Nickerie Nickerie

Nickerie

door Willeke van Doorn

Neem een kijkje in het vervallen dorp Wageningen, ooit het middelpunt van de rijstbouw in Suriname. Struin door de dorpse hoofdstad Nieuw-Nickerie en slaap midden op een meer in Bigi Pan. Dit is Nickerie!

Nickerie is een district in het noordwesten van Suriname. De regio grenst in het westen aan Guyana en in het noorden aan de Atlantische Oceaan. Nickerie staat vooral bekend om haar rijstvelden. In Wageningen loop je door een dorp dat ooit indruk maakte door moderne landbouwtechnieken, in Nieuw-Nickerie wandel je langs de Zeedijk en in Bigi Pan spot je honderden tropische vogels tijdens je rondreis door Suriname.

ZELF NAAR Nickerie?

Bekijk alle 8 reizen naar Nickerie

Wageningen

Wageningen was halverwege de twintigste eeuw het centrum van de rijstteelt in Nickerie. Na de oprichting van de Stichting voor Machinale Landbouw (SML) in 1949 kwamen boeren uit het Nederlandse Wageningen naar de 6000 hectare grote polder aan de Nickerierivier.

Later verdwenen veel van deze kleine bedrijven en werd de hele Wageningenpolder ondergebracht bij de SML. Rondom de rijstvelden werd het dorp Wagingen gesticht met een hoofdkantoor voor de stichting en woningen voor de werknemers. Na enkele succesvolle jaren sloot het staatsbedrijf SML.

Wie vandaag de dag Wageningen in Nickerie bezoekt, treft een plek die in niets meer lijkt op het welvarende dorp uit de hoogtijdagen van de SML. Je bezoekt hier de leegstaande oude SML-gebouwen, Hotel de Wereld en ziet er een standbeeld ter ere van de afschaffing van de slavernij.

Nieuw-Nickerie

Verder naar het westen ligt Nieuw-Nickerie verscholen tussen de rijstvelden van Nickerie. Dit is de hoofdstad van het gelijknamige district én de tweede stad van Suriname. Nieuw-Nickerie ligt tegen de grens met Guyana aan, vlakbij de Atlantische Oceaan.

De voorganger van Nieuw-Nickiere, Nieuw-Rotterdam, lag iets noorderlijker bij het water en werd tijdens grote overstromingen vernietigd. Om de nieuwe hoofdstad tegen hetzelfde lot te beschermen werd de Zeedijk gebouwd. Na een dag slenteren door dit stadje in het uiterste noordwesten van Suriname bekijk je hier een prachtige zonsondergang.

Bigi Pan

Niet ver van Nieuw-Nickerie ligt het natuurreservaat Bigi Pan dat vernoemd is naar het grote meer dat midden in het reservaat ligt. Hier kun je overnachten in houten vakantiehuizen die op palen boven het water staan.

Wanneer de zon op begint te komen, word je wakker gemaakt door het gefluit van de vogels buiten het hutje. Miljoenen vogels overwinteren in dit natuurgebied in Nickerie, wat het een must-see maakt voor vogelspotters en natuurliefhebbers tijdens een vakantie in Suriname.

Reizen Nickerie

Meer Nickerie

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors