Fort Zeelandia Fort Zeelandia

Fort Zeelandia

door Willeke van Doorn

Duik de geschiedenis van Suriname in bij het Surinaams Museum in het voormalige verdedigingsbolwerk Fort Zeelandia. Leer meer over de donkere historie van het fort waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden.

Aan het begin van de zeventiende eeuw stichtten de Nederlanders een nederzetting bij het plaatsje Paramaribo, wat later hoofdstad Paramaribo zou worden. Om de nederzetting te beschermen werd Fort Zeelandia gebouwd. Dit vijfhoekige fort aan de Surinamerivier kent een roerige geschiedenis en deed dienst als verdedigingsbolwerk, kazerne en gevangenis.

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 16 reizen naar Suriname

Decembermoorden

De Decembermoorden vormen de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Fort Zeelandia. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse vermoord in het fort.

Eerder dat jaar bezette het nationale leger Fort Zeelandia dat sinds 1967 het Surinaams Museum huisvestte. Voordat het museum haar intrek nam in het voormalige fort, diende het oude verdedigingsbolwerk als een kazerne en gevangenis.

Aan één van de bastions van Fort Zeelandia hangt een herdenkingsplaat met de namen van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Ieder jaar vindt op de dag van de moorden een herdenkingsdienst plaats.

Surinaams Museum

Vandaag de dag is het Surinaams Museum gehuisvest in Fort Zeelandia. Het museum opende opnieuw in 1995 nadat het militaire bewind van Desi Bouterse het fort in de jaren '80 had ingenomen.

In de collectie van het Surinaams Museum duik je de geschiedenis van het land in tijdens je rondreis in Suriname. Van archeologische vondsten uit de precolumbiaanse tijd van voor 1492 tot voorwerpen uit de tijd van het Europese kolonialisme.

Daarnaast besteedt het museum aandacht aan de verschillende etnische groepen die in Suriname leven of hebben geleefd. In de expositieruimtes zie je onder meer portretten van Chinese families in Suriname, houtsnijwerk en kleding uit de Marroncultuur en Creoolse kledingstukken.

Fort Zeelandia rondleiding

Elke zondag biedt het Surinaams Museum gratis rondleidingen aan door Fort Zeelandia. Daarnaast is het Surinaams Museum ook van dinsdag tot en met vrijdag geopend. Tijdens de rondleidingen op zondag nemen vrijwilligers je mee door het fort en vertellen je over de geschiedenis van Fort Zeelandia.

Naast het fort en museum ligt het restaurant Baka Foto. Dit aangrenzende restaurant is alle dagen geopend, ook wanneer het museum zelf gesloten is. Bij Baka Foto sluit je je bezoek aan Fort Zeelandia tijdens je vakantie in Suriname af met een etentje met uitzicht op de Surinamerivier.

Reizen Suriname

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors