Rondreis Suriname in één week

Rondreis Suriname in één week

door Elsemieke Land

Een bekende Surinaamse uitspraak luidt: ‘Jullie hebben een horloge, wij hebben de tijd.’ Het is de perfecte beschrijving van de ‘no spang (maak je niet druk)’-levensstijl die de Surinamers erop nahouden. Maar wat nou als je niet zoveel tijd hebt en toch van de veelzijdigheid van Suriname wil proeven? 

Speciaal voor jou hebben we een rondreis door Suriname van één week voor je uitgestippeld. De eerste dagen verken je hoofdstad Paramaribo en omgeving, waarna je het binnenland intrekt en kiest voor een van de jungle-avonturen die tot de mogelijkheden behoren. Sta jij al in de startblokken?

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 16 reizen naar Suriname

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Suriname?

De eerste dagen van je rondreis door Suriname spendeer je in en om Paramaribo. Verken de stad met een wandeling langs het Onafhankelijkheidsplein, de palmentuin, de houten kathedraal en het historierijke Fort Zeelandia en strijk daarna neer aan de Waterkant of scoor een maaltijd op de lokale markt. 

Steek vanuit Paramaribo de Surinamerivier over om de Commewijneplantages te bezoeken. Dit doe je lopend, fietsend of per boot. Wandel naar het achttiende eeuwse Fort Nieuw Amsterdam en bezoek de voormalige koffie- en cacaoplantages in Frederiksdorp en Peperpot. Onderweg vliegen kleurrijke vogels en kapucijnapen en doodshoofdaapjes je om de oren.

Ben je toe aan wat ontspanning? Spendeer een middag onder de palm- en mangobomen op het witte zandstrand van Galibi. Ga tijdens het legseizoen van de reuzenschildpadden (februari tot en met juli) ‘s avonds of bij ochtendgloren met een gids naar hetzelfde strand om te aanschouwen hoe de schildpadden het strand op kruipen om hun eieren te leggen en in te graven. 

Sla in Paramaribo ook zeker boottocht over de Commewijnerivier niet over. Bij voorkeur rond zonsondergang ga je op zoek naar dolfijnen! 

Tijd om de binnenlanden van Suriname in te trekken. Omdat Suriname voor 80 procent uit regenwoud bestaat en je maar één week door Suriname rondreist, moet je een keuze maken. 

Zo is Brownsberg het makkelijkst te bereiken natuurgebied vanuit Paramaribo en de perfecte introductie tot de Surinaamse jungle. Onderweg naar de 500 meter hoge top kom je luide brulapen en felgekleurde vlinders tegen. Bovenaan kijk je uit over de jungle en het Brokopondo stuwmeer. Je brengt de nacht door in een klein hutje op Ston Eiland in het meer. 

Iets moeilijker te bereiken zijn de Raleighvallen in het Centraal Suriname Natuurreservaat. Je rijdt naar Witagron, vanwaar je per korjaal naar Foengoe-eiland vaart. Je wandelt naar de stroomversnellingen bij de Moedervallen en beklimt de 240 meter hoge Voltzberg. Vanaf de top van deze granietklomp midden in het oerwoud, reikt het uitzicht tot aan de grens met Brazilië

Een ander alternatief is het Boven Surinamegebied, waar de gelijknamige rivier ontspringt. Hier maak je in een korjaal onder begeleiding van een gids een safari langs verschillende marrondorpen langs de oever van de modderbruine rivier. In de jungledorpen maak je kennis met de eeuwenoude levensstijl van de Marrons. Verder spendeer je je dagen met zwemmen in stroomversnellingen, wandelen door de jungle, natuurlijke massages van watervallen of wiegen in je hangmat. 

Na een van deze jungle-avonturen is je korte rondreis door Suriname compleet en keer je terug naar Paramaribo, waar je op het vliegtuig naar huis stapt. 

Wat is de beste reistijd voor Suriname?

Bezoek Suriname in de droge seizoenen van februari tot april of van half augustus tot eind december. Hoewel je in deze periode kunt rekenen op hoge temperaturen, zijn de wegen in de jungle droog en goed begaanbaar. Wil je de zeeschildpadden bij Galibi spotten, plan je reis dan in het droge seizoen van februari tot april, waar het legseizoen van de schildpadden in valt. 

Deze reisroute door Suriname is goed te doen in één week. Wil je het rustiger aan doen of meerdere uitstapjes in de jungle maken, trek dan langer uit voor je rondreis door Suriname. 

Routebeschrijving

Deze rondreis door Suriname begint en eindigt in de koloniale stad Paramaribo. Vanuit hier maak je verschillende uitstapjes, waarvoor je vervoer bestaat uit boten, bussen, een huurauto of taxi’s. In de stad stap je in bij bussen van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO). Check voordat de bus vertrekt of deze stopt op jouw eindbestemming. Maak je liever gebruik van de taxi? Dan is de STC1660-app (IOS en Android) handig om te downloaden. Het is een met Uber vergelijkbare app van de taxicentrale in Suriname. 

Richting het binnenland reis je met zogenaamde jumbo’s. Vrachtwagens met een omgebouwde laadbak. Waar de wegen in het oerwoud ophouden, reis je verder per korjaal, een uitgeholde boomstam. 

Laat jij je vakantie in Suriname liever regelen door een reisorganisatie? Bekijk hier alle rondreizen door Suriname

Fotocredits: David Stanley

Reizen Suriname

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors