Brownsberg Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Brownsberg

door Lana Leach

Brownsberg is een perfecte introductie tot de Surinaamse jungle voor degene die geen tijd heeft om uitgebreid het regenwoud in te trekken. Je kijkt er bovendien uit over het Brokopondo stuwmeer.

Tachtig procent van Suriname bestaat uit ongerept woud. Bij een bezoek aan het land moet je de jungle dus zien. De gemakkelijkst te bereiken bestemming is Brownsberg. Je vindt het Brownsberg Natuurpark op 112 kilometer van Paramaribo, in het district Brokopondo. Het centrale punt van dit 6.000 hectare grote park is de 500 meter hoge Brownsberg.

ZELF NAAR Brownsberg?

Bekijk alle 10 reizen naar Brownsberg

John Brown

De berg is vernoemd naar John Brown, die aan het einde van de negentiende eeuw in het gebied actief was als één van de eerste goudzoekers. Velen volgden zijn voorbeeld. Na het vertrek van de goudzoekers zocht een bauxietbedrijf tevergeefs naar andere grondstoffen.

In 1970 verkreeg Stichting Natuurbeheer Suriname de leiding over het gebied. Zij proberen sindsdien het gebied op een duurzame manier toeristisch en educatief te exploiteren.

Populaire jungle bestemming

Voor veel kinderen uit Paramaribo is Brownsberg hun eerste ontmoeting met het binnenland. Met de auto kun je er een dagtochtje van maken. Het is dan ook de meest bezochte jungle bestemming van Suriname. Maar er zijn zoveel wandelpaden dat je alsnog niemand hoeft tegen te komen.

Op de top vind je een aantal slaapgelegenheden. Van luxe hutten tot eenvoudige afdakjes waar je je hangmat op kunt hangen. Er is een informatiecentrum en een klein restaurantje met daghappen.

Brokopondo stuwmeer

Je hebt op de top van de Brownsberg een prachtig uitzicht over het Brokopondo stuwmeer en over de uitgestrekte groene jungle. Het meer is bijna net zo groot als de provincie Utrecht. Het werd in 1964 onder water gezet om elektriciteit te winnen.

Om geld te besparen is het gebied dat onder water werd gezet niet kaal gekapt. De toppen van bomen steken dus nog altijd boven het water uit.

Ireneval

Op de Brownsberg kun je uit verschillende wandelroutes kiezen. Wil je naar één van de watervallen of naar de Witi kreek? Duidelijke wegwijzers leiden je over de overzichtelijke wandelpaden.

Op een uur lopen vanaf de top vind je de Ireneval. Deze waterval is vernoemd naar de Nederlandse prinses Irene. Het romantische Leo-valletje draagt de naam van haar ontdekker, oom Leo, een medewerker van het park. Het water van de watervallen is drinkbaar en je kan er een verfrissende douche nemen.

Brulapen

Het natuurpark staat hoog aangeschreven omwille van zijn biodiversiteit. Er komen maarliefst 1.450 verschillende soorten planten voor en er leven 350 soorten vogels in dit natuurpark.

Tijdens de wandeltocht heb je een goede kans om apen, kikkers en schildpadden te zien. Ook trompetvogels, papegaaien en toekans zul je ongetwijfeld rond zien vliegen.

's Ochtends is de kans groot dat je wordt gewekt wordt door het oorverdovende geschreeuw van brulapen. Verder zijn er bosvarkens, boskonijnen en goudhazen. Ook slangen zijn niet ongewoon in het gebied. Dus blijf opletten.

Regenseizoen

De reis naar Brownsberg duurt ongeveer drie uur. Al is de precieze reistijd sterk afhankelijk van of het droogseizoen of regentijd. Rijd je zelf? Onderschat de kronkelweg die de berg op gaat niet. Een terreinwagen is geen overbodige luxe. Stinasu heeft een paar keer per dag busjes die de berg opgaan.

Wanneer je niet genoeg tijd hebt om werkelijk het binnenland in te trekken, is Brownsberg de ideale junglebestemming.

Wat is er te doen in Brownsberg?

  • Vaar over het Brokopondo stuwmeer en overnacht een avondje op Tonka eiland.
  • Wandel naar Witi-kreek verfrissend bad in helder water of Neem een verfrissende douche onder de Leo waterval.
  • Word wakker in je hangmat van het geluid van brulapen.
  • Ga op zoek naar boskonijnen, bosvarkens, vogels apen en capibara's.
  • Maak één van de vele wandeltochten door de jungle. Je klimt over boomwortels en rotsen en ziet de mooiste bomen.

Reizen Brownsberg

Meer Brownsberg

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors