Religie & Tradities Bolivia

Religie & Tradities Bolivia

Wat zijn de belangrijkste religies in Bolivia?

Ongeveer 95 procent van alle Bolivianen is rooms-katholiek. Op het platteland mixt de lokale bevolking het christendom met hun oorspronkelijk tradities, waarbij verschillende goden en geesten centraal staan.

Wat zijn belangrijke tradities in Bolivia?

Er is een groot verschil tussen Bolivianen die in de stad wonen en de campesinos, oftewel boeren op het platteland. Deze laatste groep heeft een traditioneel leven in kleine dorpjes. Vrouwen (Cholitas) dragen geplooide rokken en bolhoedjes. Ze weven mutsjes, kleden en sjaals van alpacawol, volgens dezelfde methode als decennia geleden. Elke regio heeft zijn eigen textielpatronen.

Verder wordt moeder aarde, ook wel Pachamama genoemd, veel geëerd door middel van offers. Tijdens het Tinku festival wordt tot bloedens toe gevochten, waarbij het bloed geofferd wordt aan moeder aarde.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Kijk niet vreemd op als je een priester water over auto's ziet sprenkelen met een soort wc-borstel. Door middel van het water zegent hij de auto's zodat ze onderweg geen ongeluk krijgen. Bolivianen staan in de rij om hun auto te laten zegenen en te versieren met bloemen.

Veel Bolivianen kauwen de hele dag op coca-bladeren. In één wang stoppen ze een paar bladeren, waardoor ze meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren. Vooral in de mijnen van Potosí zie je alle mannen met een bolle wang en groene tanden.

De mijnwerkers hebben hun eigen god die ze tevreden moeten houden: El Tío. In elke mijn staat een beeld van deze god. Hij wordt gunstig gestemd met cocabladeren, frisdrank en alcohol. Wanneer je een bezoek brengt aan de mijnen, neem dan altijd wat mee voor de mijnwerkers. Dat stellen ze zeer op prijs.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereidingen vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors