Nieuw Nickerie Nieuw Nickerie

Nieuw Nickerie

door Willeke van Doorn

Bekijk de zonsondergang vanaf de Zeedijk, struin door het centrum langs het met palmbomen en waterlelies versierde kanaal en spot vogels in natuurreservaat Bigi Pan. Dit is Nieuw-Nickerie, de stad die Suriname van Guyana scheidt.

Helemaal in het uiterste noordwesten van Suriname ligt Nieuw-Nickerie, qua inwonersaantal de tweede stad van het land. De stad, die meer aandoet als een groot dorp, ligt tussen de rijstvelden in het district Nickerie, waar het tevens de hoofdstad van is. Nieuw-Nickerie is vaak de eerste of laatste stop tijdens je rondreis in Suriname voordat je de grens met Guyana oversteekt.

ZELF NAAR Nieuw Nickerie?

Bekijk alle 1 reizen naar Nieuw Nickerie

Van Nieuw-Rotterdam tot Nieuw-Nickerie

Voordat Nieuw-Nickerie de hoofdstad werd van het district Nickerie, was Nieuw-Rotterdam de belangrijkste stad in de regio. Die stad lag ten noorden van het huidige Nieuw-Nickerie, erg dicht bij zee en was niet bestand tegen de kracht van het water.

Nadat Nieuw-Rotterdam verwoest werd tijdens hevige overstromingen, werd een aantal kilometer verderop de nieuwe hoofdstad van Nickerie gebouwd. Om te verkomen dat ook Nieuw-Nickerie achter de golven zou verdwijnen, werd de Zeedijk aangelegd.

De Zeedijk is nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Nieuw-Nickerie. Daarnaast is het ook leuk om even door het centrum van het stadje te lopen. Midden door Nieuw-Nickerie loopt een zoetwaterkanaal dat het westen en oosten van de stad van elkaar scheidt. Waterlelies vullen vrijwel de hele lengte van het kanaal dat aan beide kanten omsierd wordt door palmbomen.

Bigi Pan

Hoewel in Nieuw-Nickerie lang niet zo veel te zien en doen is als in het grotere Paramaribo, heeft de stad reizigers toch genoeg te bieden tijdens een vakantie in Suriname. Bigi Pan is een paradijs voor vogelliefhebbers. Miljoenen vogels overwinteren elk jaar in dit natuurreservaat ten noorden van Nieuw-Nickerie.

Bigi Pan betekent 'groot meer' in het Surinaams. In een korjaal vaar je over de Nickerierivier en het Jamaerkanaal naar het meer. Twee houten huisjes staan op palen midden in het water. Na een nacht in dit romantische hutje op het grote meer word je 's ochtends wakker van het fluiten van de vele vogels die boven Bigi Pan vliegen.

Reizen Nieuw Nickerie

Meer Nieuw Nickerie

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors