Waterkant Waterkant

Waterkant

door Willeke van Doorn

Aan de Waterkant in Paramaribo geniet je van een ijskoud Parbo biertje terwijl je uitkijkt over de Surinamerivier met daarin het oude Duitse vrachtschip Goslar. Achter je sieren oude, koloniale gebouwen zoals het Hoekhuis en de Waag de boulevard.

Al struinend langs de Waterkant krijg je het beste beeld van Paramaribo tijdens je vakantie in Suriname. De Waterkant loopt parallel aan de Surinamerivier en begint om de hoek van het Onafhankelijkheidsplein. Hier klets je gezellig met de vriendelijke plaatselijke bevolking, speel je een spelletje en proef je de Surinaamse keuken.

ZELF NAAR Suriname?

Bekijk alle 15 reizen naar Suriname

Surinamerivier

Vandaag de dag is de Waterkant vooral een ontmoetingsplek voor locals en een bezienswaardigheid voor toeristen, maar voorheen was het een belangrijke handelsplek in Paramaribo. Handelsschepen arriveerden via de Surinamerivier aan de Waterkant.

De Surinamerivier is een 480 kilometer lange rivier die door het midden en oosten van Suriname stroomt. Aan de Waterkant in Paramaribo ligt het Duitse vrachtschip Goslar verzonken in het water. De bemanning van de Goslar liet het schip aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zinken om te voorkomen dat het in Nederlandse handen zou vallen.

Waterkant bezienswaardigheden

Wanneer je je gezicht wegdraait van de rivierkant van de boulevard, is er ook aan de andere kant van de weg genoeg te zien. Een reeks witte koloniale gebouwen siert de straat. Het Hoekhuis is daar een voorbeeld van. Deze woning ligt op de hoek van de Waterkant en het Onafhankelijkheidsplein.

Nadat een brand het Hoekhuis in 1821 verwoestte, bouwde de eigenaar het gebouw opnieuw op. De ingang van de woning, die eerst aan het Onafhankelijkheidsplein lag, werd verplaatst naar de Waterkant. Iets verderop loop je langs de Centrale Bank van Suriname en het Ministerie van Sociale Zaken.

Aan het einde van de straat ligt de Waag. Ook dit historische gebouw werd in de negentiende eeuw, na de verwoestende brand, opnieuw opgebouwd. Anton de Kom hield vanaf het balkon van het gebouw speeches tegen het kolonialisme. Na zijn arrestatie in 1933 kwamen duizenden Javanen in opstand en verzamelden zich voor het Waaggebouw.

Waterkant restaurants

Vandaag de dag is er een restaurant gevestigd in het Waaggebouw. Hier dineer je in een historische setting met uitzicht op de rivier. Verder heb je aan de Waterkant de keuze uit verschillende kraampjes om een hapje en een drankje te scoren.

Haal bijvoorbeeld iets lekkers bij Uncle Ray, een piepklein kraam dat al tientallen jaren lokale specialiteiten verkoopt aan de Waterkant. Bestel een biertje en ga zitten op een van de plastic stoelen of rode houten banken. Geniet van het uitzicht op de Surinamerivier, klets er op los met de locals naast je en leer zo het echte Paramaribo kennen.

Reizen Suriname

Specialisten Suriname

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors