Plantages Commewijne Plantages Commewijne
7,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
6,0 Interessant
7,0 Authenticiteit
7,0 Bereikbaarheid

Plantages Commewijne

door Willeke van Doorn

Loop door de jungle tussen de doodhoofdsaapjes en tropische vogels door naar Peperpot, een van de oudste koffie- en cacaoplantages van Suriname. Even verderop loop je door het achttiende eeuwse Fort Nieuw Amsterdam of overnacht je in de voormalige koffieplantage Frederiksdorp. Welkom in Commewijne!

Het district Commewijne ligt ten oosten van Paramaribo. De Surinamerivier scheidt Commewijne van de hoofdstad van Suriname. In het district liggen verschillende oude koffie, cacao- en tabaksplantages. Het merendeel is niet meer in gebruik, maar als toerist kun je de plantages wel bezoeken tijdens je vakantie in Suriname.

ZELF NAAR Plantages Commewijne?

Bekijk alle 9 reizen naar Plantages Commewijne

Frederiksdorp

Frederiksdorp is een van de plantages die je bezoekt tijdens een tocht door Commewijne. Deze voormalige koffie- en cacaoplantage is volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een klein gastenverblijf. Hotel Frederiksdorp is daarmee een ideale uitvalsbasis wanneer je een paar dagen in Commewijne wilt verblijven.

De plantage in Frederiksdorp startte in 1747 als koffieplantage. Destijds werkten bijna tweehonderd slaven op de plantage. Later werd er naast koffie ook cacao verbouwd. In 2004 opende Hotel Frederiksdorp: een accommodatie met een paar kamers en appartementen vlak aan de oever van de Commewijnerivier.

Peperpot

Een andere interessante plantage om te bezoeken tijdens je rondreis door Suriname is Peperpot. Dit is net als Frederiksdorp een voormalige koffie- en cacaoplantage. Om bij de oude plantage te komen, volg je een pad van ruim drie kilometer door de jungle van het Peperpot Nature Park.

Terwijl je door het natuurpark fietst of slentert, zie je kapucijnapen en doodshoofdaapjes in de bomen boven je slingeren. Daarnaast leven in de jungle voor Peperpot ontelbaar veel tropische vogels. Het junglepad brengt je naar de plantage waar de geur van de koffieplant je tegemoet komt.

Fort Nieuw Amsterdam

Een tocht langs de plantages van Commewijne is goed te combineren met een bezoek aan Fort Nieuw Amsterdam. Dit fort werd in de achttiende eeuw aangelegd aan de kruising van de Commewijnerivier en de Surinamerivier met als doel het beschermen van de plantages die erachter lagen.

Tegenwoordig is Fort Nieuw Amsterdam een openluchtmuseum. Je wandelt hier langs oude Amerikaanse kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog, kruithuizen en grijze watertanks. Het fort diende ook een tijd lang als gevangenis. In de cellen bekijk je nu exposities. Het is ook de moeite waard om één van de vijf bastions te beklimmen waarvandaan je uitkijkt over de twee samenkomende rivieren en dolfijnen kunt spotten.

Fietstocht door Commewijne

De fiets is een populaire keuze om de verschillende plantages in Commewijne te verkennen. Vanuit Paramaribo stap je met je fiets op een boot en steek je de Surinamerivier over richting Commewijne.

Al fietsend passeer je cacao, koffie- en tabaksplantages, spot je dolfijnen in de Surinamerivier en bezoek je Fort Nieuw Amsterdam. Als je niet wilt fietsen, is een boottocht ook een mogelijkheid.

Commewijne ligt op slechts enkele kilometers afstand van Paramaribo en is daardoor een mooie dagtrip vanuit de hoofdstad. Of blijf wat langer en overnacht op een van de oude plantages van Commewijne.

Reizen Plantages Commewijne

Meer Plantages Commewijne

Reviews Plantages Commewijne

Dertien dagen voor Suriname is gewoon te kort. (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Cisca Meindertsma op 07 mei 2017

Suriname in het algemeen heeft de fijnste balans tussen cultuur en natuur. Het bezoeken van een plantage is natuurlijk een must, door alle historie, terwijl je hier cultuur snuift sta je ook in de overweldigende natuur.

7,2
8 Algemene ervaring
8 Schoonheid
6 Interessant
7 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Huur een fiets!
Aangeraden voor: Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors