In je eentje naar Zuid-Amerika, hoe doe je dat?

In je eentje naar Zuid-Amerika, hoe doe je dat?

door Victorine Sandkuyl

22 februari 2017

Carnaval vieren in het bruisende Rio de Janeiro, je laten overweldigen door het indrukwekkende Machu Picchu en de tango leren in Buenos Aires... Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want in Zuid-Amerika is zoveel te zien en te beleven, hier wil je heen!

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 55 reizen naar Brazilië

We horen je denken: 'Zucht, ik wil ook zo graag naar Zuid-Amerika, maar ik heb geen reismaatje.' Geen probleem, want wist je dat rondreizen in Zuid-Amerika ook heel leuk is als je alleen gaat? Dat dat misschien best wel spannend klinkt, begrijpen we heel goed. Zuid-Amerika ligt nou niet echt om de hoek en mensen denken nog vaak dat het er onveilig is.

Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen is het juist heel erg gaaf om in je eentje dit continent te verkennen. Om je op weg te helpen hebben we hieronder zeven tips voor je op een rij gezet. Wedden dat je meteen een vliegticket naar Zuid-Amerika gaat boeken na het lezen van deze tips?

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je je van tevoren al inleest over de verschillende culturen in Zuid-Amerika en ook al bedenkt welke landen je wilt bezoeken, dan kom je minder snel voor verrassingen te staan.

2. Leer een beetje Spaans

In de meeste landen in Zuid-Amerika spreken de locals Spaans, met je Engels kom je niet zo ver als in bijvoorbeeld Azië. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door wat Spaans te leren voor je aan je reis begint. Zo vraag je eenvoudig aan iemand de weg, maak je in een winkel zo duidelijk waar je naar op zoek bent en knoop je een gesprek aan met een local om meer te weten te komen over de plaats of het land waar je op dat moment bent. Er zijn genoeg (gratis) apps en online programma's waarmee je op een simpele manier Spaans leert spreken.

3. Sta open voor nieuwe vriendschappen

Je bent aangekomen op je plaats van bestemming, hebt ingecheckt bij je hotel of hostel, en dan? Op iemand of op een groep reizigers afstappen lijkt doodeng, maar is in de reiswereld heel normaal. Iedereen is op zoek naar gezelschap tijdens het reizen en vindt het dus alleen maar leuk om aangesproken worden. Dat zou je zelf toch ook leuk vinden? Dus niet verlegen zijn en gewoon op mensen afstappen en binnen de kortste keren heb je friends for life gemaakt.

4. Alleen zijn is niet erg

In het begin zal het nog wat onwennig aanvoelen, maar soms is het heel erg fijn om even alleen te zijn tijdens je reis. Met nieuwe vrienden in het vooruitzicht, geniet je soms des te meer van je momenten alleen. Op de momenten dat je alleen bent bepaal jij waar je gaat eten, hoe laat je gaat slapen en wat je overdag allemaal gaat doen. Wees niet bang als je op een nieuwe bestemming niet meteen vrienden hebt, maar geef je er juist aan over. Alleen zijn betekent dat je je op je gemak voelt met jezelf als gezelschap en dat voelt heel bevrijdend.

5. Wees flexibel

Hoewel een goede voorbereiding heel handig is als je besluit om in je eentje te gaan rondreizen, is het niet de bedoeling om je hele reis van dag tot dag vast te leggen als je nog in Nederland bent. Flexibiliteit zorgt er juist voor dat je optimaal geniet van je reis. Stel dat je ineens langer in Cusco wilt blijven omdat je het er zo gezellig vindt of dat je naar Sao Paulo gaat in plaats van naar Brasilia omdat je nieuwe reisvrienden die kant op gaan? Dan is het wel zo fijn als je niet aan een strak schema vast zit.

6. Niet bang zijn, wel voorzichtig

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is reizen in Zuid-Amerika relatief veilig. Over het algemeen zijn de locals heel vriendelijk en behulpzaam en zullen ze je geen kwaad willen doen. Bepaalde wijken, zeker in grote steden als Lima en Rio de Janeiro zijn onveilig, maar als toerist kom je niet zo snel in deze wijken.

Wel is het aan te raden om 's nachts niet in je eentje over straat te gaan. Zorg altijd voor gezelschap of neem een taxi terug naar je accommodatie. Houd overdag je tas altijd goed in de gaten, zakkenrollers vormen het grootste risico voor reizigers. Laat je belangrijke spullen zoals je paspoort en creditcard achter in een kluisje in je hotel, mocht je gerold worden dan ben je deze dingen in ieder geval niet kwijt.

Ook als je wat Spaans spreekt merk je dat je je veiliger voelt. Je verstaat de mensen om je heen, wordt minder makkelijk afgezet en mocht het nodig zijn, dan weet je hoe je iemand om hulp moet vragen. Maar laat je niet afschrikken, misdaad komt helaas overal ter wereld voor. Als jij je normaal gedraagt en gewoon goed oplet, dan weten we zeker dat jij je tijdens je rondreis door Zuid-Amerika volkomen veilig gaat voelen!

7. Overdag arriveren

Op een nieuwe plek arriveren zorgt vaak voor wat extra zenuwen, want je weet nooit wat je kunt verwachten. Zorg er voor dat als het mogelijk is je overdag op een nieuwe plek aankomt. Zo heb je meteen een goed beeld van de stad en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid. Bij daglicht voelt alles toch beter aan, dus overdag arriveren maakt het alleen reizen net een stukje eenvoudiger.

Ben jij om en sta je al met een half been in het vliegtuig om naar Zuid-Amerika te gaan? Wij hebben hier de beste vliegtickets naar Rio de Janeiro voor, het perfecte beginpunt van je soloreis.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors