Rondreis Palumeu en Awarradam
7,2
7,5 Algemene ervaring
8,5 Natuur
6,0 Plaatsen
6,5 Wandelingen
7,5 Bereisbaar

Rondreis Palumeu en Awarradam

door Elsemieke Land

Een rondreis door Suriname is niet compleet zonder op zijn minst een klein percentage van de levendige, groene jungle gezien te hebben. Het interieur van Suriname bestaat notabene voor tachtig procent uit niets anders! En laat het binnenland ontdekken nou precies zijn wat je tijdens deze rondreis naar Palumeu en Awarradam gaat doen! 

Tijdens de tweeweekse reisroute die we voor je hebben uitgestippeld verblijf je ruim een week in de diepe binnenlanden van Suriname. Na je eerste kennismaking met Suriname in Paramaribo vlieg je naar het zuiden om in Palumeu en Awarradam respectievelijk kennis te maken met de indianen en de Marrons en hun eeuwenoude traditionele levenswijze. Ben jij klaar voor deze rondreis naar Palumeu en Awarradam?

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 16 reizen naar Suriname

Bezienswaardigheden in Palumeu en Awarradam

Hoewel je tijdens deze rondreis door Suriname voornamelijk diep in het regenwoud vertoeft, begint je rondreis in de koloniale stad Paramaribo. Een stadswandeling brengt je naar hoogtepunten als het presidentiële paleis en het Ministerie van Financiën aan het Onafhankelijkheidsplein, de houten Kathedraal en het historierijke Fort Zeelandia met daarbij het van foto’s bekende ‘I love SU’-kunstwerk.

Bezoek in Paramaribo ook zeker een lokale markt om echte Surinaamse roti te proeven en drink een ijskoud Parbo biertje aan de Waterkant. Voordat je doorvliegt naar het binnenland mag een fietstocht door het Commewijne-district en langs de plantages van Frederiksdorp en Mariënburg en het oude verdedigingswerk Fort Nieuw Amsterdam niet ontbreken aan je rondreis door Suriname. Of stap in een traditioneel houten bootje en spot zoetwaterdolfijnen op de Commewijnerivier. 

Een klein vliegtuigje brengt je van Paramaribo naar het Indianendorp Palumeu, midden in de Surinaamse jungle. Onder begeleiding van een gids maak je in een paar dagen kennis met de eeuwenoude tradities van de Trio en Wajana indianen en vaar je naar de granieten rots Poti Hill en de Mabuka stroomversnellingen. Onderweg kijk je uit naar overvliegende ara’s, papegaaien, toekans, rondslingerende apen en otters. Beklim de Poti Hill en geniet van het weidse uitzicht over het regenwoud,badder in het verkoelende water en kom al bungelend in een hangmat tot rust.

Je volgende bestemming in het binnenland van Suriname is een marrondorp aan de voet van de Awarradam-stroomversnelling. Je vliegt vanaf Palumeu naar Kayana en vaart vanaf daar per korjaal naar Awarradam. De komende dagen maak je boswandelingen en boottochten door het oerwoud, laat je je masseren door de stroomversnellingen en luier je in een hangmat met uitzicht op de stroomversnelling. Tijdens je verblijf leer je over de tradities en gebruiken van de Marrons en word je door de lokale bewoning getrakteerd op een Saramakaans dans- en zangoptreden. 

Tijd om terug te keren naar Paramaribo. Vanaf Kayana vlieg je terug naar de Surinaamse hoofdstad, waar je je rondreis door Suriname afsluit. Voordat je huiswaarts keert heb je nog even de tijd om te genieten van de ‘no spang’ (maak je niet druk) levensstijl van de Surinamers en om plekken te bezoeken waar je eerder nog niet aan toegekomen was. 

Heb je na een week in het oerwoud behoefte aan een dagje strand? Vaar naar Galibi, en ontspan op het witte zandstrand onder de palm- en mangobomen. Of ga tijdens het broedseizoen van de zeeschildpadden tussen februari en juli op avond-expeditie naar het strand om getuige te zijn van de broedende zeeschildpadden.  

Beste reistijd voor Palumeu en Awarradam

Hoewel het behoorlijk heet kan zijn, zijn de droge seizoenen de beste reistijd voor deze rondreis naar Palumeu en Awarradam. De wegen in de jungle zijn dan niet glibberig van de regen en daardoor goed begaanbaar. De droge seizoenen in Suriname vallen van begin februari tot eind april en van half augustus tot eind december.

Om genoeg van Paramaribo, Palumeu en Awarradam te zien, raden we aan om twee weken uit te trekken voor deze reisroute. Heb je meer tijd en een goede conditie? Vertrek vanuit je junglelodge in Palumeu naar het majestueuze Kasikasima-gebergte voor een pittige, maar rijkelijk beloonde beklimming. 

Routebeschrijving

Paramaribo is je uitvalsbasis tijdens deze rondreis naar Palumeu en Awarradam, maar het grootste deel van de tijd bevind je je midden in het oerwoud. Je bereikt de bestemmingen van deze route per binnenlandse vlucht vanuit Paramaribo. In het binnenland reis je over het water per traditionele korjaal. 

In en rondom Paramaribo reis je met de bus, (gehuurde) auto, taxi, of zelfs per fiets. In de stad boek je excursies en vervoer. 

Hebben we je geïnspireerd om deze reis te maken? Bekijk hier de beste reisorganisaties voor een rondreis door Suriname.

Reizen Suriname

Reviews Rondreis Palumeu en Awarradam

Palumeu jungle tour (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Nils Vierdag op 03 december 2019

Het verblijf in de lodge op palumeu is een unieke ervaring voor een ieder. Van wakker worden door het gebulder van de brulapen en andere jungle geluiden tot de verre vaartochten over de rivier. Al met al is dit een plek om geheel tot rust te komen.

7,8
8 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Plaatsen
7 Wandelingen
8 Bereisbaar
Ultieme tip: Vraag de gidsen om een hangmat hierin kan je op elke plek tot rust komen en genieten van de natuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors