Rondreis regenwoud Suriname Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Rondreis regenwoud Suriname

door Elsemieke Land

Het interieur van Suriname bestaat uit tropische regenwouden en een netwerk van rivieren, waarvan de oevers bespikkeld zijn met dorpjes waar de lokale bevolking er een eeuwenoude levenswijze op nahouden. Een rondreis door het regenwoud van Suriname behoort dan ook tot de must-do’s op deze bestemming. 

Wij hebben een route uitgestippeld waarmee je in twee weken een rondreis door het regenwoud van Suriname maakt. Vanaf Paramaribo reis je in zuidelijke richting naar Berg en Dal en verder, waar je marrondorpen bezoekt, wandelingen door de jungle maakt en afkoelt in de stroomversnellingen van de Surinamerivier of het zwembad. Vervolgens vlieg je naar het westelijke regenwoud in Kabalebo waar nog een jungle-avontuur op je wacht.

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 16 reizen naar Suriname

Bezienswaardigheden in het regenwoud van Suriname

Het maakt niet uit wat voor rondreis door Suriname je maakt, je ontkomt niet aan Paramaribo. De koloniale, maar tropische stad die stiekem aanvoelt als een dorp biedt je een kijkje in de geschiedenis en cultuur van Suriname. Proef Surinaamse roti op een lokale markt of pak een terrasje aan de Waterkant. En maak een stadswandeling langs belangrijke historische bezienswaardigheden zoals het Onafhankelijkheidsplein, de houten kathedraal en Fort Zeelandia

Na je eerste kennismaking met de vriendelijke Surinamers vertrek je richting het zuiden. Na een busrit langs traditionele dorpen en plantages kom je aan in Berg en Dal, aan de voet van de Blauwe Berg, ten noorden van het Brokopondo stuwmeer. Ontspan een of meerdere dagen aan het zwembad, strand en bij de rivier of kom in actie en ga ziplinen door het regenwoud of kajakken over de Surinamerivier. 

Berg en Dal is ook een goede uitvalsbasis voor een uitstapje naar de ruïnes die ooit de grootste Joodse gemeenschap van het westelijk halfrond vormde, de Jodensavanne. Vanaf de heuvel waar de inmiddels verlaten stad op ligt, kijk je uit over de Surinamerivier en het regenwoud. 

Je volgende bestemming is een van de marrondorpen aan de Surinamerivier. Je rijdt naar het einde van de weg bij Atjonie en vaart vanaf daar per traditionele korjaal, een uitgeholde boomstam, naar Anaula of Danpaati. 

In de diepe binnenlanden van Suriname verblijf je in een lodge of traditionele hut. Vanaf hier ga je samen met een gids op pad. ‘s Avonds ga je bijvoorbeeld krokodillen spotten en overdag maak je wandelingen door de jungle en boottochten over de rivier. Ook maak je tijdens je verblijf kennis met de cultuur en de levenswijze van de Marron-bevolking. 

Je kunt er op dit punt van de route ook voor kiezen om vanaf Kayana, ten zuiden van Danpaati, per klein vliegtuig door te reizen naar Palumeu. Hier maak je kennis met de Trio en Wajana indianen, beklim je de Poti Hill en bezoek je de Mabukawatervallen. 

Per vliegtuig of korjaal en bus keer je terug naar Paramaribo. Vanaf hier vlieg je naar je volgende jungle-avontuur in het Kabalebo Nature Resort. In deze geïsoleerde omgeving kijk je vanuit een hangmat uit over het regenwoud, waar apen in de boomtoppen slingeren en gekleurde papegaaien door de lucht zweven. Je maakt boottochtjes door kleine kreekjes of wandelt naar de Zandkreek, waar je uitrust op de zandbank en afkoelt in de rivier. 

Je sluit je jungle-avontuur af door de 500 meter hoge Misty Mountain te beklimmen. Na een paar dagen in Kabalebo keer je per vliegtuig terug naar Paramaribo, waar je rondreis door Suriname ten einde komt. 

Beste reistijd voor het Surinaamse regenwoud

De beste periodes voor een rondreis door het Surinaamse regenwoud zijn de droge seizoenen. Deze lopen van februari tot april en van half augustus tot eind december. Het wordt dan weliswaar behoorlijk warm in de jungle, maar de wegen zijn daarentegen wel droog en goed begaanbaar. In tegenstelling tot in het regenseizoen. 

De excursies naar de diepe binnenlanden van Suriname kosten een paar dagen de tijd. Om volop van je reis te genieten en verschillende jungle-excursies te kunnen doen, raden we aan om zo’n twee weken voor deze reisroute uit te trekken. 

Routebeschrijving

De volgorde van deze rondreis door het Surinaamse regenwoud bepaal je zelf, maar dat Paramaribo je begin- en eindpunt is, staat vast. In de hoofdstad verplaats je je per PLO-bus (Particuliere Lijnbus Organisatie), huurauto of taxi. Gebruik voor het boeken van een taxi de handige Uber-achtige STC1660-app (voor IOS en Android) van de Surinaamse taxicentrale. 

Per bus en korjaal reis je naar Berg en Dal en verder. Om Palumeu en Kabalebo te bereiken maak je gebruik van binnenlandse vluchten in kleine vliegtuigen. Boek je uitstapjes naar het regenwoud vooraf in Nederland of in Paramaribo. 

Hebben we je geïnspireerd om een rondreis door het Surinaams regenwoud te maken? Hier vind je de beste reisaanbieders voor een rondreis door Suriname!

Fotocredits: -JvL- |  -JvL- | tjabeljan 

Reizen Suriname

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors