Brokopondo stuwmeer Brokopondo stuwmeer
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Brokopondo stuwmeer

door Willeke van Doorn

Lange, smalle, kale bomen komen omhoog uit het donkerblauwe water van het Brokopondo stuwmeer. Donkere wolken hangen boven het meer. Het lijkt alsof een afgestorven regenwoud uit het water haar weg naar boven vindt door dit bijzondere meer in Suriname.

De Surinaamse overheid zette in 1964 een groot deel van het district Brokopondo onder water voor de winning van elektriciteit. Met de aanleg van de Afobakadam in de Surinamerivier creërde de overheid het Brokopondo stuwmeer. Met een oppervlakte van 135.000 hectare is het meer ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht.

ZELF NAAR Brokopondo stuwmeer?

Bekijk alle 5 reizen naar Brokopondo stuwmeer

Brokopondo tours

Om geld te besparen werden de bomen in het gebied dat onder water werd gezet niet gekapt. Daardoor steken nog altijd bomen boven het water uit. Tijdens een tour over het Brokopondo stuwmeer vaar je in een boot of kano tussen de bomen over het onder water gezette regenwoud.

Naast de gewone boottours zijn ook vistours populair in Brokopondo. Je vaart dan naar verschillende eilanden in het meer waar je een hengel uitgooit op zoek naar de gevaarlijke piranha die in het gebied leeft.

Ston Eiland

Een van de eilanden waar je naartoe vaart of peddelt in het Brokopondo stuwmeer is Ston Eiland. Dit is een schiereiland waar je overnacht in kleine hutjes met uitzicht op de bomen die uit het water omhoog steken.

Op Ston Eiland geniet je van de rust midden in het regenwoud, vis je of zwem je in het warme water. Bang voor de piranhas die in het water zwemmen? Niet nodig! Een net rondom het eiland beschermt zwemmers tegen bijtende piranhas.

Brownsberg

Een tocht over het Brokopondo stuwmeer is goed te combineren met een bezoek aan het Brownsberg natuurpark tijdens je rondreis door Suriname. Vanaf de top van de 500 meter hoge Brownsberg, het middelpunt van het natuurpark, kijk je uit over het gigantische meer en het omringende groene regenwoud.

Vanaf de top lopen verschillende avontuurlijke wandelroutes door de 6000 hectare grote jungle. Je loopt langs watervallen, ziet apen, schildpadden, papegaaien en slangen en beklimt rotsen. Doordat Brownsberg op 112 kilometer van hoofdstad Paramaribo ligt, is het natuurpark samen met het Brokopondo stuwmeer een mooie dagtrip tijdens je vakantie in Suriname.

Reizen Brokopondo stuwmeer

Meer Brokopondo stuwmeer

Reviews Brokopondo stuwmeer

Zigzaggend over het Brokopondomeer (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Sanne Obdeijn op 31 mei 2017

Tijdens de rondreis die ik maakte met een twintigtal studiegenoten kwamen we bij het Brokopondo stuwmeer. De eerste keer dat ik uitkeek over het meer moest ik even knipperen met mijn ogen. De boomstammen die uit het water steken zijn namelijk een bijzonder gezicht. We sliepen op Stone Island, een prima accommodatie met een gezellig strandje. Vlakbij, ook aan het meer, namen we een kijkje bij een goudwinning.

Pluspunten Brokopondo stuwmeer

  • Bijzondere omgeving
  • Leuke bezienswaardigheden in de buurt
  • Relaxte plek

Minpunten Brokopondo stuwmeer

  • Na een paar dagen heb je het wel gezien
Ultieme tip: Wat mij misschien nog wel het meest is bijgebleven zijn de boottochtjes over het Brokopondomeer. De stuurman wist (gelukkig) precies langs de duizenden boomstammen te zigzaggen.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors