Top 5 opmerkelijkste meren van Bolivia

Top 5 opmerkelijkste meren van Bolivia

door Victorine Sandkuyl

De natuur van Bolivia is ongekend. Niet alleen vind je hier uitgestrekte zoutvlaktes en hoge bergtoppen, ook de meren die je hier tegenkomt zijn erg bijzonder.

Zo kijkt niemand in Bolivia op van een meer met gekleurd water en is het ook mogelijk om op het hoogst bevaarbare meer ter wereld een eiland te bezoeken. Welke kleuren de meren ook hebben, hoe erg ze soms ook stinken, dat ze opmerkelijk zijn is zeker.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 22 reizen naar Bolivia

Tijdens je rondreis door Bolivia moet je er zeker een aantal bezoeken, daarom hebben wij de vijf meest opmerkelijke meren van Bolivia voor je op een rij gezet.

5. Titicacameer

Het helderblauwe water van het Titicacameer steekt fel af tegen de met sneeuw bedekte bergtoppen die het meer omringen. Dit is het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer ligt namelijk op een hoogte van 3.280 meter.

Omdat dit reusachtige meer op de grens van Peru en Bolivia ligt, is het mogelijk om het vanuit beide landen te bezoeken. Aan de Boliviaanse zijde ligt het gezellige stadje Copacabana waar op zich al genoeg te doen is. Maar wie het Titicacameer ook echt op wilt, pakt hier een bootje naar het mooie Isla del Sol vanwaar je een schitterend uitzicht over het meer hebt.

4. Laguna Verde

Vlakbij de grens met Chili vind je een van de meest turquoise meren die je ooit in je leven gaat zien. Het zoute water van de Laguna Verde lijkt wel licht te geven, zo fel gekleurd is dit meer. Deze kleur dankt het water aan zijn hoge gehalte aan lood, zwavel en calcium.

Niet alleen het turquoise water van het meer valt op, ook de ligging van de Laguna Verde is een bijzondere plek. Tijdens je rondreis door Bolivia moet je eerst naar een hoogte van 4.400 meter zien te komen en daar vind je dit zoutmeer aan de voet van de vulkaan Licancabur. Vergeet je camera niet, hier maak je foto's om in te lijsten!

3. Laguna Honda

Een minder bekende toeristische bestemming is Laguna Honda. Ook dit meer ligt vlakbij de grens met Chili en heeft vooral een bijzondere vorm. Wie een beetje een rijke fantasie heeft, ziet er namelijk een heel groot hart in.

Op je vakantie in Bolivia is een bezoekje aan de Laguna Honda vooral goed te combineren met de Laguna Hedionda, ook wel bekend als het 'stinkende meer'. De aanwezigheid van zwavel zorgt voor een onaangename geur, maar laat je hierdoor niet tegenhouden, want allebei deze meren zijn echt prachtig.

2. Laguna Colorada

Kleurrijke flamingo's sieren het rode water van de Laguna Colorada, op zoek naar plankton en algen. Deze algen zijn medeverantwoordelijk voor de dieprode kleur van het zoutmeer en flamingo's zijn er dol op. Het rood van het water en roze van de flamingo's contrasteert mooi met de kleine witte eilandjes van borax en ijs.

Naast de grote aantallen flamingo's, er leven hier maar liefst drie soorten, wordt de Laguna Colorada gekenmerkt door kaal rotslandschap. Dit in combinatie met het rode water, de witte eilandjes en een helderblauwe lucht zorgt voor een uniek uitzicht, dit wil je niet missen tijdens je vakantie in Bolivia.

1. Salar de Uyuni

Voor je ligt een wit tapijt van zout, de horizon lijkt eindeloos ver weg. Feitelijk gezien is het geen waterplas meer, al het water is ten slotte verdwenen, maar de zoutvlaktes van Salar de Uyuni is een natuurfenomeen dat ooit is ontstaan uit uitgedroogde zoutmeren.

Vooral in het regenseizoen is de Salar de Uyuni adembenemend mooi. Een heel dun laagje water blijft dan op de zeshoekige zout tegels liggen en creëert zo een van de grootste spiegels die je ooit gezien hebt. Niet alleen zijn deze zoutvlaktes een spectaculair natuurfenomeen, ook maak je hier de meest hilarische foto's, dus vergeet je camera niet.

Deze bijzondere meren wil je toch met eigen ogen zien? Wij hebben een ruim aanbod aan rondreizen door Bolivia, bekijk het hier!

Fotocredits: Madeleine Deaton | Miguel Canedo | Anthony Tong Lee | Nico Kaiser | Mauricio Navarrete Contreras

Reizen Bolivia

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors