-Drukke nachtleven in het centrum volle terrasjes.
- genoeg keus om verschillende Casino's een bezoek te brengen
-Vriendelijke bevolking.

Niet:
-op sommige plekken extreem veel muggen tegen de avond uren, ze zijn voor een korte duur aanwezig als u Insmeert gaat het goed.
-Sommige zandwegen zijn slecht onderhouden maar met een terrein wagen is het best te doen.

8,7
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Paramaribo

 • betaalbaar
 • gastvrij
 • lekker eten

Minpunten Paramaribo

 • drukke verkeer
Ultieme tip: Gezellige terrasjes in het centrum en lekkere Chinese restaurants.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors